ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνεργατισμός: Σε νέα συνέλευση τα νεότερα

Ικανοποίηση αλλά και προαναγγελία για σημαντικές αλλαγές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Χωρίς τη λήψη αποφάσεων αλλά με την παραπομπή σε νέα Ειδική Γενική Συνέλευση εντός των επόμενων δύο μηνών ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνέλευση των μετόχων του Συνεργατισμού.

Αν και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκφράζεται σχετική ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, εντούτοις, ο ορισμός νέα συνέλευσης το επόμενο διάστημα, η ποία θα ασχοληθεί με την είσοδο στο χρηματιστήριο, βελτίωση της οικονομικής απόδοσης και νέα μέτρα για τα δάνεια, υποδεικνύει πως το επόμενο διάστημα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Εκτενής παρουσίαση της πορείας του Συνεργατισμού έγινε στη διάρκεια σημερινής ειδικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ). Η λογοδοσία αφορούσε τις επιχειρησιακές και οικονομικές επιδόσεις της Τράπεζας, με ιδιαίτερη έμφαση στις συμβατικές δεσμεύσεις, εποπτικές υποχρεώσεις και στρατηγικούς στόχους του Οργανισμού.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ Νικόλας Χατζηγιάννης ενημέρωσε τους μετόχους για τη θετική απόκλιση που καταγράφεται τους τελευταίους δώδεκα μήνες, σε σχέση με τα πιο πάνω, η οποία, όπως ανέφερε, επιβεβαιώνεται και από τους εξωτερικούς θεσμούς. Αναφορικά με την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης, ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι η συμμόρφωση με όλες τις δεσμεύσεις κινείται σε ικανοποιητικό βαθμό και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται στο θέμα της απόκτησης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, με την πρόσφατη κατάθεση ενημερωτικού δελτίου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου. Η εν λόγω διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τον Συνεργατισμό λόγω και του νέου Ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου για τις τράπεζες.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιδόσεις, υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Η δημιουργία πρόσθετων κεφαλαίων μέσω οργανικής κερδοφορίας η οποία ανεβάζει τον σχετικό δείκτη άνω του 16%,
Η αναμενόμενη ανακοίνωση κερδών για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο,
Η σημαντική πρόοδος στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων,
Η διατήρηση της μεγάλης καταθετικής βάσης με €4 δις πλεονάζουσα ρευστότητα,
Η αύξηση των χορηγήσεων στη διάρκεια της χρονιάς που διανύουμε.


Όλα αυτά σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης δεικνύουν τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται και τη σκληρή δουλειά που επιτελείται εντός του Οργανισμού. Ο Γενικός Διευθυντής της ΣΚΤ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά οι οποίες επηρεάζουν δυσμενώς και το ήδη επιβαρυμένο επιχειρησιακά, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό ΜΕΧ, κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Η θετική πορεία της εγχώριας οικονομίας και οι διαθρωτικές αλλαγές που επέφεραν αναμόρφωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του Συνεργατισμού, σημείωσε, αποτελούν θετικές εξελίξεις για αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών.
Κατά τη διάρκεια της Ειδικής Γενικής Συνέλευσης εγκρίθηκε ομόφωνα το ακόλουθο ψήφισμα το οποίο έθεσε ενώπιον της Συνέλευσης ο κύριος μέτοχος.

Χαιρετίζει την μεγάλη πρόοδο που παρουσιάστηκε στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης καθώς και στη βελτίωση της οικονομικής θέσης του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα και καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ να συνεχίσει τις προσπάθειες και να επιταχύνει όλες τις ενέργειες της.
Καλωσορίζει τον καθορισμό ορίων στον έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έτσι ώστε να μην έρχεται σε δυσμενέστερη θέση ο Συνεργατικός Πιστωτικός Τομέας σε σχέση με τα άλλα Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα.
Καλεί την Επιτροπεία της ΣΚΤ όπως εντός των δύο επόμενων μηνών προχωρήσει στην σύγκλιση νέας Ειδικής Γενικής Συνέλευσης η οποία να ενημερωθεί και να κληθεί να πάρει αποφάσεις για τα ακόλουθα θέματα:

(α) Αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και μετέπειτα ενέργειες και χρονοδιαγράμματα.
(β) Μέτρα και εισηγήσεις για περαιτέρω λειτουργική και οικονομική απόδοση.
(γ) Μέτρα και εισηγήσεις για ενίσχυση της κερδοφορίας του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.
(δ) Μέτρα για μείωση του ψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ως ακολούθως:

Μέτρα για αύξηση του ρυθμού παραχώρησης νέων πιστωτικών διευκολύνσεων.
Μέτρα για αύξηση των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων.
Μέτρα και νέα εργαλεία για πιο αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X