ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από τους πλεονασμούς, στις αδρές εθελούσιες οι τραπεζικοί

Το κόστος για αποχώρηση 679 υπαλλήλων από Τρ. Κύπρου και Alpha Bank ανήλθε σε 94.1 εκατ.

Ακριβά πωλούν τη θέση εργασίας τους οι τραπεζικοί υπάλληλοι, όπως διαφάνηκε από τα δύο πρόσφατα σχέδια εθελούσιας αποχώρησης που εφαρμόστηκαν σε Τράπεζα Κύπρου και Alpha Bank. Τις εξελίξεις παρακολουθούσαν και αρκετές άλλες τράπεζες οι οποίες έχουν βλέψεις μείωσης του προσωπικού τους. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέμεναν το ενδεχόμενο η Τράπεζα Κύπρου να προχωρήσει σε πλεονασμούς υπαλλήλων, κάτι που όχι μόνο τελικά δεν έγινε, αλλά η τράπεζα έβαλε νερό στο κρασί της και έδωσε γερή ανταμοιβή για να πείσει υπαλλήλους της να αποχωρήσουν. Η αποδέσμευση 359 υπαλλήλων στη βάση του δεύτερου σχεδίου που τους προσφέρθηκε, όχι απλώς κάλυψε το στόχο που έθεσε η τράπεζα, αλλά τον υπερκάλυψε σε τέτοιο βαθμό που αναγκάστηκε να απορρίψει και τις αιτήσεις περίπου 70 υπαλλήλων που «πάτησαν το κουμπί» της αποχώρησης.

Το κόστος της εθελούσιας αποχώρησης για τους 359 θα ανέλθει για την τράπεζα στα 57 εκατ. ευρώ, όσο ήταν και το ποσό που δαπάνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2015 για μισθούς και ωφελήματα. Το κόστος για τις συνολικά 432 αποχωρήσεις ανήλθε σε 62,8 εκατ. ευρώ. Η Alpha Bank έβαλε επίσης βαθιά το χέρι στην τσέπη και πέτυχε τον στόχο της αφού αποχώρησαν 247 εργαζόμενοι (στόχος οι 170), με συνολικό κόστος 31,3 εκατ. ευρώ. Το ετήσιο όφελος από τις αποχωρήσεις θα ανέλθει σε 12,7 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι αποχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των 73 που έλαβαν το πρώτο σχέδιο εθελούσιας, θα τις φέρουν εξοικονομήσεις της τάξης του 12% των συνολικών ετήσιων εξόδων προσωπικού. Για ολόκληρο το 2015, τα έξοδα προσωπικού της τράπεζας, ανήλθαν σε 234 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η ετήσια εξοικονόμηση θα είναι της τάξης των 28 εκατ. ευρώ ετησίως. Το δεύτερο σχέδιο, κοστίζει λίγο περισσότερο από τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2016 που ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ. Άρα, η τράπεζα θα χρειαστεί μία περίοδο δύο ετών για να καλύψει το ποσό που θα δαπανήσει άμεσα.

Με αυτό ως δεδομένο, πρέπει να αναμένεται πως η κερδοφορία της τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, θα επηρεαστεί αντίστοιχα. Τα 432 άτομα που αποχώρησαν αντιστοιχούν στο 10% του προσωπικού στην Κύπρο. Πάντως, μέρος των 57 εκατ. ευρώ αναμένεται πως θα επιστρέψει στην τράπεζα, είτε ως αποπληρωμή δανείων είτε ως κατάθεση. Τα τελευταία τρίμηνα, η τράπεζα διατηρούσε τον Δείκτη κόστος προς έσοδα στο 40% ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος που έχει θέσει καλυπτόταν ήδη αφού κυμαίνεται μεταξύ 40-45%.

Με πρόχειρους υπολογισμούς, υπολογίζεται πως η αποζημίωση που δόθηκε σε κάθε υπάλληλο που αποδέχθηκε το δεύτερο σχέδιο πλεονασμού ανά μέσο όρο ανέρχεται σε 157,7 χιλ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο προέβλεπε μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις 200 χιλ. ευρώ ανά υπάλληλο αναλόγως των δεδομένων του. Η μεγάλη απήχηση που είχε το δεύτερο σχέδιο, αποτυπώνεται και σε αριθμούς. Στο πρώτο σχέδιο, που είχε πενιχρή απήχηση, δήλωσαν συμμετοχή 73 υπάλληλοι της τράπεζας, στους οποίους καταβλήθηκε ποσό 5,8 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, 79,5 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο. Η ΕΤΥΚ ζήτησε όπως το αναθεωρημένο σχέδιο προσφερθεί και στους υπαλλήλους που συμμετείχαν στο πρώτο σχέδιο, γεγονός που δεν έγινε αποδεκτό από την τράπεζα.

10 χιλ. και κάτι

Στο τέλος του 2015, εργάζονταν στις τράπεζες στην Κύπρο 8295 άτομα και στον Συνεργατισμό 1836. Στο τέλος του 2012 εργάζονταν στις τράπεζες 10131 άτομα και στον Συνεργατισμό 2684 άτομα. Το πλήγμα ουσιαστικά το δέχθηκαν οι υπάλληλοι των τραπεζών. Χαρακτηριστικό είναι πως στο τέλος του 2013, μετά το κλείσιμο της Λαϊκής και τους πλεονασμούς στην Τράπεζα Κύπρου, ο αριθμός των υπαλλήλων στις τράπεζες μειώθηκε στους 8457. Αν υπολογιστούν οι τραπεζικοί που αποχώρησαν εντός του 2016 από Alpha Bank και Τράπεζα Κύπρου, αλλά και αυτοί που απολύθηκαν από την FBME, τότε ο συνολικός αριθμός των τραπεζοϋπαλλήλων σήμερα είναι περίπου 10230 συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων του Συνεργατισμού.

Φεύγουν κι άλλοι;


Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και ο Συνεργατισμός, που στοχεύει στη μείωση του προσωπικού του κατά 150 άτομα περίπου το επόμενο διάστημα. Επίσης η Ελληνική παρακολουθεί τα τεκταινόμενα αφού δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη μικρή απήχηση που είχε το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας που είχε προσφέρει. Την ίδια ώρα, σε περίπτωση που προχωρήσουν κινήσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων σε σχέση με θυγατρικές ελληνικών επίσης θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε θέματα προσωπικού. Πάντως, η μάχη που κέρδισε η ΕΤΥΚ, με την αποφυγή των πλεονασμών και την παραχώρηση ενός καλύτερου σχεδίου από την Τράπεζα Κύπρου, κρίνεται ως καθοριστική.

Η ΕΤΥΚ, πάντως, διαμαρτύρεται για τις 70 περιπτώσεις μελών της που ενώ υπέβαλαν αίτημα για συμμετοχή στο δεύτερο σχέδιο εθελούσιας, εντούτοις, απορρίφθηκαν. «Η απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση και αναστάτωση τόσο στους επηρεαζόμενους συναδέλφους όσο και στο σύνολο του προσωπικού», αναφέρει και υποστηρίζει πως τους ασκήθηκαν πιέσεις για να αλλάξουν γνώμη. Ζητά μάλιστα να καταγραφεί στους προσωπικούς τους φακέλους ότι η τράπεζα τους στέρησε το δικαίωμα να αποχωρήσουν «θεωρώντας τους πολύ χρήσιμους/απαραίτητους για τη λειτουργία της τράπεζας».

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση