ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κυοφορία νέων Δ.Σ. σε Cyta και ΑΗΚ

Μήνας αλλαγών στους ημικρατικούς ο Ιούνιος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σε διαδικασία αντίστροφης μέτρησης έχουν εισέλθει τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στους ημικρατικούς οργανισμούς, η θητεία των οποίων ολοκληρώνεται τέλος Ιουνίου. Το επόμενο διάστημα μέσα από διαβουλεύσεις που θα γίνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καταλήξει στα πρόσωπα εκείνα τα οποία θα τοποθετηθούν στους οργανισμούς εκείνους που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο.

Όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπάρχει για τους πρωτοκλασάτους ημικρατικούς cyta και ΑΗΚ οι οποίοι βρίσκονται σε πορεία αλλαγής του θεσμικού τους πλαισίου. Μια διαδικασία η οποία έχει ατονήσει ένεκα της πρότασης νόμου που πέρασε από την Βουλή πριν κλείσει για τις βουλευτικές εκλογές και έχει παγώσει κάθε σχετική διαδικασία μέχρι το 2017. Νόμος ο οποίος βρίσκεται υπό την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τριάντα μέρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία των συμβουλίων εκεί που φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα είναι στην cyta. Σε παρασκηνιακό επίπεδο στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό έχει αρχίσει η ονοματολογία αυτών που φεύγουν των υπολοίπων που ενδεχομένως θα μείνουν αλλά και όσων θα αναβαθμιστούν. Στην ΑΗΚ παρά το μορατόριουμ που υπάρχει για την δομή του οργανισμού στο εσωτερικό, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, επικρατεί μια ανήσυχη ηρεμία. Εν αντιθέσει με την cyta, στην ΑΗΚ το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στην θέση του Γενικού Διευθυντή που παραμένει κενή τον τελευταίο χρόνο. Ένα κενό το οποίο δημιουργεί στις συντεχνίες συνειρμούς καχυποψίας για το μέλλον του οργανισμού έτσι όπως είναι.

Ο διορισμός συμβουλίων είναι αποκλειστική ευθύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος, όπως υποστηρίζεται από στενούς του συνεργάτες, δεν έχει ασχοληθεί με τις επικείμενες αλλαγές. Κάτι που θα γίνει, όπως λέγεται, άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες. Από την ερχόμενη εβδομάδα, λένε οι πληροφορίες της «Κ», θα ξεκινήσει το ξεσκόνισμα των διοικητικών συμβουλίων με την επιλογή προσώπων να καταμαρτυρεί τις κυβερνητικές προσθέσεις για συνέχιση των θεσμικών αλλαγών που έχουν ξεκινήσει.

Πάνε και έρχονται ονόματα

Η cyta εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το παρόν διοικητικό συμβούλιο σε γενικές γραμμές κρίνεται επιτυχημένο αν ληφθεί υπόψη ότι διαχειρίστηκε με θετικό πρόσημο μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τα κυπριακά δεδομένα. Παρά το αρνητικό κλίμα που υπήρχε εντός του οργανισμού για την αποκρατικοποίηση του ημικρατικού οργανισμού, το διοικητικό συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε πυροσβεστικά ακροβατώντας μεταξύ κυβερνητικής πολιτικής και εσωτερικών εργασιακών εντάσεων.

Ο πρόεδρος του δ.σ. και γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης κρίνεται ως μια επιτυχημένη επιλογή που αν δεν μεσολαβούσαν οι εκλογές θα ολοκλήρωνε το κομμάτι εκείνο των αλλαγών που αναλογεί στην ηγεσία του οργανισμού.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα παραμείνει στο πηδάλιο του οργανισμού τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι αλλαγές εάν και εφόσον του ζητηθεί. Ο ίδιος, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις σκέψεις του, θα επιθυμούσε να αποχωρήσει. Σε μια τέτοια περίπτωση το όνομα του διαδόχου του, που έχει αρχίσει να ακούγεται, είναι αυτό του νυν αντιπροέδρου Ανδρέα Μαραγκού δικηγόρου και από τον ΔΗΣΥ.

Το άλλο όνομα που ακούγεται έντονα είναι αυτό της δικηγόρου Έμιλυς Γιολίτη. Η μοναδική γυναικεία παρουσία στο δ.σ. της cyta είχε εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες από τον οργανισμό την φέρουν να κάνει δεύτερες σκέψεις στην περίπτωση που αναβαθμιστεί στην θέση του αντιπροέδρου.

Τα μόνα ονόματα τα οποία με σιγουριά δεν θα είναι στο νέο δ.σ. είναι αυτά των οικονομολόγων Νικόλα Γεωργιάδη που προέρχεται από το ΑΚΕΛ και του Αντώνη Αντωνίου από το ΔΗΚΟ, οι οποίοι εξαντλούν το ανώτερο όριο παραμονής σε διοικητικό συμβούλιο που είναι οι 55 μήνες. Τα υπόλοιπα επτά μέλη έχουν περιθώριο άλλης μιας θητείας. Το άλλο επίσης σημαντικό στοιχεία που δεν αφορά μόνο την cyta είναι αν ο πρόεδρος διατηρήσει τις σημερινές ισορροπίες εκπροσώπησης κομμάτων στους ημικρατικούς.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην cyta ο Συναγερμός εκπροσωπείτο με τέσσερα μέλη, το ΔΗΚΟ με τρείς και το ΑΚΕΛ με έναν. Σε ό,τι αφορά το θέμα της αποκρατικοποίησης, όπως πληροφορούμαστε, ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων έχει ενημερώσει την ηγεσία της cyta ότι έχει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για συνέχιση των διαδικασιών μετατροπής του ημικρατικού οργανισμού σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου.

Αλλαγές και στην ΑΗΚ

Στην Αρχή Ηλεκτρισμού, τον άλλο ημικρατικό οργανισμό όπου προβλέπονται σημαντικές αλλαγές, η ροή πληροφόρησης είναι σαφώς πιο υποτονική και επικεντρώνεται περισσότερο όχι στο δ.σ. αλλά στον Γενικό Διευθυντή. Η συγκεκριμένη θέση παραμένει κενή εδώ και ένα χρόνο λόγω της αφυπηρέτησης του Στέλιου Στυλιανού. Χρέη Γενικού Διευθυντή εκτελεί ο Αντώνης Πατσαλής ο οποίος από Διευθυντής Παραγωγής προήχθη με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σε Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή.

Οι συντεχνίες αντιμετωπίζουν με καχυποψία την καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην κάλυψη του κενού εάν ληφθεί υπόψη ότι και ο σημερινός Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής αφυπηρετεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε ό,τι αφορά το δ.σ. για το μόνο πρόσωπο που υπάρχει πληροφόρηση είναι αυτό του προέδρου Όθωνα Θεοδούλου. Πληροφορίες μέσα από τον οργανισμό φέρουν τον κ. Θεοδούλου να μην είναι διατεθειμένος να παραμείνει στο πηδάλιο του οργανισμού. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα οκτώ μέλη δεν έχουν συμπληρώσει το ανώτερο όριο παραμονής των 55 μηνών και ως εκ τούτου μπορούν εάν επιλεγούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συνεχίσουν και για δεύτερη θητεία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X