ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα έξοδος στις αγορές έως το τέλος Οκτωβρίου

Στην πραγματικότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αυτή τη στιγμή επαρκούν ώστε να μην καθίσταται απαραίτητη η έξοδος στις αγορές

Kathimerini.gr

Εως το τέλος Οκτωβρίου σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ακόμη μία έξοδο στις αγορές, προκειμένου να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αλλά και να διατηρήσει ζωντανή την επικοινωνία του ελληνικού Δημοσίου με την αγορά, σε μια εποχή που οι όροι –δεδομένων των συνθηκών– είναι ευνοϊκοί.

Στην πραγματικότητα, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους αυτή τη στιγμή επαρκούν ώστε να μην καθίσταται απαραίτητη η έξοδος στις αγορές. Συγκεκριμένα, ανέρχονται περίπου σε 34,5 δισ. ευρώ, έναντι 37,5 δισ. ευρώ που ήταν στην αρχή της κρίσης, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ δαπανήθηκαν περίπου 14 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του κορωνοϊού. Πώς έγινε αυτό; Χάρη στις εξόδους στις αγορές, που εξασφάλισαν 7,5 δισ. ευρώ, την αύξηση των εκδόσεων εντόκων κατά 3 δισ. ευρώ (στα 13 δισ. ευρώ από 10 δισ. ευρώ), την είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700 εκατ. ευρώ από τα SMPs και ΑΝFAs, εξηγούν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου.

Εως το τέλος του χρόνου, οι ίδιες πηγές υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλα 4 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ύψος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων φέτος σε 18 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, υπολογίζουν ότι τα αναδρομικά στις συντάξεις δεν θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ καθαρά, αν αφαιρεθούν οι φόροι. Οι ανάγκες αυτές έως το τέλος του χρόνου προβλέπεται να καλυφθούν από την εισροή πόρων από το ΕΣΠΑ (1 δισ. ευρώ), το SURE (η πρώτη δόση από τα 2,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα είναι κι αυτή περίπου 1 δισ. ευρώ), το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλη μία δόση των SMPs και ANFAs (κάπου 700 εκατ. ευρώ). Η επόμενη έξοδος στις αγορές θα προσθέσει και αυτή άλλο 1,5 με 2,5 δισ. ευρώ.

Ετσι, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου να μην πέσουν τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από τα 30 δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου θεωρείται εξασφαλισμένος.

Αισιοδοξία επικρατεί, άλλωστε, και ως προς τον στόχο που είχαν θέσει για το χρέος, όπως λένε, να μην ξεπεράσει τα 340 δισ. ευρώ, από 333 δισ. ευρώ, που δεν παύει να είναι όμως στο επίπεδο του 200% του ΑΕΠ.

Το σχέδιο για έξοδο στις αγορές δεν έχει οριστικοποιηθεί. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα της επανέκδοσης μιας από τις παλαιές εκδόσεις, της 7ετίας, 10ετίας ή και 15ετίας, έναντι μιας νέας έκδοσης που θα ήταν είτε πολύ κοντινή (5ετία) είτε πολύ μακρινή (30ετία). Το σκεπτικό είναι να αποκτήσει βάθος η αγορά και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών που έχουν αγοράσει τις παλαιές εκδόσεις. Ομως, όλα θα εξαρτηθούν από τις διαθέσεις που θα δείξει το προσεχές διάστημα η επενδυτική κοινότητα, αναφέρουν πηγές της αγοράς ομολόγων.

Στο οικονομικό επιτελείο, εκτιμούν επίσης ότι το έλλειμμα συνολικά θα φτάσει φέτος τα 14 με 15 δισ. ευρώ, περίπου 8% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι περίπου 9 δισ. ευρώ ή 5% του ΑΕΠ. Οι εκτιμήσεις αυτές κινούνται στο δυσμενές άκρο των μέχρι πρόσφατων προβλέψεων, ακολουθώντας τις αναθεωρήσεις προς το χειρότερο για το μέγεθος της ύφεσης.

Γενικώς, παρότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας δεν εμπνέουν ανησυχία, η δημοσιονομική της εικόνα εμφανίζει σαφώς επιδείνωση, αφού εκεί αποτυπώνεται ο νέος δανεισμός.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση

X