ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα χέρια του ελεγκτή η συμφωνία Συνεργατικής Universal Life

Παράπονα για κατακύρωση της ακριβέστερης προσφοράς στον διαγωνισμό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναλαμβάνει να εξετάσει τη συμφωνία μεταξύ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και της ασφαλιστικής εταιρείας Universal Life για την ασφάλεια ζωής που παρέχει στους δανειολήπτες, μετά και από απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου.

Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου, ενέγραψε θέμα στην επιτροπή ελέγχου ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα φέρεται να κατακύρωσε την ακριβέστερη προσφορά στον διαγωνισμό που είχε για την παροχή ασφάλειας, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες της τράπεζας να επιβαρύνονται με πολύ ακριβότερα ασφάλιστρα.

Όπως υποστήριξε η κα. Θεολόγου, οι όροι του διαγωνισμού φέρεται να φωτογράφιζαν την συγκεκριμένη εταιρεία. Όπως εξήγησε στους όρους του διαγωνισμού υπήρχαν κριτήρια σχετικά με τα κεφάλαια των εταιρειών ώστε να μην έχουν συνεργασία με άλλα τραπεζικά ιδρύματα που όπως επεσήμανε δεν υπήρχε λόγος να υπάρχουν.

Εκπρόσωποι δύο ασφαλιστικών εταιρειών, η CNP και η Altius οι οποίες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, παρευρέθηκαν στην επιτροπή ελέγχου και σημείωσαν πως ζήτησαν εξηγήσεις για την απόρριψη των προσφορών τους, τις οποίες αρνήθηκε να δώσει η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα, αναφέροντας πως δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της CNP, επεσήμανε πως η προσφορά της εταιρείας του, ήταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Από πλευράς του ο CEO της Altius Insurance Ευάγγελος Αναστασιάδης επισήμανε ότι η εταιρία υπέβαλε προσφορά με χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Η προσφορά που κατοχυρώθηκε ανερχόταν στα 3,15 ‰ ενώ, το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλονταν βάσει της προηγούμενης συμφωνίας με την Allianz ήταν 2,50‰.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως το ύψος των ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι δανειολήπτες για ασφάλεια ζωής, διαφέρει αναλόγως του ύψους του δανείου τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως η συζήτηση στην επιτροπή ελέγχου έγινε μέσα σε ένα έντονο κλίμα με τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου και Αννίτας Δημητρίου. Ο κ. Γεωργίου εξήγησε πως δεν είναι ορθό να συζητούνται ιδιωτικές συναλλαγές ενώ η κα Δημητρίου επεσήμανε πως δεν μπορεί να διανοηθεί το γεγονός ότι η επιτροπή ελέγχει μία εμπορική συναλλαγή, προσθέτοντας ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου από την πλευρά της απάντησε στους βουλευτές του ΔΗΣΥ ότι όποτε μας βολεύει ο Συνεργατισμός είναι ανταγωνιστικός με τις υπόλοιπες τράπεζες, όποτε μας συμφέρει είναι κρατική υπόθεση προσθέτοντας πως η βουλή οφείλει να το εξετάσει όπως επίσης και γιατί δόθηκε η συγκεκριμένη σύμβαση στον συγκεκριμένο ιδιώτη.

Από πλευράς του Συνεργατισμού πάντως ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, ανώτερος διευθυντής των τραπεζικών δραστηριοτήτων, επεσήμανε πως θα δοθούν στοιχεία στον γενικό ελεγκτή επισημαίνοντας πως ο Συνεργατισμός ενήργησε με το γράμμα του νόμου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση