ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Δοκιμάζει τα νερά» για MREL η Τράπεζα Κύπρου

Πρόσθετα, αντικαθιστά ακριβότερο δανεισμό με έναν λιγότερο ακριβό τον Απρίλιο – Μάιο του 2021

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Σε άντληση κεφαλαίων 250 εκατομμυρίων ευρώ από τις διεθνείς αγορές μέσω έκδοσης Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, στοχεύει η Τράπεζα Κύπρου, ενώ «θα δοκιμάσει παράλληλα και τα νερά» για έκδοση για πρώτη φορά ομολόγου για MREL. Όσον αφορά την έκδοση του Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης, όπως πληροφορείται η «Κ», αναμένεται να γίνει μετά τον Απρίλιο - Μάιο του 2021 και η Τράπεζα θα προχωρήσει λαμβάνοντας υπόψη τους όρους και τη λήξη του υφιστάμενου Ομολόγου Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ (10NC5 Notes).

Η Τράπεζα Κύπρου θα επιχειρήσει να αντικαταστήσει ένα ομόλογο που λήγει (αναχρηματοδοτεί το δευτεροβάθμιό της κεφάλαιο δηλαδή) με ένα άλλο το οποίο θα έχει μικρότερο επιτόκιο. Υπενθυμίζεται πως το 2017 η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε την έκδοση και την τιμολόγηση ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 250 εκατ. ευρώ εντός του ευρωπαϊκού προγράμματος έκδοσης μεσοπρόθεσμων ομολογιακών δανείων (EMTN Programme) της τράπεζας. Το ομόλογο τότε είχε εκδοθεί στην ονομαστική αξία και έφερε επιτόκιο ύψους 9,25%.

Οι περιστάσεις αυτή την περίοδο επιτρέπουν να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και σίγουρα αναμένεται πως και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά θα λάβει και καλύτερη τιμή. Έτσι, όπως το κράτος δανείζεται ολοένα και με καλύτερο ποσοστό από τότε που ήρθε η πανδημία, λόγω των διεθνών επενδυτικών εξελίξεων, έτσι και η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να επωφεληθεί αυτής της δυνατότητας. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έξοδος του κράτους στις αγορές έφερε επιτόκιο κοντά στο μηδέν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατά ανοικτές τις αγορές, προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές, προάγει την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και νοιώθουν μία άνεση (οι επενδυτές) να τοποθετηθούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που εκδίδονται σε ευρώ. Ό,τι συμβεί, για ό,τι συμβεί, η ΕΚΤ στηρίζει και το έχει κάνει ξεκάθαρο.

Η Τράπεζα Κύπρου λοιπόν θα πετύχει αυξημένο ενδιαφέρον για το ομόλογο που ετοιμάζει για έκδοση (Ομόλογο Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης), επειδή υπάρχουν καλές αποδόσεις για εταιρικά ομόλογα, εν αντιθέσει με τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων που είναι κοντά στο μηδέν. Η απόδοση που αναμένεται να λάβει για το ομόλογο αυτό η Τράπεζα Κύπρου, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα είναι σε μονοψήφια επίπεδα. Το οποίο, όμως, υπό τις συνθήκες, αναλόγως του ύψους του θα δούμε αν θα απέχει πολύ από το 9,25% του 2017.

Η περίοδος αυτή για την Τράπεζα Κύπρου είναι καθοριστική, καθώς είναι σε διαδικασία συγκράτησης κόστους, αφού έχει προχωρήσει σε εθελούσια εντός του 2020, έχει να αντιμετωπίσει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του προγράμματος αναστολής των δόσεων (μορατόριουμ), την τεχνολογική της ανέλιξη και όποιες άλλες επιπτώσεις έχει να φέρει η πανδημία.

MREL για πρώτη φορά

Βάσει των αποτελεσμάτων της για το 2020, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε πως «το Συγκρότημα συνεχίζει να αξιολογεί ευκαιρίες για την έναρξη διαδικασίας για έκδοση ομολόγων το οποία πληρούν τα κριτήρια Ελάχιστων Απαιτήσεων για Ίδια Κεφάλαια και Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (MREL), ως μέρος της γενικότερης στρατηγικής κεφαλαιοποίησης και χρηματοδότησής της». Καμία κυπριακή τράπεζα δεν έχει προβεί στην έκδοση τέτοιου είδους ομολόγου, άρα αν προβεί στο άμεσο μέλλον η Τρ. Κύπρου θα είναι η πρώτη. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ νωρίς για να προχωρήσει μια τράπεζα στην έκδοση ομολόγων MREL (τουλάχιστον για τα κυπριακά δεδομένα), με άλλες τράπεζες να έχουν την υποχρέωση να προχωρήσουν σε τέτοιου τύπου ομόλογο σε 3 – 4 χρόνια. Τραπεζικές πηγές σχολιάζουν στην «Κ» πως μία τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος, διότι τώρα οι επενδυτές έχουν μεγάλο «appetite» (όρεξη) και ίσως να είναι τώρα η ώρα που η ΕΚΤ κρίνει συμφέρουσα.

Η Οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων θα υποχρεώνει τις τράπεζες να διατηρούν ένα ελάχιστο απόθεμα επιλέξιμων υποχρεώσεων για σκοπούς απομείωσης ή μετατροπής σε κοινές μετοχές έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική και αξιόπιστη εφαρμογή του εργαλείου της διάσωσης με ίδια μέσα (bail-in). Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να εκδώσουν χρεωστικά μέσα μειωμένης εξασφάλισης για να διασφαλίσουν τόσο την ικανότητα απορρόφησης μελλοντικών ζημιών όσο και την ευχέρεια εφαρμογής του εργαλείου διάσωσης με ίδια μέσα για σκοπούς αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας.

Μήνυμα Διοικητή

Υπενθυμίζεται πως σε ομιλία σε συνέδριο εντός Φεβρουαρίου που διοργάνωσαν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, με τίτλο : « Ιδιωτικό χρέος και ΜΕΔ, επιτεύγματα και προκλήσεις», ο Διοικητής της Κεντρικής Κωνσταντίνος Ηροδότου κάλεσε τις τράπεζες να επιταχύνουν την πρόοδο στη μείωση των ΜΕΔ, καθώς αρχίζει η φάση υλοποίησης του MREL, που στην ουσία αποτελεί άλλο ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι που επιβάλλει το ευρωπαϊκό εποπτικό πλαίσιο. «Το επίπεδο του MREL που απαιτείται από τις τράπεζες εξαρτάται από τα σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία και συνεπώς το επίπεδο των ΜΕΔ αποτελεί σημαντική παράμετρο στον υπολογισμό του και για τις τράπεζες μας αυτό είναι μια ακριβή κεφαλαιακή απαίτηση», είπε.

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση