ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι οικονομικές προβλέψεις της PwC για το 2017

Επίσης επισημαίνουν πολιτική αβεβαιότητα λόγω των εκλογών που επίκεινται

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Με την έναρξη του νέου έτους, οι οικονομολόγοι της PwC αποκαλύπτουν τις προβλέψεις τους για τα παγκόσμια οικονομικά ζητήματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2017.

Η παγκοσμιοποίηση σε δεύτερη μοίρα: Αναμένεται ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το παγκόσμιο εμπόριο θα σημειώσει βραδύτερη ανάπτυξη από την παγκόσμια παραγωγή. Η αναβίωση του οικονομικού εθνικισμού σε ορισμένα μέρη του πλανήτη θα έχει ως αποτέλεσμα την αμφισβήτηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ο μεγαλύτερος διμερής εμπορικός άξονας του κόσμου (ΗΠΑ – Κίνα) αναμένεται να δεχθεί πιέσεις. Σε περίπτωση μη συμφωνίας επί του Δι-Ειρηνικού Συνεταιρισμού (TPP) και του Διατλαντικού Συνεταιρισμού για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP), η τάση αυτή ενδέχεται να εδραιωθεί μακροπρόθεσμα.

Η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επιστρέφει στην ομαλότητα: Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να ασκεί περιοριστική νομισματική πολιτική, ενδεχομένως με πιο γρήγορους ρυθμούς απ’ό,τι προτείνεται σήμερα, αναλόγως του ρυθμού εισαγωγής, της έκτασης και της υλοποίησης του δημοσιονομικού σχεδιασμού της νέας κυβέρνησης. Από την άλλη, οι οικονομίες που βασίζονται στο δολάριο για σκοπούς χρηματοδότησης αναμένεται ότι θα δεχθούν πιέσεις.

Το πολιτικό σκηνικό οδηγεί σε αβεβαιότητα: Στην Ευρωζώνη θα διεξαχθούν έξι περίπου εκλογές. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και ενδεχομένως η Ιταλία και η Ελλάδα (πέραν του 70% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης), αναμένεται να διεξάγουν γενικές εκλογές, οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν αναστάτωση στον πολιτικό κύκλο τους. Επίσης, η Ισπανία ενδέχεται να διεξάγει δημοψήφισμα για το μέλλον της Καταλονίας.


Αναλυτικές προβλέψεις από τηνπαγκόσμια ομάδα οικονομολόγων της PwC:

1. Οι ΗΠΑ θα ηγηθούν της ανάπτυξης στην ομάδα των G7

Σύμφωνα με το επικρατέστερό σενάριο, αναμένεται ότι οι ΗΠΑ θα καταγράψουν ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2% - τον μεγαλύτερο στην ομάδα των G7 - ως αποτέλεσμα των υψηλών ρυθμών δημιουργίας θέσεων απασχόλησης και της αύξησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η μείωση των φόρων και η προώθηση σχεδίων για ενίσχυση των δαπανών σε υποδομές από τη νέα κυβέρνηση θα αποτελούσε μια ευχάριστη έκπληξη. Η ανάλυση της PwCεισηγείται ότι, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το επικρατέστερο αυτό σενάριο, οι ΗΠΑ θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των G7 με ποσοστό γύρω στο 70%, παρά το ότι, σε απόλυτους όρους, αντιπροσωπεύουν μόλις το μισό ΑΕΠ του μπλοκ.

2. Σε επίπεδα ρεκόρ η απασχόληση στον πυρήνα της Ευρωζώνης

Αναμένεται ότι, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, οι «περιφερειακές οικονομίες» θα αναπτυχθούν με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σχέση μετον «πυρήνα». Από την ομάδα των περιφερειακών χωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ θα καταγράψει η Ιρλανδία, με πέραν του 3% ετησίως, ενώ η Γαλλία και η Ολλανδία θα ηγηθούν της ομάδας του πυρήνα, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5%. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, η απασχόληση στις χώρες του πυρήνα αναμένεται να φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 97 εκατομμυρίων περίπου. Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι ωστόσο οι επιδόσεις στην περιφέρεια, η οποία αναμένεται ότιθα δημιουργήσει περίπου 100,000 περισσότερες θέσεις εργασίας από τον πυρήνα.

3. Η Ινδονησία στην ελίτ του κλαμπ των οικονομιών με αξία πέραν του ενός τρις δολαρίων

Η Ασία θα εξακολουθήσει να καταγράφει τους γοργότερους ρυθμούς ανάπτυξης στον κόσμο, ωστόσο οι προβολείς θα στραφούν από την Κίνα στην Ινδία και την Ινδονησία. Πιστεύεται ότι η Ινδονησία θα ενταχθεί φέτος στην ελίτ του κλαμπ των οικονομιών, των οποίων η αξία υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Συγκριτικά, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη στην Κίνα θα παραμείνει περίπου στο 6%. Η συμβολή της Ινδίας στην αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ ενδέχεται να ανέλθει φέτος σχεδόν στο 17%. Παρά την επιβράδυνση που σημειώνεται, αν η Κίνα καταφέρει να διατηρήσει φέτος την ανάπτυξή της στο 6,5%, θα είναι σαν να προστίθεται στην παγκόσμια παραγωγή μια οικονομία του μεγέθους της Τουρκίας. Θεωρούμε ότι η Βραζιλία και η Ρωσία θα επανέλθουν σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 0,5% σε ετήσια βάση και 1% αντίστοιχα, υποβοηθούμενες από τη μικρή έστω αύξηση των τιμών βασικών αγαθών.

4. Μοχλός πίεσης η αύξηση του πληθυσμού στις χώρες του Κόλπου (GCC)

Το 2017, η αύξηση του εργατικού δυναμικού της Σαουδικής Αραβίας θα αντιστοιχεί με τον διπλάσιο πληθυσμό της Ισλανδίας. Σημαντική αύξηση του εργατικού δυναμικού τους της τάξης του 2% αναμένεται να καταγράψουν και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες του Κόλπου έγκειται στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης, παράλληλα με τη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών τους.

Μερικοί από τους βασικούς μακροοικονομικούς κινδύνους που θα πρέπει να λάβουν υπόψη και να εντάξουν στον σχεδιασμό τους οι επιχειρήσεις στους επόμενους 12 μήνες:

Ο επαναπατρισμός του δολαρίου δημιουργεί δυσκολίες: Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ ενδέχεται να ενθαρρύνει τον σταδιακό επαναπατρισμό δολαρίων στη χώρα. Ιδιαίτερα εκτεθειμένες σ’αυτόν τον κίνδυνο είναι, σύμφωνα με τον πίνακα κινδύνων που έχει ετοιμάσει η PwC, η Μαλαισία, η Τουρκία και η Χιλή, καθώς τα επίπεδα χρέους τους σε ξένο νόμισμα αποτελούν το 71%, το 64% και το 55% του ΑΕΠ τους. Οι τράπεζες με ανοίγματα στις οικονομίες αυτές θα ήταν δυνατό να υποστούν πιέσεις σε περίπτωση ανεπαρκούς κεφαλαιοποίησης. Από την άλλη, για ορισμένες οικονομίες που στηρίζονται στα βασικά αγαθά, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, οι προοπτικές αύξησης των τιμών του πετρελαίου (και άλλων βασικών αγαθών), σε συνδυασμό μ’ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών, θα μπορούσαν να μετριάσουν τον αντίκτυπο της ροής κεφαλαίων πίσω στις ΗΠΑ.

Αισθητό θα είναι για την Κίνα το κόστος του χρέους του ιδιωτικού τομέα: Το χρέος του μη χρηματοοικονομικού κλάδου της Κίνας αντιπροσωπεύει πέραν του 250% του ΑΕΠτης. Αν το μη χρηματοοικονομικό χρέος της αυξηθεί με τον ίδιο μέσο όρο που καταγράφεται από το 2010, η Κίνα θα μπορούσε να προσθέσει, μέχρι το τέλος του 2017, πέραν των $650 δισεκατομμυρίων στο συνολικό χρέος της. Το κλειστό σχετικά ισοζύγιο κεφαλαίων της Κίνας συνεπάγεται μέτριο κίνδυνο, μειώνοντας την έκθεσή της σε ξένο νόμισμα. Ωστόσο, η συσσώρευση μη χρηματοοικονομικού χρέους στην Κίνα επιταχύνεται από το 2008, πλησιάζοντας τις ψηλές αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ που παρατηρούνται στις χώρες της Ευρωζώνης που διέρχονται κρίση. Πέρσι, το χάσμα δανεισμού προς ΑΕΠ στην Κίνα (η διαφορά μεταξύ της αναλογίας δανεισμού προς ΑΕΠ και των μακροπρόθεσμων τάσεων, που υποδεικνύει μια μη βιώσιμη συσσώρευση) ξεπέρασε τα επίπεδα που υποδηλώνουν κίνδυνο κρίσης εντός των επόμενων τριών ετών. Ο κίνδυνος αυτός θα αυξηθεί σε περίπτωση απότομης πτώσης των τιμών των ακινήτων, υπονομεύοντας τα θεμέλια του χρέους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X