ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: Μάχη με τον χρόνο δίνουν 24 εισηγμένες εταιρείες

Ο Αύγουστος κύλησε χωρίς εξελίξεις για τις ελληνικές εταιρείες

Kathimerini.gr

Αρχές Σεπτεμβρίου θα κριθεί το μέλλον για περισσότερες από 24 εισηγμένες ελληνικές εταιρείες που αναμένουν τις αποφάσεις των πιστωτριών τραπεζών για την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Πολλές εκ των εταιρειών εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια και οι βασικοί μέτοχοι δείχνουν αδυναμία να ενισχύσουν με φρέσκο χρήμα τις εταιρείες τους. Ταυτόχρονα οι διοικήσεις των εταιρειών δηλώνουν αδυναμία για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και πλέον αναμένουν τις προτάσεις αναδιάρθρωσης των πιστωτών τους, προκειμένου να μην απειληθεί η επιχειρηματική τους υπόσταση.

Ο Αύγουστος κύλησε χωρίς εξελίξεις για τις ελληνικές εταιρείες, αφού και στις περισσότερες τράπεζες παρατηρείται δυσχέρεια στην τοποθέτηση νέων εκτελεστικών μελών στα διοικητικά συμβούλια που θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον των επιχειρήσεων. Με ένα «ναρκοπέδιο» συνολικών τραπεζικών υποχρεώσεων 4,421 δισ. ευρώ, που συνδυάζεται από αρνητικά ίδια κεφάλαια, τα οποία φθάνουν το 1,39 δισ. ευρώ, είναι αντιμέτωπες 24 εισηγμένες εταιρείες.

Πρόκειται για ξεχωριστή κατηγορία εισηγμένων, οι οποίες απασχολούν πάνω από 7.500 εργαζομένους, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία των ισολογισμών τους (31/12/2015). Ο υπερδανεισμός σε συνδυασμό με αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι τοξικός και μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις.

Η πιο άμεση εξέλιξη αναμένεται από την Euromedica, καθώς τη μεθεπόμενη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 έχει προγραμματισθεί η επανέναρξη των συζητήσεων μεταξύ της εισηγμένης και των πιστωτριών τραπεζών για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εισηγμένης. Όπως πληροφορείται η «Κ», αναμένεται ότι η διοίκηση της Euromedica θα προτείνει προς τις πιστώτριες τράπεζες την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, με στόχο να υπάρξει ανακοινώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επανακάμψει και να αρχίσει να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Euromedica, κατά τη διάρκεια του πενταμήνου Ιανουαρίου - Μαΐου 2016 η λειτουργική κερδοφορία της μητρικής και του ομίλου (EBITDA), προ clawback και rebate, διαμορφώθηκε σε 6.801.898,47 ευρώ και 19.613.751,16 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 138,8% και 27,3% αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Όσον αφορά τα μετά clawback και rebate αποτελέσματα, ενώ πέρυσι είχαν σημειωθεί ζημίες, η μητρική πέρασε στο α΄ πεντάμηνο του 2016 σε έδαφος κερδοφορίας, η οποία διαμορφώθηκε σε 5.157.876,91 ευρώ και 1.196.746,92 ευρώ για τον όμιλο, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 354,0% και 2294,2% αντίστοιχα.

Η αλλαντοβιομηχανία Νίκας ανήκει στην κατηγορία που εξετάζουμε, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 52,006 εκατ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων 102,589 εκατ. ευρώ. Ωστόσο η διαδικασία εξυγίανσης, μέσω της αύξησης κεφαλαίου από ενδιαφερόμενους επενδυτές, όπως ο όμιλος Chipita, σύντομα αναμένεται να έχει αποτελέσματα. Η Sato εμφανίζεται με αρνητικά ίδια κεφάλαια 18,464 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 36,657 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Για την εταιρεία ακτοπλοΐας ΣΑΟΣ, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 2,958 εκατ. ευρώ και δανειακές υποχρεώσεις 9,795 εκατ. ευρώ, δεν υπάρχουν εξελίξεις εάν υπάρχει πρόθεση των ιδιοκτητών να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην Ελληνική Υφαντουργία του ομίλου Ακκά γίνονται προσπάθειες με τις τράπεζες να ρυθμισθούν χρέη της κλωστοϋφαντουργίας. Με βάση τον ισολογισμό του 2015, η εταιρεία εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια 47,251 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 119,587 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επίπλων Βαράγκης, επίσης, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον δανεισμό της, που φθάνει τα 12,197 εκατ. ευρώ, έχοντας ταυτόχρονα αρνητικά ίδια κεφάλαια 7,204 εκατ. ευρώ. Καθυστερεί η αναδιάρθρωση στην Altec, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η χρηματοοικονομική κατάσταση της εισηγμένης. Τα αρνητικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 101,624 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός της Altec στα 128,046 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Επίσης υπάρχουν ακόμη δεκάδες εταιρείες σε Ελλάδα που έχουν τεθεί στις κατηγορίες «προς διαγραφή», «χαμηλής διασποράς» και «αναστολής», αφού αναπτυξιακά δεν παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον και περισσότερο δίνουν μάχη με τον χρόνο για να αποφύγουν πιθανή χρεοκοπία

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση