ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody's: Από σταθερό σε θετικό ορίζοντα η Κύπρου και Ελληνική

Ο οίκος έχει αναβαθμίσει επίσης το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου σε Caa1 από Caa2 για την Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Moodys Investors Service, ( «Moody’s») έχει αλλάξει σήμερα τον ορίζοντα των διαβαθμίσεων της Τράπεζας Κύπρου και Ελληνικής από σταθερό σε θετικό. Όσο αφορά μακροπρόθεσμες καταθέσεις , ο οίκος διατήρησε την διαβάθμιση Caa3 για την Τρ. Κύπρου και Caa2 για την Ελληνική. Εφόσον ο οργανισμός αξιολόγησης επιβεβαίωσε όλες τις αξιολογήσεις των δύο τραπεζών, έχει επίσης αναβαθμίσει το ρίσκο αντισυμβαλλόμενου σε Caa1(cr) από Caa2(cr) για την Τρ. Κύπρου.

Η αλλαγή αυτή αντανακλά τις προσδοκίες των Moody’s για περαιτέρω βελτιώσεις στην αδύναμη ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, την επιστροφή στην κερδοφορία και τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης. Επίσης οι Moody’s αναμένουν ότι οι δύο αυτές τράπεζες θα επιστρέψουν στην κερδοφορία το 2016 μετά από 5 χρόνια.  

Η διαφορά στην αλλαγή του ορίζοντα για την Κύπρου έχει να κάνει με την επιτυχημένη αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων, όπως επίσης την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία και την μείωση της εξάρτησης της στον ELA. Για τον ELA, οι Moody’s προβλέπουν ότι η Κύπρου θα έχει πλήρως ξεπληρώσει το χρέος της μέχρι το 2017. Αυτές οι θετικές εξελίξεις αντισταθμίζουν την ευπάθεια κεφαλαιακών αποθεμάτων λόγω υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετουμένων δανείων.

Τράπεζα Κύπρου

Η θετική προοπτική στις αξιολογήσεις καταθέσεων Caa2 της Ελληνικής Τράπεζας αντανακλά την πρόοδο που έχει κάνει η τράπεζα στην αναδιάρθρωση των προβληματικών δανείων. Τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητας της Ελληνικής Τράπεζας παρέχουν επίσης ένα μαξιλάρι έναντι πιθανών αναλήψεων των καταθέσεων, αλλά επίσης επιβαρύνουν  την κερδοφορία της κατά το παρών περιβάλλον, χαμηλού επιτόκιου.

Ελληνική Τράπεζα

Οι Moody’s αναμένουν την Ελληνική Τράπεζα να διατηρήσει τη δυναμική της όσον αφορά την αναδιάρθρωση των δανείων, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση των περιουσιακών στοιχείων στα επόμενα τρίμηνα. Ο όγκος των προβληματικών δανείων που έχουν αναδιαρθρωθεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τρίμηνου του 2016 ανήλθε σε 136 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 560 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους 2015.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση