ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα ποντάρουν και στο εξωτερικό σε κυπριακές ιπποδρομίες

Εκτός απροόπτου, πάει προς εξαίρεση ο φόρος στοιχήματος που θα διενεργείται εκτός Κύπρου

Εκτός απροόπτου, οδηγείται στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση τροπολογία της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη φορολόγηση ιπποδρομιακών στοιχημάτων, ούτως ώστε να εξαιρεθεί η καταβολή φόρου στοιχήματος που θα διενεργείται στο εξωτερικό.

Σκοπός της πρότασης, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης νομοθεσίας για τη φορολόγηση των ιπποδρομιακών στοιχημάτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον κυπριακό Ιππόδρομο, ο οποίος έχει πληγεί βαρύτατα από τη μείωση των εσόδων του εξαιτίας της εξάπλωσης του παράνομου και του διαδικτυακού στοιχήματος, αλλά και της οικονομικής κρίσης, να αναπτύξει νέες και βιώσιμες στοιχηματικές δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Διεύρυνση αγοράς

Ήδη η Λέσχη Ιπποδρομιών Λευκωσίας έχει ξεκινήσει προσπάθεια για εξαγωγή στο εξωτερικό του στοιχήματος σε κυπριακές ιπποδρομίες, γεγονός που συνιστά προβολή τόσο της Κύπρου όσο και των κυπριακών ιπποδρομιών σε χώρες όπως η Νότιος Αφρική, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Αυστρία και με τις οποίες θα υπάρχει και απευθείας τηλεοπτική σύνδεση για αναμετάδοση των ιπποδρομιών, ώστε να διενεργείται και στοίχημα επ’ αυτών.

Από τη μετάδοση των κυπριακών ιπποδρομιών στο εξωτερικό και τη στοιχηματική δραστηριότητα, η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να επωφεληθεί και με την εισροή συναλλάγματος, καθώς και με την είσπραξη πρόσθετου φόρου εισοδήματος, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Επειδή, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η Ιπποδρομική Αρχή είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει φόρο στοιχήματος 2,8% (περίπου), πλέον 1% δημοτικό φόρο επί του συνολικού τζίρου και λαμβανομένου υπόψη ότι οι προμήθειες εξωτερικού κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, για να καταστεί βιώσιμο το εγχείρημα, προτάθηκε η εξαίρεση του στοιχήματος που θα διενεργείται στο εξωτερικό από την υποχρέωση καταβολής φόρου στοιχήματος.   

Ουσιαστικά, η πρόταση είναι όπως τροποποιηθεί το άρθρο 2 του βασικού νόμου, ούτως ώστε να γίνει προσθήκη ότι: «Νοείται περαιτέρω ότι η ιπποδρομιακή αρχή δεν καταβάλλει φόρο στοιχήματος αναφορικά με στοιχήματα που διενεργούνται από την αλλοδαπή ή ή εάν αυτός που συμμετέχει στα εν λόγω στοιχήματα δεν βρίσκεται στην Κύπρο». Επίσης, εισηγείται η προσθήκη όπως: «Σε περίπτωση που η ιπποδρομιακή αρχή συνομολογήσει για παροχή από αντιπρόσωπο ή πάροχο της αλλοδαπής ιπποδρομιακού στοιχήματος το οποίο διενεργείται από την ιπποδρομιακή αρχή, αμφότερα τα μέρη υποχρεούνται όπως περιλάβουν όρο στη σύμβαση ο οποίος να υποχρεώνει τον αντιπρόσωπο ή πάροχο να μην αποδέχεται το εν λόγω στοίχημα από πρόσωπο που βρίσκεται στην Κύπρο».

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ο γενικός διευθυντής της Λέσχης Ιπποδρομιών Γεώργιος Χατζημηνάς τόνισε ότι «αυτή η πρόταση θα κάνει βιώσιμο το στοίχημα. Οι προμήθειες, εξάλλου, για το εξωτερικό είναι χαμηλότερες, άρα η εξαίρεση της φορολογίας είναι αναγκαία». Σημείωσε, επίσης, ότι το κράτος θα κερδίσει με αυξημένο όγκο τουρισμού και με τη διατήρηση της Λέσχης, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.

Ανησυχίες Δήμου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγίου Δομετίου δρ Κώστας Πέτρου εξέφρασε ανησυχίες για το ότι η εξαίρεση του φόρου τυχόν μετατραπεί σε μεταγενέστερο στάδιο και σε εξαίρεση του δημοτικού φόρου. Επίσης, ο κ. Πέτρου διερωτήθηκε και κατά πόσο «θα διασφαλιστεί ότι οι Κύπριοι δεν θα παίζουν στο εξωτερικό», αναφερόμενος σε πιθανότητα η εξαίρεση φόρου να γίνει κίνητρο για περαιτέρω παράνομο στοίχημα. Όσο για την πρώτη ανησυχία, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Άγγελος Βότσης, του επέστησε την προσοχή ως προς το ότι πρόκειται για τον φόρο στοιχήματος και όχι τον δημοτικό φόρο, όπως επίσης ότι οποιαδήποτε άλλη τροπολογία επί της νομοθεσίας δεν θα μπορεί, βεβαίως, να γίνει αυθαίρετα. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος των ανησυχιών του δημάρχου και σε συνάρτηση με σχετική ερώτηση του κ. Περδίκη, ο Αλέκος Μαρκίδης σημείωσε ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η εν λόγω πράξη. Εξάλλου, υπάρχει πρόνοια στο κοντράτο που να το απαγορεύει, ήτοι οι πάροχοι να μην αποδεχτούν στοίχημα από κάτοικο Κύπρου.    

Ο Σταύρος Ευαγόρου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, έθεσε ερώτημα «μήπως αυτό που πάμε να κάνουμε θα δημιουργήσει προηγούμενο για αθέμιτο ανταγωνισμό;». Η πρόεδρος της Αρχής Στοιχήματος Ιωάννα Φιάκκου, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Ευαγόρου, είπε ότι οι εταιρείες που παρέχουν στοίχημα στην Κύπρο καταβάλλουν φόρο στην Κύπρο και ότι, μέχρι στιγμής, καμία εταιρεία δεν αδειοδοτήθηκε για στοίχημα στο εξωτερικό, συνεπώς δεν επηρεάζει τον ανταγωνισμό, λόγω του ότι το αθλητικό στοίχημα διέπεται περί των στοιχημάτων νόμων.      

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X