ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπέρδεμα για την επιβολή ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες

Διευκρινήσεις επί του νομοσχεδίου για το ΦΠΑ ζήτησε την επόμενη Δευτέρα ο Αβ.Νεοφύτου

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Διευκρινήσεις επί του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το ΦΠΑ σε οικόπεδα ζήτησε στην επόμενη επιτροπή Οικονομικών ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου. Έκανε λόγο ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο πολυνομοσχέδιο επί της επιβολής ΦΠΑ και χρήζει να ξεκαθαρίσει στο ποιος θα βαρύνεται αυτό το 19%. Χαρακτηριστικά είπε πως χρειάζονται διευκρινήσεις και είναι καλό σε συνεργασία με την κυβέρνηση να έρθουμε με κάποιες βελτιώσεις στην επιτροπή για το ΦΠΑ επί γηπέδων προς οικοδόμηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης όσον αφορά την πρόταση για την επιβολή ΦΠΑ σε πωλήσεις οικοπέδων, ανέφερε ότι το προχωρούν για σκοπούς επενδύσεων. Ξεκαθάρισε ότι είναι υποχρέωση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Συγκεκριμένα είπε πως δεν πρόκειται για υποχρέωση είσπραξης ΦΠΑ εκεί και που γίνονται μεμονωμένα, λέγοντας επίσης πως αυτές είναι και η πλειοψηφία. «Αφορά περίπου το 5% των συναλλαγών στον τομέα των ακινήτων. Αν ένας πολίτης πωλήσει ένα οικόπεδο ή κομμάτι γης που είναι οικοπεδοποιήσημο, δεν είναι υποχρεωτικό να εισπραχτεί ΦΠΑ, αφού πρόκειται για μεμονωμένη κίνηση». Όπως δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, αυτή η εναρμονιστική υποχρέωση υποχρέωνε το κράτος να την επιβάλει μέχρι το τέλος του 2007 και το επιχείρημα τότε ήταν ότι οι τιμές ήταν πολύ ψηλές. Πρόσθετα είπε πως υπάρχει επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση με επιχείρημα ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. «Τώρα είμαστε σε σοβαρή παράταση και λάβαμε την τελευταία προειδοποίηση και πρέπει να εναρμονιστούμε», κατέληξε.

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει να έρθει μια νέα φορολογία στην αγορά, εξέφρασε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών Παντελής Λεπτός για την επιβολή Φόρου  Προστιθέμενης Αξίας 19% στις αγοραπωλησίες των οικοπέδων, εάν ο πωλητής είναι από επαγγελματικές εταιρείες του τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι άδικη φορολογία και θα φέρει χάος στην αγορά. «Θα υπάρξουν 2 διαφορετικές φορολογίες για την ίδια περιουσία, θα φέρει τα πάνω κάτω στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τις υποθήκες», πρόσθεσε. Μεταξύ άλλων ο κ. Λεπτός διερωτήθηκε τι θα γίνει με τις περιουσίες που θα γίνουν εκποιήσεις ή με τις εταιρείες πώλησης γης και το ΦΠΑ. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας είναι καταναλωτικός φόρος και η γη δεν καταναλώνεται, κατέληξε.

Το ΚΕΒΕ χαιρέτισε και συμφώνησε με την απλοποίηση των διαδικασιών ενώ είπε ότι θα επανέλθει γραπτώς την ερχόμενη Δευτέρα με τις θέσεις τους. Στο ίδιο ύφος και η ΟΕΒ που ανέφερε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες πρόνοιες, ενώ έγειρε θέμα για το ΦΠΑ ότι μπορεί να πλήξει τις επενδύσεις.

Ο πρόεδρος της ένωσης δήμων Αλέξης Γαλανός χαιρέτισε την απόφαση για το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει όμως περισσότερος συντονισμός επί του προκειμένου. Ο δήμαρχος Λευκωσίας κ. Γιωρκάτζιης είπε πως αυτό το νομοσχέδιο είναι τιμωρία δήμων που έκαναν προσπάθεια για να εισπράξουν τέλη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ  ανέφερε ότι πενταπλασιάστηκε ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας στα ξενοδοχεία. «Η απλοποίηση του συστήματος είναι πολύ σωστή και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Η αύξηση μετά το 2011 που πενταπλασιάστηκε η φορολογία στα ξενοδοχεία, υπολογίζουμε με ότι με αυτή τη μέθοδο θα την πάμε τουλάχιστον στις 2.5 φορές κάτω», είπε. 

Ο κ. Μαυρίδης  της ΣΤΕΚ συμφώνησε με το Υπουργείο οικονομικών ότι πρέπει να υπάρχει μία φορολογία. Επίσης ανέφερε ότι οι δήμοι όσον αφορά το αποχετευτικό θα πρέπει να μειωθούν. Ο πρόεδρος της Ένωση Κοινοτήτων κ. Κυτρομιλήδης χαιρέτισε και αυτός με τη σειρά του τη μείωση, λέγοντας όμως ότι πρέπει να υπολογιστούν σωστά τα σύνολα που έχουν ακουστεί από τον ΥΠΟΙΚ.

Η εκπρόσωπος του συνδέσμου τραπεζών κ. Βαλιαντή σημείωσε ότι η επιβολή φορολογίας 19% και τα μεταβιβαστικά τέλη που επιβάλλονται θα επιβαρύνουν τις τράπεζες. Υπάρχουν κατηγορίες που επηρεάζουν τις τράπεζες όπως είναι τα ακίνητα τα οποία είχαν λάβει ως εξασφαλίσεις για την παροχή δανείων.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης με τη σειρά του χαιρέτισε το γεγονός ότι θα μειωθεί το ποσό που θα εισπράττεται με την ενιαία φορολόγηση και τα νούμερα που παρουσίασε ο ΥΠΟΙΚ. Υπήρξε όμως έντονος προβληματισμός στο κατά πόσο είναι έτοιμη η οικονομία για να επιβληθεί το 19% στα οικόπεδα και κατά πόσον είναι τόση η πίεση από την ΕΕ για να γίνει η εναρμόνιση αυτή. Θετικό επίσης είπε το γεγονός για τη μείωση κατά 50% των μεταβιβαστικών τελών.

Από πλευράς του ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς σημείωσε ότι η κίνηση με τη μεταρρύθμιση της φορολογίας της κυβέρνησης σηματοδοτεί την έναρξη μιας αντίστροφης πορείας για να δοθεί μια ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίδης μετά το πέρας της συνεδρίας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν συμφωνεί στην εισήγηση τη κυβέρνησης για οριζόντια φορολογία της ακίνητης ιδιοκτησίας. «Εμείς θέλουμε κλιμακωτή, διότι αυτοί που θα επωφεληθούν είναι οι κάτοχοι μεγάλης περιουσίας. Χαιρετίζουμε την μείωση αλλά να γίνει ορθά. Είναι καιρός να δοθούν κίνητρα για ανάπτυξη, η φορολογία να είναι εργαλείο ανάπτυξης», κατέληξε.

Στη συνεδρίαση κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ο Έφορος Φορολογίας, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, του ΕΤΕΚ, του ΚΕΒΕ, της ΟΕΒ, της ΠΟΒΕΚ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών και Συμβούλων Ακινήτων Κύπρου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI), του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου, του Νέου Συνδέσμου Αδειούχων και Βοηθών Κτηματομεσιτών, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA), του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), του Συνασπισμού Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΣΥ.Μ.Ε.Α.), του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών και της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X