ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρώμη κατά ΕΚΤ για το κόστος διάσωσης της Monte dei Paschi

H Monte dei Paschi θα πρέπει, τελικά, να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ

Kathimerini.gr

Την έντονη ενόχληση της ιταλικής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διπλασιάσει σχεδόν το κεφαλαιακό έλλειμμα της Monte dei Paschi, μετά την αναγκαστική απόφαση της Ρώμης να τη διασώσει την προπερασμένη εβδομάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε χθες πως έμεινε κατάπληκτος όταν πληροφορήθηκε, στις 25 Δεκεμβρίου, πως η Monte dei Paschi θα πρέπει να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα 8,8 δισ. ευρώ και όχι 5 δισ. ευρώ όπως εκτιμούσε η ΕΚΤ μέχρι πριν από δύο εβδομάδες. Ο κ. Τζεντιλόνι κάλεσε την ΕΚΤ να συζητήσει με την ιταλική κυβέρνηση τους λόγους για τους οποίους αναθεώρησε τόσο πολύ το κεφαλαιακό έλλειμμα της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας. Η Ρώμη είχε αναγκαστεί να διασώσει τη Monte dei Paschi στις 22 Δεκεμβρίου, όταν είχε αποτύχει οριστικά η προσπάθεια της τράπεζας να αντλήσει κεφάλαια 5 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Ακόμα πιο επικριτικός ήταν ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΚΤ πως δεν εξήγησε σαφώς τους λόγους για την αύξηση του κεφαλαιακού ελλείμματος. «Θα ήταν χρήσιμο να λάβουμε πρόσθετες πληροφορίες από την εποπτική αρχή της ΕΚΤ σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για την εκτίμηση του κεφαλαιακού ελλείμματος», είπε την Πέμπτη ο κ. Παντοάν στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Εκτός από μία επιστολή πέντε γραμμών και τριών αριθμών, θα ήταν χρήσιμο να δοθούν ορισμένες πληροφορίες. Αδιαφανείς κινήσεις χωρίς εξηγήσεις οδηγούν ορισμένους ανθρώπους να σκεφτούν ότι κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών. Μετά τη σημαντική αύξηση του κόστους διάσωσης, η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει 6,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Monte dei Paschi και τα υπόλοιπα 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «κούρεμα» των θεσμικών επενδυτών που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας. Πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης είναι να αποζημιώσει πλήρως περίπου 40.000 μικροεπενδυτές της Monte dei Paschi που κατέχουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της τράπεζας. Αντιθέτως, θα «κουρευτούν» τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης της Monte dei Paschi που κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ΕΚΤ είχε εκτιμήσει πως η Monte dei Paschi χρειάζεται νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ, βασιζόμενη στις τραπεζικές δοκιμασίες του καλοκαιριού, οι οποίες είχαν διενεργηθεί με στοιχεία που υπήρχαν έως τα τέλη του 2015. Ακολούθησε η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας στη διάρκεια του 2016, και πλέον η ΕΚΤ θέλει να διασφαλίσει ότι η Monte dei Paschi θα καλύπτει το ελάχιστο όριο κεφαλαιακής επάρκειας 8% στο δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έχει εξηγήσει γιατί μέχρι πριν από δύο εβδομάδες θεωρούσε ότι επαρκούσαν 5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της κρατικής διάσωσης της Monte dei Paschi θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντός των επόμενων δύο με τριών μηνών, είπε χθες ο κ. Παντοάν. Ομως, Κομισιόν και ΕΚΤ θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή μεταξύ του Βερολίνου, που απαιτεί κατά γράμμα εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που επιβάλλει το «κούρεμα» πιστωτών τραπεζών και διάσωσή τους από το κράτος μόνο στην έσχατη περίπτωση, και της Ρώμης που προσπαθεί να περιορίσει το πολιτικό κόστος που θα χρεωθεί από το «κούρεμα» των πιστωτών της Monte dei Paschi. Είναι πολύ πιθανό η Ιταλία να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη της άνοιξης, και το «κούρεμα» πιστωτών θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά την απήχηση ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως το Κίνημα των 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση