ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σχέδιο διάσωσης Monte dei Paschi και τριών ακόμη τραπεζών

Η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεδριάσει για την τύχη της τράπεζας

Kathimerini.gr

Η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να διασώσει όχι μόνο τη Monte dei Paschi di Siena αλλά και τρεις ακόμη μικρομεσαίες τράπεζες, τις Carige, Veneto Banca και Banca Popolare di Vicenza. Η Ρώμη έχει δώσει περιθώριο έως τα τέλη της εβδομάδας στη Monte dei Paschi, για να προσπαθήσει να προσελκύσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση αναμένεται ότι θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής, προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη της Monte dei Paschi, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας. Δεδομένου ότι, αν αποτύχει, όπως είναι σχεδόν βέβαιο, η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας από ιδιώτες, τότε εξανεμίζονται και οι ελπίδες για την ανακεφαλαιοποίηση άλλων μικρότερων τραπεζών, η ιταλική κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να διασώσει και τρεις ακόμη τράπεζες, με την ελπίδα πως θα περιορίσει την αναταραχή που υφίσταται το ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Την Κυριακή, η διοίκηση της Monte dei Paschi είχε αποφασίσει να συνεχίσει την προσπάθεια να βρει 5 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές με την ελπίδα ότι θα αποφύγει την κρατική διάσωση, η οποία θα συνοδεύεται και από «κούρεμα» των πιστωτών της τράπεζας που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Την προηγούμενη Παρασκευή η ΕΚΤ είχε απορρίψει το αίτημα της Monte dei Paschi για παράταση της προθεσμίας για ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης έως τις 20 Ιανουαρίου. Οπως έγινε χθες γνωστό από την επιστολή που έστειλε η ΕΚΤ στην ιταλική τράπεζα, οι λόγοι για την απόρριψη ήταν η ανησυχία της ΕΚΤ πως θα προκύψουν προβλήματα ρευστότητας και ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η ήδη ισχνή κεφαλαιοποίηση της τράπεζας. Από τις αρχές του έτους οι καταθέσεις στη Monte dei Paschi έχουν μειωθεί κατά περίπου 12 δισ. ευρώ ή κατά σχεδόν 10%. Η μετοχή της έκλεισε χθες με πτώση 1,42% και η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώθηκε μόλις στα 590 εκατ. ευρώ, παρόλο που οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, μαζί και της Monte dei Paschi, έχουν ενισχυθεί πολύ σημαντικά μετά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου και την παραίτηση του κ. Ρέντσι. Η μετοχή της Monte dei Paschi έχει ενισχυθεί κατά 8,24% από τις 5 Δεκεμβρίου έως χθες.

Η Monte dei Paschi αποφάσισε να επεκτείνει και στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης την πρόταση για ανταλλαγή τους με μετοχές της εταιρείας. Από την πρώτη προσπάθεια swap ομολόγων με μετοχές, η τράπεζα είχε συγκεντρώσει, πριν από δύο εβδομάδες, σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο η εποπτική αρχή της Ιταλίας (Consob) είχε απαγορεύσει στους ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης, συνολικής ονομαστικής αξίας 2,1 δισ. ευρώ, να πάρουν μέρος στην ανταλλαγή, κρίνοντας ότι ενέχει υπερβολικά πολλούς κινδύνους. Υπό την απειλή της διάσωσης, της πιθανής άσκησης ποινικής δίωξης κατά της διοίκησης της τράπεζας και του «κουρέματος» χιλιάδων μικροεπενδυτών, η Monte dei Paschi αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρηση swap, περιλαμβάνοντας και τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης. Σε περίπτωση κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi, στην καλύτερη των περιπτώσεων η ΕΚΤ και η Κομισιόν θα δεχθούν πως η τράπεζα παραμένει φερέγγυα και ότι, συνεπώς, μπορεί να επιχειρηθεί «προληπτική διάσωση». Ακόμη και τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα «κουρευτούν» 40.000 μικροεπενδυτές, μέσω της μετατροπής των ομολόγων που κατέχουν σε μετοχές σε τιμή πολύ μικρότερη της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται πως θα είναι πολύ αρνητικός ο πολιτικός αντίκτυπος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X