ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Motor Oil συστήνει εταιρεία στην Κύπρο για ανάπτυξη κοιτασμάτων

Θα συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με τη Vegas Oil and Gas Limited

Kathimerini.gr

Με ποσοστό 65% η Motor Oil θα συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με τη Vegas Oil and Gas Limited (συμφερόντων Ι. Βαρδινογιάννη), η οποία θα ελέγχει το υπόλοιπο 35%. Η νέα εταιρεία θα ιδρυθεί στην Κύπρο με αντικείμενο την αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση τυχόν νέων κοιτασμάτων πετρελαίου (upstream).

Η χθεσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων της Motor Oil παρείχε την ειδική άδεια για τη συμμετοχή της εισηγμένης. Επίσης στη διάρκεια της συνέλευσης εξελέγη νέο διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη του οποίου είναι: Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης, Ιωάννης Β. Βαρδινογιάννης, Ιωάννης Ν. Κοσμαδάκης, Πέτρος Τζ. Τζαννετάκης, Νίκος Θ. Βαρδινογιάννης, Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, Μιχαήλ - Ματθαίος Ι. Στειακάκης, Θεοφάνης Χρ. Βουτσαράς, Νίκη Δ. Στουφή, Αντώνης Θ. Θεοχάρης, Αναστάσιος - Ηλίας Χρ. Τριανταφυλλίδης. Η συγκρότηση του νέου διοικητικού συμβουλίου σε σώμα θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Ακόμη ενεκρίθη από το σώμα των μετόχων η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2015. Με δεδομένο ότι στις 14 Δεκεμβρίου 2015 κατεβλήθη ποσό 0,15 ευρώ ανά μετοχή ως προσωρινό μέρισμα, το υπόλοιπο μερίσματος χρήσης 2015 ανέρχεται σε 0,50 ανά μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής δικαιώματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, ενώ η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Επίσης ενεκρίθη η δέσμευση φορολογηθέντων αποθεματικών ύψους 1.648.048,44 ευρώ για την κάλυψη του 50% της ίδιας συμμετοχής της εταιρείας στο επενδυτικό σχέδιο επέκτασης της Μονάδας Λιπαντικών που έχει ενταχθεί στον Ν. 3908/2011 με συνολική επιχορήγηση 2.472.072,67 ευρώ. Τα φορολογηθέντα αποθεματικά δεν δύνανται να διανεμηθούν για περίοδο πέντε ετών από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου. Ακόμη η συνέλευση ενέκρινε την παράταση της διάρκειας της Motor Oil με αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού της. Η διάρκεια της Motor Oil παρατάθηκε κατά πενήντα έτη από τη λήξη της (ήτοι μέχρι την 7η Μαΐου 2070).

Λόγω της χρήσης των διεθνών τιμών για αγορές/πωλήσεις πετρελαιοειδών υπάρχει κίνδυνος από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα περιθώρια κέρδους της Motor Oil. Για τον σκοπό αυτό η διοίκηση φροντίζει για την ελαχιστοποίηση των συναλλαγματικών κινδύνων μέσω φυσικών αντισταθμίσεων (physical hedging), κυρίως αντισταθμίζοντας τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού σε ξένο νόμισμα. Η διοίκηση του ομίλου για την αντιμετώπιση κινδύνων ρευστότητας φροντίζει να ρυθμίζει ανάλογα το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων και να εξασφαλίζει την ύπαρξη επαρκών διαθέσιμων γραμμών τραπεζικών πιστώσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα διαθέσιμα του ομίλου είναι κατατεθειμένα σε γνωστές τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού λόγω και του έντονα εξαγωγικού χαρακτήρα της Motor Oil. Επιπλέον ο κύριος όγκος του δανεισμού του ομίλου αφορά μακροπρόθεσμο δανεισμό που διευκολύνει στην καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X