ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προχωρά κανονικά η διαδικασία για πώληση της Cyta Hellas

Αποδεσμεύτηκαν τα απαραίτητα κονδύλια 990 χιλ. ευρώ για τους συμβούλους

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Έπειτα από συνεδρία της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αποδεσμεύτηκαν τα κονδύλια που αφορούν τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, για τη πληρωμή των υπάλλήλων της, αλλά και τις υπηρεσίες των συμβούλων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η διαδικασία για πώληση της θυγατρικής της Cyta στην Ελλάδα προχωρά κανονικά, αποδεσμεύοντας τα απαραίτητα 990 χιλ. ευρώ για πληρωμή των συμβούλων που θα ασχοληθούν με τη διαδικασία.

Πρόσθετα, με την αποδέσμευση του ποσού, η Επιτροπή έδωσε την έγκριση της για αποδέσμευση 1.4 εκατ. ευρώ για αμοιβές εμπειρογνωμόνων που θα ασχοληθούν με άλλες διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τα 65.8 χιλ. ευρώ για τους μισθούς του εφόρου και της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων. Τα εν λόγω χρήματα αντιστοιχούν στις αμοιβές τους για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Που πάνε τα 990 χιλ. ευρώ

Το τίμημα για τις επιπρόσθετες υπηρεσίες από τους υφιστάμενους συμβούλους για την πώληση της θυγατρικής, εκτιμάται σε 990 χιλ. ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους επιπρόσθετων υπηρεσιών, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Citigroup Global Markets θα λάβει 375 χιλ. ευρώ αλλά και αμοιβή επιτυχίας 0.47% επί της αξίας της συναλλαγής της αποκρατικοποίησης, εάν και εφόσον επιτευχθεί συναλλαγή.

Για τις νομικές υπηρεσίες, η κοινοπραξία Antis Triantafyllies & Sons LLC και Shearman & Sterling (London) LLP προτείνεται να λάβει επίσης 375 χιλ. ευρώ. Τις λογιστικές υπηρεσίες των συμβούλων - σύμφωνα πάντα με το υφιστάμενο σχήμα και κατόπιν συμφωνίας μεταξύ Μονάδας και αυτών – θα αναλάβει η κοινοπραξία Pricewaterhousecoopers Ltd, Pricewaterhousecoopers Business Solutions SA, Pricewaterhousecoopers SA, λαμβάνοντας 120 χιλ. ευρώ. Τέλος, ο τεχνικός και εμπορικός σύμβουλος Roland Berger Strategy Consultants GmbH, εκτιμάται πως θα λάβει 120 χιλ. ευρώ για τις επιπρόσθετες υπηρεσίες για τη Cyta Hellas.

Έδωσε το "οκ" η Επιτροπή

Προ εβδομάδων η Βουλή με σχετική απόφαση της, κρατά παγοποιημένα τα όποια κονδύλια αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις. Με το νόμο αυτό, για κάθε πληρωμή που αφορά αποκρατικοποιήσεις, θα πρέπει από εδώ και πέρα να υποβάλλεται γραπτό υπόμνημα για αποδέσμευση του απαιτούμενου κονδυλίου – πληρωμής στην επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής.

Άρχισαν οι αντιδράσεις

"Με αδιαφανείς διαδικασίες προχώρησαν στην αποδέσμευση του κονδυλίου των 990.000 ευρώ", αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου. Διευκρινίζει ότι "η επιτροπή οικονομικών, ετσιθελικά, πέρασε την αποδέσμευση του κονδυλίου για τους συμβούλους και εμπειρογνώμονες όσον αφορά την αποκρατικοποίηση της CYTA Ελλάς".

"Εμείς θέλουμε και ζητούμε όπως ο φόρος εισοδήματος ελέγξει όλα τα άτομα που θα εμπλέκονται στην συγκεκριμένη διαδικασία μετά την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης της Cyta Ελλάς .Αλλιώς το θέμα θα μπει πλέον στην επιτροπή ελέγχου για να δούμε για πιο λόγο δεν ακολούθησαν τις σωστές διαδικασίες για την συγκεκριμένη κρατική εταιρεία", καταλήγει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση