ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνδυνοι και λύσεις που υπάρχουν στις κυβερνοεπιθέσεις

Πρωτοβουλίες ΚΕΒΕ και Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι κίνδυνοι και οι λύσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις, αναλύθηκαν στο συνέδριο «How S@fe is Your Business» που διοργάνωσαν το ΚΕΒΕ και το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου. Στόχος του συνεδρίου, ήταν η ενημέρωση του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με τους κινδύνους αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις.

Ο επιχειρηματικός κόσμος, οφείλει να θέσει το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας ψηλά στην ατζέντα του τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής. Όπως επισήμανε ο κ. Τσιακκής, το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Τεχνολογίας Κύπρου, σχεδιάζουν να λάβουν μια σειρά από πρωτοβουλίες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ασφαλής κυβερνοχώρος για τις επιχειρήσεις μέσω της παροχής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας.

Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ οι περισσότεροι επαγγελματίες της ασφάλειας των πληροφοριών έχουν επίγνωση των απειλών στον κυβερνοχώρο, τα ανώτερα στελέχη και οι φορείς λήψης αποφάσεων συχνά αγνοούν το μέγεθος του προβλήματος είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ.

Τα λεγόμενα spam, ransomware, και phishing είναι σήμερα οι πιο κοινές και σίγουρα οι πιο έκδηλες μορφές κυβερνοεπίθεσης που αντιμετωπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις πρόσθεσε.

Τόσο η Κύπρος όσο και η Ευρώπη έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν προκειμένου να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τις ταχέως εξελισσόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο ανέφερε ο κ. Τσιακκής, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη αναμένεται να διαθέσει 1.8 δισ. ΕΥΡΩ για την περίοδο 2017-2020 προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων για την ασφάλεια του Κυβερνοχώρου.

Επιδίωξή μας, είναι να συνεργαστούμε με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία για την δημιουργία ενός ανθεκτικού κυβερνοχώρου είπε καταληκτικά ο κ. Τσιακκής.

Ο κ. Τάσος Προκοπίου, Συνέταιρος Συμβουλευτικών Υπηρεσιών στην PwC Κύπρου τόνισε στην παρουσίαση του ότι: «Το ηλεκτρονικό έγκλημα αποτελεί ένα από τα συχνότερα οικονομικά εγκλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο ενώ η αυξητική τάση που καταγράφει δημιουργεί την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας αλλά και για συντονισμένη προσπάθεια για την αντιμετώπισή του. Είναι επιτακτική ανάγκη να επενδύσουμε σε προγράμματα ασφάλειας, τεχνολογίες και διαδικασίες που αποτρέπουν τους κινδύνους και ευνοούν τη γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Η Κύπρος είναι μέρος του παγκόσμιου χάρτη που βρίσκεται σε κίνδυνο, και η διαχείριση του ρίσκου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν εμπόδιο αλλά σαν κίνητρο για να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα πράγματα. Η πρόκληση των επιχειρήσεων να διατηρήσουν τους πελάτες τους αφοσιωμένους και πιστούς είναι μεγαλύτερη από ποτέ, και για αυτό το λόγο είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις να κατανοήσουν ότι «δεν είναι υπεύθυνες μόνο για το τι κάνουν, αλλά και για το τι δεν κάνουν». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λεωνίδας Χατζημιτσής, Επικεφαλής του Τμήματος Πληροφοριών και Ασφάλειας της Ελληνικής Τράπεζας.

Ο κ. Άγγελος Πρίντεζης, Manager, IthacaLabs™ της Odyssey έδωσε το στίγμα του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον Κυβερνοχώρο και τις νέες τάσεις στις Κυβερνοαπειλές. Επισήμανε ότι οι πρακτικές, οι διαδικασίες και οι τεχνολογίες που οι οργανισμοί υιοθετούσαν μέχρι σήμερα, δεν είναι πλέον επαρκείς να αναχαιτίσουν τις σύγχρονες απειλές και να τους προστατέψουν από τυχόν επικείμενες Κυβερνοεπιθέσεις. Θίγοντας τα σημεία στα οποία οι οργανισμοί θα πρέπει να επικεντρωθούν στο εξής, στόχος του ήταν να ενημερώσει τους συνέδρους αλλά και να τους προτρέψει να ακολουθήσουν νέους τρόπους προσέγγισης, έτσι ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν και να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στις σύγχρονες προκλήσεις του Kυβερνοχώρου.

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες οι κυβερνοεπιθέσεις στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπολογίστηκαν το 2011 μόλις στο 18%, σημειώνοντας όμως ραγδαία αύξηση μέχρι και το 2015 που άγγιξαν το 43%, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν κατάφεραν να αντιληφθούν καν ότι είχαν πέσει θύμα επίθεσης.

Κύριοι χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι Ελληνική Τράπεζα, PwC και Odyssey. Υποστηρικτές ήταν η CYTA και χορηγός επικοινωνίας το ΚΥΠΕ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση