ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος «δεν θα δει» κινητές τραπεζικές μονάδες

Σκέψεις για επέκταση της G4S στον τραπεζικό τομέα σε συγκεκριμένες χώρες στην Ευρώπη

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Κινητές τραπεζικές μονάδες και τράπεζες σε κομβικά σημεία έχει στα πλάνα της να δημιουργήσει η G4S, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο, σύμφωνα με την Financial Times. Η αγορά που έχει βλέψεις να κάνει τέτοιο βήμα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά συνάμα και σε άλλες πέντε Ευρωπαϊκές χώρες, μία εξ αυτών και η Κύπρος. Όπως είναι ήδη γνωστό, τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν κλείσει πολλά υποκαταστήματα λόγω αναδιαρθρώσεων και ενός γενικότερου πλάνου περιορισμού των εξόδων τους και έτσι η G4S καλείται να καλύψει αυτό το κενό με τραπεζικές υπηρεσίες που, εντός εισαγωγικών, μέρος τους προσφέρει ήδη.

«Ψάχνουμε να μπούμε στο χώρο που οι τράπεζες θέλουν να εγκαταλείψουν," δήλωσε ο Graham Levinsohn, διευθύνων σύμβουλος της G4S για την Ευρώπη. "Είναι σαφές από τον αριθμό των κλεισιμάτων στα καταστήματα των τραπεζών ότι δεν θέλουν ταμίες να μετρούν μετρητά μέσα στα υποκαταστήματα. Δεν συμφέρει για τις τράπεζες να συνεχίζουν να απασχολούν προσωπικό σε τομείς που αφορούν τις παραδοσιακές λειτουργίες τους, αλλά έχει νόημα για εμάς."
Η G4S, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, είναι σε συζητήσεις με μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Βρετανία, αλλά και σε Ολλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ιρλανδία και Κύπρο για άνοιγμα κινητών μονάδων ή υποκαταστημάτων τραπεζών σε κύριες αρτηρίες της πόλης.

Δεν αλλάζει κάτι για Κύπρο

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της G4S στην Κύπρο Γιάννο Αργυρού, ο οποίος διέψευσε μια τέτοια επιχειρηματική κίνηση όσον αφορά τουλάχιστον για το νησί.

Ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι η εταιρεία στην Κύπρου είναι θυγατρική της μητρικής του Λονδίνου ενώ και ο ίδιος είναι μέτοχος, και παρέχει υπηρεσίες στην κυπριακή αγορά. Η μία υπηρεσία που παρέχει η G4S είναι η μεταφορά χρημάτων, το λεγόμενο cash logistics. Ξεκαθάρισε ότι η κάθε χώρα λειτουργεί ανεξάρτητα και βάσει των δεδομένων της επικείμενης αγοράς. Επίσης τόνισε ότι οι υπηρεσίες που παρέχουν προς το τραπεζικό σύστημα σε συνεργασία με τις κυπριακές τράπεζες είναι ίδιες εδώ και 30 χρόνια και δεν προτίθενται να αλλάξουν προς άλλη κατεύθυνση. «Το μοντέλο που ακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια δεν έπεται να αλλάξει», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της G4S.

Πρόσθετα υπογράμμισε ότι πράγματι έχουν μειωθεί καταστήματα τραπεζών και στην Κύπρο όπως αναφέρει και το δημοσίευμα της FT για την Μεγάλη Βρετανία, σημειώνοντας ότι ως εταιρεία παρέχει οποιεσδήποτε υπηρεσίες τους ζητήσει ο κυπριακός τραπεζικός τομέας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της G4S στην Κύπρο επικοινώνησε με την μητρική εταιρεία στο Λονδίνο επί του θέματος, αποκαλύπτοντας στην «Κ» ότι δεν ήταν ακριβώς αυτό το μήνυμα που ήθελε να περάσει η μητρική. Αντ’ αυτού ο κ. Αργυρού εξήγησε ότι ο Graham Levinsohn, στη δήλωσή του ήθελε να πει ότι θα συνεργαστούν με τις τράπεζες για να μειώσουν οι πρώτες, το λειτουργικό τους κόστος. Συνοψίζοντας, τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση ο κ. Levinsohn δεν εννοούσε να ανοίξει η G4S τραπεζικά καταστήματα, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση».

«Η κάθε χώρα έχει τη δική της κουλτούρα και το δικό της τρόπο λειτουργίας. Στην κυπριακή αγορά δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση ή τουλάχιστον δεν συζητείται, σας το λέω επίσημα, καθώς επίσης είναι και κάπως πρόωρο κάτι τέτοιο για την κυπριακή αγορά. Ως μέτοχος της εταιρείας, ανέφερε, δεν υπάρχουν βλέψεις να γίνει κάτι τέτοιο όπως παρουσιάζεται στο άρθρο. Το μήνυμα του διευθύνοντος συμβούλου όπως προείπα, ήταν ότι υπάρχει συνεργασία της εταιρείας με τις τράπεζες για μείωση του κόστους. Το ότι η G4S θα μπει να κάνει operate bank branches δεν έχει βάση στο βαθμό που αναφέρεται», υπογράμμισε.

Τέλος ο κ. Αργυρού ανέφερε ότι η G4S γενικά συνεργάζεται με τις τράπεζες για να βρεθεί η χρυσή τομή για μείωση του κόστους με τον Α ή Β τρόπο χωρίς ριζοσπαστικές λύσεις. Σχολίασε πως δεν είναι αρμόδιος για να εκφράσει γνώμη για τις άλλες χώρες, αλλά προς το παρόν – εάν βέβαια υφίσταται τέτοιο σχέδιο – δεν αφορά σε καμία περίπτωση την Κύπρο.

Τα της Αγγλίας

Οι μεγάλες έξι τράπεζες της Μ. Βρετανίας - Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, HSBC, Santander, Barclays και η Co-operative - έχουν κλείσει 600 υποκαταστήματα στο προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του BBC. Λέγεται ότι τα υποκαταστήματα μειώνονται, καθώς οι πελάτες στρέφονται όλο και περισσότερο σε mobile banking. Περίπου 3.000 καταστήματα έχουν κλείσει κατά την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας περίπου άλλα 8.000.

Το ΗΒ κατέχει ηγετική θέση στη χρήση κάρτας και σε απευθείας πληρωμές, αλλά το 52% των συναλλαγών εξακολουθούν να είναι σε μετρητά, σύμφωνα με περσινά δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X