ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δεν χρειάζεται κεφάλαια ο Συνεργατισμός για το 2016

Ο ευρωπαίος επόπτης εκμεταλλεύτηκε το ότι ο Συνεργατισμός ήταν κρατικός, λέει το ΥπΟικ

Θεωρούμε πως επειδή το κράτος ήταν ο μέτοχος, γι’ αυτό υιοθετήθηκαν τόσο ακραίες παραδοχές κατά την αξιολόγηση του Συνεργατισμού από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, ανέφερε στην Επιτροπή Οικονομικών ο Διονύσης Διονυσίου, επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Όπως εξήγησε, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός καθορίζει παραμέτρους ανά πιστωτικό ίδρυμα. Για παράδειγμα, η περίοδος ρευστοποίησης ακινήτων για άλλες συστημικές τράπεζες ήταν πέντε χρόνια και για θυγατρικές ελληνικών τραπεζών τα 4.5 χρόνια. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολίασε πως αυτό μάλλον οφείλεται στις ανησυχίες για πολιτικές παρεμβάσεις.

Οι λόγοι για τους οποίους το 2015 χρειάστηκε πρόσθετα κεφάλαια ο Συνεργατισμός ήταν οι εξής:

• Υποβαθμίστηκε η αξία ενυπόθηκων ακινήτων. Κόστος 100 εκατ. ευρώ
• Αύξηση της περιόδου ρευστοποίησης των ακινήτων στα 7 χρόνια
• Υιοθέτηση παραδοχής για πώληση ακινήτων σε μειωμένες τιμές μέχρι 30%

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 η τράπεζα θα πρέπει να πάρει όλες τις απαραίτητες προεγκρίσεις για να εισάγει τις μετοχές της στο ΧΑΚ και ήδη έχει σταλεί σχετικό ενημερωτικό δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο ΧΑΚ. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα δεν θα αντιμετωπίσει κεφαλαιακές ανάγκες για το τρέχον έτος, σχολίασε ο κ. Διονυσίου, εκτός απρόοπτων παραγόντων όπως οι εξελίξεις με τις ιταλικές τράπεζες και την Deutsche Bank. Άρα δεν θα χρειαστεί να διατεθεί το 25% μέχρι τις 30 Ιουνίου 2017.

Με αυτά τα δεδομένα η είσοδος ιδιωτών επενδυτών μετατίθεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

Σήμερα, αν το κράτος πωλήσει την επένδυση του, θα πάρει πίσω το 65% της αρχικής του επένδυσης, ανέφερε ο κ. Διονυσίου, αλλά σε βάθος χρόνου θα αυξηθεί η αξία του περαιτέρω. "Θεωρούμε πως σε βάθος χρόνου θα αναπληρώσουμε μεγάλο μέρος της επένδυσης που έγινε".

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση