ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μίνι «ανασχηματισμός» των ΔΣ στους ημικρατικούς

Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται από τον ΠτΔ οι νέες ηγεσίες για τα επόμενα χρόνια

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να σημειωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ανακάτεμα της τράπουλας σε ό,τι αφορά τα διοικητικά συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, η θητεία των οποίων λήγει την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016. Ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, έχει καταλήξει στην βασική φιλοσοφία που θα διέπει τον διορισμό νέων συμβουλίων, οι λίστες των οποίων θα κλειδώσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο και θα ανακοινωθούν το επόμενο επταήμερο. Η αλλαγή στον τρόπο διορισμού συμβουλίων στους ημικρατικούς σε γενικές γραμμές έχει ατονήσει την έντονη κομματική παρουσία, αλλά και εμπλοκή στον καταρτισμό των λιστών, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχουν εξαλειφτεί πλήρως οι πιέσεις που ασκούν σε κόμματα πρόσωπα τα οποία εκδηλώνουν ενδιαφέρον να συμπεριληφθούν στις τελικές λίστες.

Στην Πινδάρου, λένε οι πληροφορίες της «Κ», το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκε συνωστισμός υποψηφίων προς αναζήτηση συναγερμικής στήριξης. Ωστόσο, η τακτική αντιμετώπισης ήταν σχεδόν πανομοιότυπη. Τα βιογραφικά παραπέμπονταν στα αρμόδια υπουργικά γραφεία. Στην Πινδάρου, με όσους συνομιλήσαμε, δεν διεφάνη να υπάρχει το ενδιαφέρον που υπήρχε πριν από την αλλαγή της σχετικής διαδικασίας από την παρούσα κυβέρνηση. Το όποιο ενδιαφέρον του Συναγερμού για τα πρόσωπα που θα διοριστούν περιορίστηκε όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σε μια συνάντηση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο του Νίκου Αναστασιάδη με τον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πέρα από τα πρόσωπα αυτό που έχει ενδιαφέρον και παρακολουθείται και από τα άλλα κόμματα είναι αν στα νέα συμβούλια θα διοριστούν πρόσωπα με κομματική χροιά. Το άλλο στοιχείο με έντονο ενδιαφέρον αφορά τους μεγάλους ημικρατικούς Cyta, ΑΗΚ αλλά και Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) που με εξαίρεση την ΑΗΚ επικεφαλής είναι οι Γενικοί Διευθυντές των υπουργείων στα οποία υπάγονται οι οργανισμοί. Πληροφορίες φέρουν τον ΠτΔ να μην είναι ένθερμος υποστηριχτής σαρωτικών αλλαγών αλλά εκεί όπου κρίνεται απολύτως αναγκαίο.


Μικρές αλλαγές σε Cyta

Από το σύνολο των οργανισμών που ελέγχονται από το κράτος η Cyta συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πρώτον γιατί είναι από τους μεγαλύτερους οργανισμούς και δεύτερον βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση. Οι αλλαγές που θα γίνουν στο ΔΣ του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού, λένε οι πληροφορίες μας, θα είναι ελάχιστες και δεν θα αγγίζουν τον βασικό κορμό. Ο πρόεδρος της Cyta και Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης όλες οι πληροφορίες τον ήθελαν να παραμένει στην θέση του, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί.

Πηγές, που είναι σε θέσεις να γνωρίζουν τις σκέψεις του προέδρου της Cyta, μας έλεγαν ότι ο ίδιος θα επιθυμούσε να αποχωρούσε ωστόσο αν του ζητείτο να παραμείνει δεν θα έφερνε αντίρρηση. Ωστόσο, όμως, ο πρόεδρος του οργανισμού με δηλώσεις του στο in Business κάλεσε τους πολιτικούς να αναλάβουν την θέση του προέδρου μιας και ο ίδιος θα αποχωρήσει. Στο Προεδρικό η παρουσία Πατσαλίδη στο τιμόνι της Cyta θεωρείται σημαντική μιας και δίνεται το μήνυμα ότι δεν εγκαταλείπονται τα όσα έχουν επιτελεσθεί για αποκρατικοποίηση του οργανισμού.

Οι μόνες σίγουρες αλλαγές στο συμβούλιο των εννέα είναι αυτές του Νικόλα Γεωργιάδη και Αντώνη Αντωνίου, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τον ανώτερο χρόνο παραμονής και θα αποχωρήσουν. Για τα υπόλοιπα μέλη οι πληροφορίες που υπάρχουν δεν προβλέπουν αλλαγές εκτός και αν υπάρξουν οικειοθελείς αποχωρήσεις. Αυτό το οποίο υπάρχει ως πληροφορία είναι το ενδεχόμενο να γίνουν κάποιες μετακινήσεις μελών προς τα πάνω, ειδικά αν η αποχώρηση Πατσαλίδη είναι τελεσίδικη.


Ψάχνουν νέο πρόεδρο στην ΑΗΚ

Στο δεύτερο μεγάλο ημικρατικό οργανισμό είναι δεδομένο ότι για τα επόμενα διόμισι χρόνια στο τιμόνι δεν θα είναι ο Όθων Θεοδούλου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει για δεύτερη θητεία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τον αντικαταστάτη του κ. Θεοδούλου είναι λιγοστές. Ωστόσο, εδώ γίνεται λόγος για τοποθέτηση υπηρεσιακού, όπως έγινε στις περιπτώσεις της Cyta και της ΑΛΚ, μιας η ΑΗΚ παραμένει οργανισμός υποκείμενος σε αποκρατικοποίηση.

Στην περίπτωση που οι πληροφορίες αποδειχθεί ότι έχουν βάση, το πιο ισχυρό ενδεχόμενο θα είναι πρόεδρος να διορισθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας. Και εδώ οι αλλαγές για τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου δεν αναμένονται να είναι σαρωτικές.

ΚΟΑ και ΡΙΚ

Σημαντική, με βάση την πληροφόρηση που υπάρχει, θεωρείται η αλλαγή φρουράς στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. Η θητεία της τωρινής προέδρου Κλέας Χατζηστεφάνου – Παπαέλληνα, όπως όλα δείχνουν, ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη. Κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι στην θέση του προέδρου του ΚΟΑ θα τοποθετηθεί ο αντιπρόεδρος του οργανισμού Κλεάνθης Γεωργιάδης. Εκεί όμως όπου φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη ένας παρασκηνιακός «πόλεμος» είναι στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου.

Συγκεκριμένα, για την θέση του προέδρου, λένε οι πληροφορίες ότι έχει επιδειχθεί έντονο ενδιαφέρον από αρκετούς μνηστήρες. Ωστόσο, το Προεδρικό Μέγαρο φαίνεται να ευνοεί τον επαναδιορισμό του σημερινού προέδρου του ΡΙΚ Θανάση Τσώκου μιας και, όπως υποστηρίζεται, καλείται να ολοκληρώσει το σχέδιο εθελουσίας εξόδου υπαλλήλων του Ιδρύματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση