ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:09
 

Κοινοπραξία για τερματικό υγραερίου στο Βασιλικό

Από τέσσερις εταιρείες, για να διαμοιραστούν κόστος 23 εκατ. ευρώ.

Newsroom K

Σε κοινοπραξία υπό τη μορφή εταιρείας περιορισμένης ευθύνης προτίθενται να προχωρήσουν τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εμπορίας υγραερίου με στόχο την κατασκευή τερματικού αποθήκευσης και διαχείρισης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Petrolina, έχει προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας μετόχων (shareholders’ agreement) με τις εταιρείες Hellenic Petroleum Cyprus Ltd, Intergaz Ltd και Synergas Ltd, οι οποίες επίσης διαθέτουν ιδιόκτητα τερματικά αποθήκευσης υγραερίου στη Λάρνακα, για δημιουργία κοινοπραξίας με προτεινόμενη επωνυμία Vassiliko LPG Plant Ltd.

Η συμφωνία υπεγράφη την Παρασκευή 17.06.2016 και σκοπός της νέας κοινοπραξίας είναι η κατασκευή τερματικού υγραερίου σε γη που έχει παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό στους μετόχους της κοινοπραξίας από την Κυβέρνηση εντός της Βιομηχανικής και Ενεργειακής Περιοχής Βασιλικού. Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων, η VLP θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου εντός του τερματικού. Επιπρόσθετα, θα λειτουργεί μονάδα ελέγχου και επιδιόρθωσης κυλίνδρων υγραερίου. Τα εισοδήματα της κοινοπραξίας θα προέρχονται από τα τέλη αποθήκευσης και διακίνησης υγραερίου και από τη συντήρηση κυλίνδρων υγραερίου. Η κοινοπραξία δεν θα εμπορεύεται υγραέριο. Κατόπιν μελέτης από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, η Petrolina έκρινε ότι, λόγω του μικρού μεγέθους της τοπικής αγοράς και του υψηλού απαιτούμενου κεφαλαιουχικού κόστους, η μόνη βιώσιμη επιλογή μεταστέγασης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό είναι η δημιουργία κοινού τερματικού.

«Η μεταστέγαση κρίθηκε αναγκαία μετά το σχετικό διάταγμα που εκδόθηκε από τον Δήμο Λάρνακας ως αρμόδια πολεοδομική αρχή και επικυρώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών προς όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα πετρελαιοειδών και διατηρούν εγκαταστάσεις στη Λάρνακα, συμπεριλαμβανομένης της PHL, για τερματισμό της λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πετρολίνα.

Οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την κατασκευή του έργου εκτιμούνται στα 23 εκατ. ευρώ περίπου και θα χρηματοδοτηθούν με συνδυασμό ιδίων πόρων των μετόχων και τραπεζικού δανεισμού. Ο χρόνος κατασκευής του τερματικού υπολογίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία εξασφάλισης όλων των προαπαιτούμενων αδειών. Με βάση τη συμφωνία μετόχων, η Petrolina θα κατέχει το 35% του μετοχικού κεφαλαίου της VLP, ενώ η διοίκηση θα ασκείται σε ισοζυγισμένη βάση από τους τέσσερις μετόχους της. Η επένδυση γίνεται σε καθαρά εμπορική βάση και θα λογίζεται βάσει της μεθόδου καθαρού συμφέροντος (equity method). Με την επένδυση στην VLP, η PHL προσβλέπει στη διατήρηση της κερδοφορίας της από τον τομέα εμπορίας υγραερίου, σχολιάζει η εταιρεία. Η δημιουργία της VLP υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στην οποία θα υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X