ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Kορυφαία περιφέρεια για εταιρικές δαπάνες σε Έρευνα - Ανάπτυξη η Ασία

Volkswagen, Samsung και Intel πρώτες σε δαπάνες εταιρείες για το 2015, σύμφωνα με την PwC

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ασία αναδείχθηκε για το 2015 ο κορυφαίος προορισμός για εταιρικές δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α),  αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου, περιλαμβανομένης τόσο της εγχώριας όσο και της εισαγόμενης Ε&Α. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ασία στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σήμερα στην τρίτη θέση, ανατρέποντας εξ ολοκλήρου τα δεδομένα του 2007, όταν βρισκόταν στην κορυφή της κατάταξης. Αυτά είναι τα συμπεράσματα της έρευνας «Global Innovation 1000 Study» για το 2015, που διεξήγε η Strategy&, ο οίκος συμβουλευτικών υπηρεσιών στρατηγικής της PwC. Η έρευνα είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο μελέτης το αποτύπωμα 207 εταιρειών σε Ε&Α με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε Ε&Α παγκοσμίως.

Πίσω από την άνοδο της Ασίας βρίσκεται η ισχυρή ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία, με αυξήσεις της τάξης του 79% και 116% μεταξύ των ετών 2007 και 2015 σε εισαγόμενες δαπάνες αντίστοιχα, καθώς η ολοένα μεγαλύτερη δραστηριότητα Ε&Α - προερχόμενη κυρίως από τις ΗΠΑ - μετακινείται προς τις περιοχές αυτές.

Η Ευρώπη μένει πίσω σε εταιρικές δαπάνες Ε&Α, κυρίως λόγω της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η πτώση της Ευρώπης στην τρίτη θέση της κατάταξης των εταιρικών δαπανών σε Ε&Α οφείλεται στη χαμηλή αύξηση της εγχώριας και εισαγόμενης Ε&Α, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο της εξαγόμενης Ε&Α, κυρίως από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Ταυτόχρονα, οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει την κατανομή E&A σε υπεράκτιες χώρες υψηλού κόστους στη Βόρεια Αμερική και στην Ασία, αλλά όχι στη γειτνιάζουσα Δυτική Ευρώπη.

Το πλεονέκτημα της παγκοσμιοποίησης
Οι εταιρείες αξιοποιούν τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, καθώς το 94% των οργανισμών διεξάγει εργασίες Ε&Α εκτός της έδρας του. Η έρευνα διαπιστώνει ότι οι εταιρείες με μεγαλύτερο παγκόσμιο αποτύπωμα Ε&Α καταγράφουν σήμερα τις ίδιες ή και καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες, υποδηλώνοντας την ύπαρξη ουσιαστικών πλεονεκτημάτων από την εξαγωγή Ε&Α, αλλά και την ικανότητα των πολυεθνικών να συντονίζουν με επιτυχία τις εργασίες τους σε αριθμό εγκαταστάσεων ανά το παγκόσμιο.

Επίσης, οι εταιρείες φαίνεται να αποκομίζουν οφέλη και από ένα διαφοροποιημένο παγκόσμιο αποτύπωμα, καθώς οι συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι η πρόσβαση σε ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό σε τεχνικούς τομείς (71%), η δυνατότητα να βρίσκονται κοντά στους πελάτες (68%) και η απόκτηση πολύτιμων γνώσεων για τις ανάγκες της τοπικής αγοράς (64%) αποτελούν σημαντικές παραμέτρους στην επιλογή της τοποθεσίας για υλοποίηση εργασιών Ε&Α.

Επιπλέον, η ετήσια ανάλυση των 1.000 οργανισμών με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε Ε&Α της Strategy& καταλήγει, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα συμπεράσματα:

• Επιστροφή στην τάση μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Ε&Α μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση: Το 2015, οι δαπάνες σε Ε&Α των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα αυξήθηκαν κατά 5,1%, φθάνοντας τα $680 δις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των τελευταίων τριών ετών, που σηματοδοτεί την επιστροφή σ’ ένα μακροπρόθεσμο μέσο ρυθμό ανάπτυξης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, με δεκαετές σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,4%.

Ανάλυση ανά κλάδο: Οι τρεις δημοφιλέστεροι κλάδοι σε ό,τι αφορά στις δαπάνες Ε&Α το 2015 είναι ο κλάδος υπολογιστών και ηλεκτρονικών συστημάτων (C&E), η υγειονομική περίθαλψη και η αυτοκινητοβιομηχανία.
• Οι 20 οργανισμοί με τις μεγαλύτερες δαπάνες σε Ε&Α: Στις 20 πρώτες σε δαπάνες Ε&Α εταιρείες το 2015, οι τρεις πρώτες διατηρούν σταθερά τη θέση τους εδώ και χρόνια. Πρόκειται για τη Volkswagen, τη Samsung και την Intel. Για πρώτη φορά, στη λίστα με τις πρώτες 20 χώρες εντάσσεται και η Apple, ανεβαίνοντας στη 18η θέση.

• Οι τρεις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο το 2015: Οι επαγγελματίες στην παγκόσμια καινοτομία κατατάσσουν την Apple, την Google και την Tesla ως τις τρεις πιο καινοτόμες εταιρείες στον κόσμο, με την Tesla να ανεβαίνει από την πέμπτη θέση που κατείχε το 2014 στην τρίτη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση