ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:38
 

Κέρδη - ρεκόρ 320 εκατ. το 2018 για την Ελληνική

Δείκτες Κεφαλαίου CET1 στο 18.95% και Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21.65% για το 2018

Newsroom K

Με το «σλόγκαν» η «αρχή μιας νέας εποχής» παρουσίασε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2018 η Ελληνική Τράπεζα, στα οποίο σημείωσε καθαρό κέρδος ύψους 320 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχολιάζοντας την κερδοφορία μετά τη φορολογία ύψους 320 εκατ. ευρώ για το έτος 2018, η Τράπεζα αναφέρει πως επηρεάστηκε θετικά από την αρνητική υπεραξία ύψους 297,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την απόκτηση του υγιούς κομματιού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Τράπεζας, έχει δημιουργηθεί μια ηγετική τράπεζα λιανικής τραπεζικής στο νησί, με το μερίδιο αγοράς καταθέσεων και το μερίδιο δανείων σε νοικοκυριά να είναι στο 39% και 30% αντίστοιχα.

Παράλληλα, η Ελληνική τονίζει ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο πως είναι ισχυρή, καθώς μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 150 εκατ. ευρώ, οι ενδεικτικοί δείκτες Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1 ratio) είναι στο 18,95% και της Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,65%, ποσοστά τα οποία είναι πολύ πιο ψηλά από τις ελάχιστες απαιτήσεις των εποπτικών αρχών.

Πρόσθετα, η Ελληνική υπογραμμίζει πως είναι σημαντική η μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό της, καθώς ο δείκτης ΜΕΔ μειώθηκε στο 26,5% στα τέλη του 2018 σε σύγκριση με το 51.6% του Ιουλίου του 2018 και ο δείκτης των καθαρών ΜΕΔ προς τα περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν στο 4,3% από το 11.7% που ήταν τον Ιούλιο του 2018.

Για τα του 4ου τετραμήνου, η Ελληνική σημειώνει πως η κερδοφορία του πριν από τις προβλέψεις ήταν στα 38,5 εκατ. ευρώ και μετά τη φορολογία ανήλθε στα 24,1 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας τα τριμηνιαία αποτελέσματα των επιχειρήσεων του πρώην Συνεργατισμού.

Τέλος, ο δείκτης εσόδων και εξόδων της Τράπεζας για το έτος 2018 βελτιώθηκε στο 70%, σε σύγκριση με 86% που ήταν το 2017.

Αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης το 2018

Η απόκτηση σύμφωνα με την Τράπεζα ενίσχυσε τη θέση της Τράπεζας στην αγορά και σε συνδυασμό με την επιτυχή Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου οδήγησε στη βελτίωση του χρηματοοικονομικού της προφίλ, κάτι το οποίο αντανακλάται στις πρόσφατες αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης Moody’s Investor Service και Fitch Ratings σε B3 και B+, αντίστοιχα.

Πελατοκεντρική προσέγγιση και ομαλή διαδικασία ενσωμάτωσης

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής, ως η μεγαλύτερη λιανική τράπεζα στο νησί, στόχος της είναι να παρέχει άριστες υπηρεσίες, καθώς και ανταγωνιστικά προϊόντα και λύσεις στη διευρυμένη πελατειακή της βάση, ενώ συνεχίζει δυναμικά να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. «Η ταχεία και απρόσκοπτη μετάβαση στη νέα εποχή και η επιτυχής ενσωμάτωση των στοιχείων που έχουν αποκτηθεί παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής μας. Ένα σχέδιο ευρείας κλίμακας έχει καταρτισθεί και υλοποιείται όσον αφορά την ενσωμάτωση, με την πλήρη στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Διεύθυνσης και του προσωπικού της Ελληνικής Τράπεζας», καταλήγει.

Ιωάννης Μάτσης: Η Ελληνική στη νέα εποχή

Η απόκτηση των εργασιών της ΣΚΤ εξασφάλισε στην Ελληνική Τράπεζα ηγετική θέση στη λιανική τραπεζική και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Κύπρο. Ταυτόχρονα, μείωσε σημαντικά τους κινδύνους στον ισολογισμό της και στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Η κερδοφορία και η κεφαλαιακή μας θέση διασφαλίζουν περαιτέρω τους καταθέτες μας και δημιουργούν αξία για τους μετόχους. Επιπλέον, η ισχυρή κεφαλαιακή μας θέση, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου €150 εκατ., υποστηρίζει την ταχύτερη εφαρμογή του στρατηγικού μας πλάνου και μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην αποστολή μας: Να παρέχουμε άριστες υπηρεσίες στους πελάτες μας, διασφαλίζοντας τις καταθέσεις τους και χρηματοδοτώντας τις ανάγκες των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βλέπω ότι τα στρατηγικά βήματα και οι διορθωτικές κινήσεις που λάβαμε τα τελευταία τρίμηνα και κυρίως κατά τη διάρκεια του 2018 αποφέρουν απτά αποτελέσματα.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως σύσσωμη η ομάδα της Ελληνικής Τράπεζας παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της που είναι η εδραίωση και διατήρηση της Ελληνικής Τράπεζας στην κορυφή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Καταλήγοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συναδέλφους, καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο, για τη συνεχή σκληρή τους εργασία και αφοσίωση. Το 2018 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Ελληνική Τράπεζα και τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό του προσωπικού μας. Σε αυτό το σημείο θέλω να αναφερθώ και στις αξιοθαύμαστες προσπάθειες των συναδέλφων μου για να ολοκληρώσουν την ενσωμάτωση των εργασιών της ΣΚΤ εντός του 2019, οδηγώντας την Τράπεζά μας στη νέα εποχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Αβέρωφ σε Άντρο: Δεν βρήκε μια καλή κουβέντα για τον τόπο του

«Όταν μιλούν οι απόφοιτοι της σχολής …Γκαίμπελς να έχετε και τα δυο αφτιά ανοικτά, …για να μπαίνουν οι ...»
Ai Em  |  10:23

Λακκοτρύπης: Προχωρά κανονικά η ανάπτυξη του Αφροδίτη

«Παίξε σωστό παιγνίδι υπουργέ .....»
ΑΚΑ  |  09:45

Διπλωματική εκστρατεία Λευκωσίας για αναχαίτιση ενεργειών της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

«Καλό θα ήταν οι ενέργειες να γίνονται πριν τα γεγονότα και όχι εκ των υστέρων...»
Ένας Πολίτης  |  15:20

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X