ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Zημιές 167 εκατ. ευρώ ο Συνεργατισμός

Τα κέρδη τέταρτου τριμήνου περιόρισαν τις ζημιές του έτους

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με ζημιές 167 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2015 ο Συνεργατισμός καταφέρνοντας ωστόσο να αυξήσει ακόμα περισσότερο τα βασικά του κεφάλαια στο επίπεδο του 15.62% δημιουργώντας ένα μαξιλάρι 270 εκατ. ευρώ (3.37%) σε σύγκριση με τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που έθεσε ο επόπτης.

Παρά τις ζημιές που προκάλεσαν στο εννιάμηνο οι αυξημένες προβλέψεις που κλήθηκε να λάβει, το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη ανήλθαν σε 60.6 εκατ. ευρώ περιορίζοντας έτσι τις ζημιές στα 167 εκατ. ευρώ.

Ο Συνεργατισμός τονίζει την υποχώρηση των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο σημείο του έτους. Η τελική διαμόρφωση του στο 50,95% είχε ως αποτέλεσμα ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να διαμορφωθεί στο 53,41%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί η μείωση –για πρώτη φορά– του όγκου των Μη εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων και Δανείων σε Καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015.

Οι αναδιαρθρώσεις για το δ΄ τρίμηνο ανήλθαν στα €444εκ. Οι συνολικές αναδιαρθρώσεις για το 2015 ανήλθαν στο €1,03δις εμπλέκοντας συνολικά πέραν των 40.000 δανειοληπτών και υπερκαλύπτοντας τόσο τους στόχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2015 όσο και τους εσωτερικούς στόχους που είχαν τεθεί.

«Η συγκεκριμένη πρόοδος επιβεβαιώνει την πολύ σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει ο Συνεργατισμός για αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, εφαρμόζοντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής», σχολιάζεται.

Ο λογαριασμός αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2015 καταγράφει την σημαντική αξία και προοπτικές του Συνεργατισμού σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον:


Καθαρά Έσοδα από Τόκους: €79,3εκ
Σύνολο Εσόδων: €87,5εκ
Κέρδος από Εργασίες: €43,4εκ
Κέρδος μετά Φόρων: €60,6εκ

Να σημειώσουμε ότι στην κερδοφορία δ’ τριμήνου περιλαμβάνεται και η θετική επίδραση φορολογίας ύψους €25,7εκ λόγω και της αναβαλλόμενης φορολογία.

Οι βασικοί δείκτες αποδοτικότητας το δ’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τον λογαριασμό αποτελεσμάτων, παρουσιάζονται στη συνέχεια:

Καθαρή Απόδοση Τόκων: 2,20%
Έξοδα προς Έσοδα: 50,39%
Απόδοση Ενεργητικού: 1,75%

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με την απόδοση δ’ τριμήνου αφού καταφέραμε να παρουσιάσουμε ένα από τα πιο δυνατά οικονομικά τρίμηνα του Συνεργατισμού. Τα €60,6εκ καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου σε ενοποιημένη βάση ολοκληρώνουν με τον καλύτερο τρόπο μια ιδιαίτερα απαιτητική και απρόβλεπτη χρονιά, στη διάρκεια της οποίας κληθήκαμε να απορροφήσουμε σχεδόν €700εκ νέες απαιτήσεις σε προβλέψεις και κεφάλαια. Ο δείκτης κεφαλαίων 15,6% στο τέλος του έτους, αποδεικνύει τον ισχυρό ισολογισμό του Συνεργατισμού και δημιουργεί κεφαλαιακό μαξιλάρι πέραν των €270εκ, το οποίο να σημειώσω είναι σχεδόν διπλάσιο αυτού που δημιουργήθηκε μέσω της πρόσφατης κεφαλαιακής ενίσχυσης που έλαβε ο Συνεργατισμός τον Δεκέμβριο του 2015. Με αυτά τα δεδομένα ο Συνεργατισμός μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και σιγουριά λειτουργώντας στην βάση των προσδοκιών της κοινωνίας ως βασικός πυλώνας για την πλήρη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και την οριστική ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Μπήκαμε δυνατά στο 2016. Ο Συνεργατισμός τους πρώτους δύο μήνες του έτους συνεχίζει την ανοδική πορεία παρουσιάζοντας σταθερή κερδοφορία και θετικό πρόσημο σε όλους τους δείκτες ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί τα μερίδια αγοράς του», σχολίασε ο Νικόλας Χατζηγιάννης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση