ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΠτΔ: Κατά 7,3 % η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών

Η Κύπρος προωθείται ως επιχειρηματικό κέντρο σε έντεκα χώρες μέσα στο 2017

ΚΥΠΕ

Η δύσκολη πορεία μας προς την ανάκαμψη κατέδειξε με σαφήνεια την ανθεκτικότητα και τις μεγάλες προοπτικές της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2015, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι οι κυπριακές επιχειρήσεις βρίσκονται σήμερα ενώπιον πολλών προκλήσεων, δραστηριοποιούμενες όμως πλέον σε μια οικονομία που τέσσερα μόνο χρόνια μετά την κορύφωση της κρίσης το 2013, έχει εισέλθει σε σταθερή πορεία ανάκαμψης.

Για την Κυβέρνηση, είπε, από την πρώτη στιγμή, αμετάβλητος στόχος υπήρξε η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η εξωστρέφεια των κυπριακών επιχειρήσεων, τόσο της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων όσο βεβαίως και των υπηρεσιών.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στα σχέδια χορηγιών ύψους 125 εκ. ευρώ για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, που υλοποιούνται μέσω του Υπουργείου Εμπορίου για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς και στα προγράμματα χρηματοδότησης πέραν των 800 εκ. ευρώ, που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα οποία υλοποιούνται ύστερα από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κατά την τελευταία τριετία.

Επί πλέον χρηματοδοτικά προγράμματα για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις ύψους 100 εκ. ευρώ έχουν εγκριθεί και μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, είπε.

«Καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες έτσι ώστε να δώσουμε όλη την απαιτούμενη σημασία προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, προς την ιδιωτική πρωτοβουλία προκειμένου να πετύχουμε την ανάπτυξη που επιδιώκουμε, τη δημιουργία υγιών συνθηκών ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις μας, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι εξαγωγές» τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, το 2015, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν αύξηση 13% και έφθασαν τα 832 εκατομμύρια ευρώ, με κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα κατά αυτή την περίοδο τα φάρμακα, το χαλλούμι, τα πετρελαιοειδή, το τσιμέντο, τα ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η ανοδική πορεία των εξαγωγών, σημείωσε, συνεχίστηκε και εντός του 2016, αφού σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 12% σε σχέση με το 2015.

Καθοριστική ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας υπήρξε, τόνισε, και η συμβολή του τομέα των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές υπηρεσιών το 2015 ήσαν αυξημένες κατά 2,4% και άγγιξαν τα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ καταγράφηκε άνοδος σε σημαντικές κατηγορίες γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη διαχρονική εμπιστοσύνη στην ποιότητα των εγχώριών προσφερομένων υπηρεσιών, είπε ο Πρόεδρος.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι τις μεγαλύτερες αυξήσεις είχαν οι κατηγορίες των υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και τουρισμού, καθώς και οι νομικές και λογιστικές υπηρεσίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, το πρώτο εννιάμηνο του 2016 οι εξαγωγές υπηρεσιών παρουσίασαν μια αύξηση που φτάνει το 7,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

Ο Πρόεδρος τόνισε και τις προσπάθειες που καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για προώθηση της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου και κέντρου παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, με τη διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, προσθέτοντας ότι το 2017 προγραμματίζονται 11 τέτοιες αποστολές σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ινδία, μια σημαντική νέα αγορά για την Κύπρο, την οποία, όπως είπε, θα προσεγγίσουμε και επιχειρηματικά στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος στα τέλη του προσεχούς Απριλίου.

«Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που με σαφήνεια κατέδειξε η δύσκολη πορεία μας προς την ανάκαμψη είναι η ανθεκτικότητα και οι μεγάλες προοπτικές της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας» είπε ο Πρόεδρος, σημειώνοντας πως με τον συντονισμό δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, γενικότερα, την εντατικοποίηση της συλλογικής προσπάθειας μπορεί να εξασφαλιστούν περαιτέρω αυξήσεις των εξαγωγών, αλλά και επιτυχία της Κύπρου στο διεθνές γίγνεσθαι.

«Η αισιοδοξία μας, αλλά και η ελπίδα για ένα αποδοτικότερο και πιο παραγωγικό μέλλον, βασίζονται κατά κύριο λόγο στην επιτυχημένη πορεία των Κύπριων εξαγωγέων και στις αυξημένες εξαγωγές που παρουσίασαν το 2015» είπε.
Θα πάμε καλύτερα, είπε ο Πρόεδρος, αν υπάρξει απόλυτη συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αν επιτύχουμε επιτέλους τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Υπηρεσίας σε συνεργασία Κυβερνήσεως και Νομοθετικού Σώματος, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και να υπάρξει πάταξη της γραφειοκρατίας για ενθάρρυνση των επενδύσεων.

Αισιόδοξες οι προοπτικές για εξαγωγές

Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα και στην τιμή των εξαγώγιμων ειδών, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται να προσφέρουμε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Η αύξηση των εξαγωγών, είπε, πιστοποιεί ότι η εξαγωγική προσπάθεια βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

«Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι τώρα που η οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία έχουμε καλύτερες προοπτικές για αύξηση των εξαγωγών μας, τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών» τόνισε, σημειώνοντας την ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας όλων των συναρμόδιων φορέων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείου Εξαγωγών, Παναγιώτης Λοϊζίδης, είπε πως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε την πορεία εκσυγχρονισμού και αναμόρφωσης της οικονομίας, σημειώνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις, τα έργα ανάπτυξης και η μετεξέλιξη της οικονομίας, πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα, για να υποβοηθηθούν όλοι οι κλάδοι.

Σημείωσε ακόμα ότι χωρίς εξαγωγές η οικονομία έχει προβλήματα, γι` αυτό πρέπει να δοθεί η απαραίτητη σημασία στον τομέα των εξαγωγών.

Τα στοιχεία για τις εξαγωγές, είπε, μαρτυρούν ότι παρόλο που η οικονομία αντιμετώπιζε προβλήματα, οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική άνοδο, ωθώντας προς τα πάνω την απόδοσή της και εξέφρασε την πεποίθηση πως με την ανάπτυξη που εμφανίζει σήμερα η οικονομία, οι προοπτικές και για τις εξαγωγές γίνονται πιο αισιόδοξες.

Τα Βραβεία Εξαγωγών 2015 απονεμήθηκαν στις επιχειρήσεις Vitatrace Nutrition Ltd, Medochemie Ltd, Alco Filters (Cyprus) Ltd, Pissis Ltd, Totalserve Management Ltd, Baker Tilly Klitou & Partners Ltd, Kanika Hotels Plc Ltd.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση