ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στον χρυσό και στα κρατικά ομόλογα

Δυσοίωνα είναι τα πρώτα μηνύματα του 2019 για τα διεθνή χρηματιστήρια.

Kathimerini.gr

ΖΩΡΖΕΤ ΖΟΛΩΤΑ

Στα παραδοσιακά καταφύγια του χρυσού, του γιεν, των αμερικανικών και γερμανικών ομολόγων κατέφυγαν μαζικά οι επενδυτές στην πρώτη συνεδρίαση του 2019. Η χρονιά ξεκίνησε με τη δημοσιοποίηση στοιχείων που έδειξαν υποχώρηση της εργοστασιακής δραστηριότητας στην Κίνα, την υπ’ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου.

Κατέστη έτσι σαφές πως οι παράγοντες που οδήγησαν πέρυσι σε ετήσιες απώλειες τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, της Ευρώπης και της Ασίας θα εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον και μπορεί να οδηγήσουν στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αναζήτηση επενδυτικών καταφυγίων οδήγησε από νωρίς χθες τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και αυτές των αντίστοιχων αμερικανικών στο χαμηλό 11μηνου. Η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε στο ζενίθ εξαμήνου, ξεπερνώντας τα 1.288 δολάρια την ουγγιά.

Παράλληλα, το ιαπωνικό νόμισμα αύξησε τα κέρδη του επί τρίτη συναπτή εβδομάδα, φθάνοντας επίσης το υψηλό των 108,72 γιεν έναντι του δολαρίου που αποτέλεσε το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου.

Τα αρνητικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε μεγάλες απώλειες στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Αν και το Λονδίνο μαζί με τη Φρανκφούρτη και το Μιλάνο ανέκτησαν τις απώλειες και έκλεισαν με μικρή άνοδο, το κλίμα απαισιοδοξίας ήταν διάχυτο. «Ενδεχομένως, η κατάσταση να γίνει ακόμη πιο ανησυχητική προτού βελτιωθεί», σχολιάζει ο Τζέιμς Πόλσεν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της ερευνητικής εταιρείας Leuhold Group, στους New York Times. Πτωτική είναι, επίσης, η γενικότερη τάση στις τιμές του πετρελαίου, αν και χθες ανέκτησαν τις ημερήσιες απώλειές τους. Η επιδείνωση της προοπτικής στην παγκόσμια οικονομία δημιουργεί φόβους για δραματική πτώση της ζήτησης για ενέργεια, με την τιμή του αργού πετρελαίου να κινείται χθες στα 46,93 δολάρια το βαρέλι από τα 50 δολάρια και πλέον μόλις προ ενός μηνός.

Είναι διάφοροι οι παράγοντες αστάθειας σε όλον τον κόσμο που θέτουν σε εγρήγορση τις αγορές. Μία σειρά από γεγονότα από τον Οκτώβριο του 2018 επιβεβαίωσε όσα απεύχονταν ή παρέβλεπαν οι επενδυτές μέχρι τότε: η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, ο ορατός κίνδυνος ενός σκληρού Brexit, η διαμάχη Ρώμης - Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό που επιλύθηκε μία ανάσα πριν από τη λήξη του έτους, η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η απομυθοποίηση των τεχνολογικών κολοσσών.

Μία από τις βαθύτερες πληγές στα χρηματιστήρια έχει προκληθεί από την πολιτική προστατευτισμού της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργώντας ένα ευρύτερο κλίμα αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων του 2018, η νευρικότητα των επενδυτών στη Wall Street και τον υπόλοιπο κόσμο επιδεινώθηκε από δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που έκαναν λόγο για αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και αναστολή λειτουργίας δημοσίων υπηρεσιών του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους – γνωστό στα διεθνή ΜΜΕ και ως government shutdown. Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσαν, επίσης, οι φήμες που ήθελαν τον Αμερικανό πρόεδρο να εξετάζει την απόλυση του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ, αν και διαψεύσθηκαν άμεσα από τον υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν. «Οι αυξήσεις στα αμερικανικά επιτόκια έχουν ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές. Αυτό που φοβούνται οι αγορές σήμερα είναι μήπως εισερχόμαστε σε μια περίοδο βραδείας ανάπτυξης», σχολίασε ο Κέιλ Ρόντα, αναλυτής της IG Group Holdings στο Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αγορές: Τελευταία Ενημέρωση