ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» ετοιμάζει η ΜΔΜ

Ανοικτή διαβούλευση μέχρι της 2 Μαΐου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νομοσχέδιο για ορισμό της «Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας», καθώς και τη δημιουργία Μητρώου στο οποίο θα έχουν δικαίωμα για εγγραφή οι επιχειρήσεις που τον τηρούν, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, ετοίμασε η Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Προεδρίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι επιχειρήσεις που θα εγκριθούν για εγγραφή στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων θα έχουν δικαίωμα στην αποκλειστική χρήση του όρου κοινωνική επιχείρηση όταν εμπορεύονται ή κατά τη διεξαγωγή των εργασιών τους ή κατά οποιαδήποτε επικοινωνία τους με το κοινό, ενώ θα είναι δικαιούχες για τα όποια κίνητρα δίδονται σε αυτές.

Προστίθεται ότι, αναγνωρίζοντας τη σημασία του δημόσιου διαλόγου και του ρόλου που έχουν να διαδραματίσουν οι πολίτες, το εν λόγω Νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στο διαδικτυακό τόπο της ΜΔΜ της Προεδρίας www.reform.gov τίθεται από σήμερα 20 Μαρτίου 2017 και μέχρι τις 2 Μαΐου σε δημόσια διαβούλευση.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις απόψεις τους, μεταξύ άλλων επί των ακόλουθων ερωτημάτων:

1.Κρίνετε ως θετική την υιοθέτηση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Κύπρο;
2.Θεωρείτε ότι είναι αντιπροσωπευτικός ο ορισμός της κοινωνικής επιχείρησης, όπως αυτός παρουσιάζεται στο άρθρο 5.1 του Νομοσχεδίου;
3.Εντοπίζετε κάποια βασική ιδιαιτερότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων η οποία δεν λαμβάνεται υπόψη στο συγκεκριμένο Νομοσχέδιο;

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η «Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» μπορεί να αποτελέσει δύναμη για μια καλύτερη κοινωνία, ενώ συνδέει το «κοινωνικό όφελος» με το επιχειρηματικό πνεύμα. Κατ’ ακρίβεια, διοχετεύει τα οφέλη που προέρχονται από το «επιχειρηματικό πνεύμα» και αφορά την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την ανάπτυξη, πρώτιστα προς επίτευξη ενός κοινωνικού σκοπού, και μόνο κατά δεύτερο λόγο προς αύξηση των κερδών που διανέμονται στους μετόχους ή ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Στην Ευρώπη και στις ανεπτυγμένες χώρες, αναφέρει, υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα «Κοινωνικών Επιχειρήσεων», που ως βιώσιμες επιχειρήσεις, προσφέρουν τα μέγιστα είτε στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών που δραστηριοποιούνται, είτε στην εξυπηρέτηση στόχων που σχετίζονται με περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, στην εκπαίδευση, στην παροχή υπηρεσιών για βελτίωση της ζωής ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, κλπ, αναφέρει η ανακοίνωση.

Απαραίτητη προϋπόθεση, τονίζει, για να ευδοκιμήσουν οι «κοινωνικές επιχειρήσεις» αποτελεί η δημιουργία κανονιστικού πλαισίου από το Κράτος για τη σύσταση και λειτουργία τους.

Η Κύπρος, σημειώνει, είναι από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε που δεν διαθέτει ένα τέτοιο πλαίσιο, κάτι που οδηγεί και σε αδυναμία άντλησης πόρων από την ίδια την Ε.Ε που στοχεύουν και αφορούν τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X