ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τη μεταρρύθμιση του Συνεργατισμού παρουσίασε ο Ν.Χατζηγιάννης

Σε Ψηφιακή Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεργατικών Τραπεζών

ΚΥΠΕ

Την μετάβαση της Κύπρου και της κυπριακής οικονομίας από τη κρίση του 2013 σε σταθεροποίηση και ανάκαμψη καθώς και το μεγάλο έργο μεταρρύθμισης του Συνεργατισμού, παρουσίασε ο CEO της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Νικόλας Χατζηγιάννης σε Ψηφιακή Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεργατικών Τραπεζών, που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΚΤ, έγινε ανάλυση των προκλήσεων και των ευκαιριών που παρουσιάζονται στο θέμα της καινοτομίας για το συνεργατικό τραπεζικό μοντέλο.

Ο κ. Χατζηγιάννης ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο κάνοντας ανάλυση χάσματος με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις και τις απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής και τονίζοντας παράλληλα ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζας σχεδιάζει μία ολοκληρωμένη ψηφιακή υποδομή στη βάση ενεργειών που αυτή τη στιγμή υλοποιεί.

Ανέφερε ότι η ΣΚΤ έχει επίσης μόλις συμφωνήσει την εφαρμογή ενός 3ετούς πλαισίου διευρυμένης τεχνικής συνεργασίας επί τραπεζικών θεμάτων με μεγάλη Συνεργατιστική Τράπεζα της Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι “η συνεργασία αυτή θα βοηθήσει στη διάχυση εμπειριών και πληροφοριών από μία πιο προηγμένη χώρα, οικονομία και αγορά σε τραπεζικά και τεχνολογικά θέματα”.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μετάβαση στη ψηφιακή τραπεζική δεν είναι μια επιλογή, αλλά ένα γεγονός αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είτε θα προσαρμοστούμε σε αυτή είτε θα μας προσπεράσουν οι εξελίξεις έχοντας την τύχη παραδοσιακών οικονομικών τομέων που παρήκμασαν.

Η επένδυση σε τεχνολογία είναι μονόδρομος και είναι πρόκληση να πραγματοποιηθεί εντός ενός κλίματος πιέσεων τόσο στην πλευρά του εισοδήματος αλλά και των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης.

Σημείωσε ότι το θέμα είναι δομικό και μόνιμο, απαιτώντας ανασχεδιασμό στο παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΚΤ, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι οι δύο μεγάλες τάσεις που επηρεάζουν την Ευρωπαϊκή Τραπεζική – δημογραφικές αλλαγές και η τεχνολογική εφευρετικότητα – επιβάλλουν αναγνώριση της πρόκλησης και άμεσες ενέργειες.

Η υλοποίηση της ψηφιακής μετατροπής, σημείωσε ο κ. Χατζηγιάννης, αποτελεί μια τεράστια πρόκληση ως έργο αλλά και μια ευκαιρία διαμόρφωσης κουλτούρας.

Ο CEO της ΣΚΤ ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρεί τάχιστα στη δημιουργία της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς και οι Συνεργατιστικές Τράπεζες χρειάζεται να αποτελούν μέρος αυτής, χωρίς να απολέσουν το μέγεθος και σημασία τους έναντι των πελατών τους.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση