ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς αυτονόμηση με συνοδοιπόρο την ΠΑΣΥΔΥ

Η κυβέρνηση κλείδωσε τη σύμφωνο γνώμη της συντεχνίας

Ένα ανέλπιστο σύμμαχο στην προσπάθεια για αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, βρίσκει η κυβέρνηση στο πρόσωπο της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η ΠΑΣΥΔΥ είχε ταχθεί δημόσια και πριν μερικές μέρες υπέρ της αυτονόμησης των νοσηλευτηρίων, ενώ μετά από τη συμφωνία της Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομικών και τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, για αποπαγοποίηση 185 θέσεων νοσηλευτικών λειτουργών και την αλλαγή του στάτους για τους έκτακτους, στο τραπέζι του διαλόγου μπαίνει το θέμα της αυτονόμησης. Για αρχή συμφωνήθηκε όπως όλες οι νέες συμβάσεις εργασίας μεταφερθούν στο νέο οργανισμό ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση για τα υπόλοιπα θέματα στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού.

Στο τραπέζι θα τεθούν θέματα όπως οι νέοι όροι εργασίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των αυτόνομων νοσηλευτηρίων, ο τερματισμός της μείωσης του 10% μετά από υπηρεσία 24 μηνών και η υιοθέτηση πιο ευέλικτων όρων εργοδότησης. Γίνεται αντιληπτό πως θα γίνει ενός είδους πάρε-δώσε ώστε και οι δύο πλευρές να μείνουν ικανοποιημένες από την τελική συμφωνία εφόσον επέλθει. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, η κυβέρνηση διασφαλίζει πως ένα πολύ σημαντικό σε μέγεθος μέρος του τομέα της υγείας δεν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί θετικότατη εξέλιξη και σταθμό στον τομέα της δημόσιας υγείας, γιατί συμβάλλει καθοριστικά στην ορθολογικότερη στελέχωση και αναβάθμιση των κρατικών νοσηλευτηρίων και θέτει τέρμα στην χρόνια εργασιακή ανασφάλεια για εκατοντάδες συναδέλφους μέλη του ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, που υπηρετούν στις νευραλγικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας», ανακοίνωσαν οι Κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού και Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας.

Η θετική στάση που θα τηρούσε η ΠΑΣΥΔΥ είχε διαφανεί από την περασμένη βδομάδα μετά από τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κατά την οποία είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις σε σχέση με τα θέματα που απασχολούσαν τα μέλη της, οι οποίες τελικά μετουσιώθηκαν σε πράξη.

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση