ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποζημίωση από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ζητεί η μπίρα Βεργίνα

«Πόλεμος της μπίρας» ανάμεσα σε Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης- Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Kathimerini.gr

Ενα ακόμη επεισόδιο στον πολυετή «πόλεμο της μπίρας» βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες, με πρωταγωνιστές για μια ακόμη φορά τη Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης (γνωστή από την μπίρα Βεργίνα) και την Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η πρώτη, όπως έγινε γνωστό, κατέθεσε αγωγή σε ολλανδικό δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, αλλά και από την ολλανδική μητρική αυτής, τη Heineken N.V. Η αγωγή κατατέθηκε με το επιχείρημα ότι η Ζυθοποιία Μακεδονίας - Θράκης έχει υποστεί ζημία από την καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πρόστιμο 31,4 εκατ. ευρώ, που αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ έως τώρα σε μια εταιρεία από την εν λόγω αρχή, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Ωστόσο, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει εφεσιβάλει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ζητώντας ακύρωσή της ή μείωση του προστίμου. Η προσφυγή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας εκδικάσθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017 από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων που μίλησαν στην «Κ» δεν αναμένεται απόφαση πριν από τον Ιούνιο. Ακριβώς για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζουν την αγωγή της Ζυθοποιίας Μακεδονίας - Θράκης κίνηση τουλάχιστον πρόωρη.

Επισημαίνουν δε ότι η ολλανδική δικαιοσύνη μπορεί να απορρίψει το αίτημα με το ίδιο επιχείρημα που και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν παρέπεμψε τον επικεφαλής της καταγγέλλουσας κ. Δ. Πολιτόπουλο στην ελληνική ανεξάρτητη αρχή, ότι δηλαδή η καταχρηστική συμπεριφορά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας δεν έχει ευρωπαϊκή εμβέλεια. Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τελικώς ο κ. Πολιτόπουλος δεν υπέβαλε ποτέ καταγγελία στην ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάτι που αντιθέτως είχε πράξει η «Μύθος Ζυθοποιία» (θυγατρική της Carlsberg στην Ελλάδα).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αργά το βράδυ της Τετάρτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση τόσο η Heineken N.V. όσο και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα προβούν σε κάθε νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της υπεράσπισής τους. Ως Αθηναϊκή Ζυθοποιία θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στη χώρα αλλά και να υπερασπιζόμαστε με πάθος την υπόθεση αυτή, γιατί αυτό οφείλουμε στους εργαζομένους και τους προμηθευτές μας, αλλά και στους καταναλωτές μας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X