ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποινικές υποθέσεις και υπερχρεώσεις οι πληγές του Συνεργατισμού

Μεγάλος ο όγκος του ανακριτικού έργου για τα αδικήματα που ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Ανοιχτή πληγή παραμένουν για το Συνεργατισμό οι ποινικές υποθέσεις που εξετάζονται, για δάνεια τα οποία δίδονταν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις από συγκεκριμένα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο αριθμός των δανείων που δόθηκαν χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και βρίσκονται υπό διερεύνηση, αγγίζουν τα 200. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν επίκεινται συλλήψεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η διενεύνηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, αρκετές υποθέσεις οδεύουν προς το τέλος τους και αναμένεται ότι με την ολοκλήρωσή τους και σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, θα διενεργηθούν και συλλήψεις στη βάση των ευρημάτων της κάθε υπόθεσης.

Επί της ουσίας, τα δεδομένα είναι ακόμη ρευστά και μπορεί να διαφοροποιηθούν άρδην. Εξάλλου, αρμόδιοι αναφέρουν ότι ο όγκος του ανακριτικού έργου για αδικήματα τα οποία ενδεχομένως να έχουν διαπραχθεί, είναι τεράστιος. Τα δάνεια που διερευνά η αστυνομία, και τα οποία αγγίζουν τα 200, αφορούν το σύνολο του Συνεργατισμού και όχι συγκεκριμένου καταστήματος που επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος για τις ατασθαλίες. Διευκρινίζεται ότι οι υποθέσεις που διερευνώνται δεν είναι ισάριθμες των δανείων, αφού μια υπόθεση δυνατό να αφορά την παροχή πολλών δανείων, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν την εικόνα που θέλει να αποτινάξει ο Συνεργατισμός από πάνω του, έχοντας το όραμα για ανάπτυξη και μια χρονιά -σταθμό για την ιστορία του, με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, όπως έχει δηλώσει και ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης.

Πρόσθετα, έχει αναφερθεί πως ένας από τους στόχους του είναι να δοθούν στο προσωπικό μετοχές, δημιουργώντας μια βάση για προοπτική και συμμετοχικότητα. Ταυτόχρονα επιδιώκει με τη νέα σύνθεσή του να ολοκληρώσει την νομική ενοποίηση, βελτιώνοντας το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά και να βελτιώσει περαιτέρω τον τρόπο διαχείρισης των κόκκινων δανείων με ακόμη πιο ριζικές και αποτελεσματικές λύσεις.Οπως δήλωναν επανειλημμένα αρμόδιοι του τραπεζικού ιδρύματος, ο Συνεργατισμός έχει γυρίσει σελίδα και κινείται πλέον στο δρόμο που οδηγεί σε ένα υγιές περιβάλλον.

Και άλλο λιθαράκι

Το τελευταίο εύρημα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, όμως, βάζει ακόμα ένα λιθαράκι σε όλη την κακή εικόνα που είχε δημιουργηθεί με τα δάνεια και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή του πορεία. Την προηγούμενη Πέμπτη, παρουσιάζοντας την Διεύθυνση Εισπράξεων και Διαχείρισης Πρώτων Καθυστερήσεων της ΣΚΤ στον Ψευδά και ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χατζηγιάννης ξεκαθάρισε ότι εξετάζεται ένα φάσμα δανείων που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών.

Το ποσό που υπέδειξε κυμαίνεται μεταξύ 500 εκατ. και 600 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισε, «η υπόθεση αυτή αφορά χορηγήσεις με επιτόκια της ΕΚΤ που έχουν προκύψει μετά από την είσοδό μας στην Ευρωζώνη το 2008 και δανεισμούς με επιτόκιο Εuribor». Υπογράμμισε όμως, ότι η Τράπεζα αντιμετωπίζει και πάλι ένα θέμα από το παρελθόν, το οποίο καλείται για ακόμη μια φορά να αντιμετωπίσει με ορθό τρόπο, όπως πράττει από το 2014 και μετά».

Με όλα τα παραπάνω, πλήττεται το όνομα, η αξιοπιστία και το κύρος του Συνεργατισμού εξαιτίας της παρατεταμένης εκδίκασης όλων των υποθέσεων που αφορούν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, αλλά και μερίδας δανείων που παρατηρήθηκαν υπερχρεώσεις. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν δε ότι ο Συνεργατισμός επιζητά να εκδικαστούν οι «σκοτεινές» υποθέσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην απασχολείται δυναμικό από την Τράπεζα για τέτοια ζητήματα, καθώς και να κλείσει όσο πιο γρήγορα το κεφάλαιο με τα μαύρα σημεία του παρελθόντος. Όσον αφορά στην εισαγωγή του Συνεργατισμού στο ΧΑΚ, έχει αναφέρει προσφάτως στην «Κ» ότι αναμένεται να επιτευχθεί νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του χρόνου, πιθανότατα στα μέσα του καλοκαιριού.

Λόγω του κοινωνικού χαρακτήρα που είχε ο Συνεργατισμός, των κομματικών παρεμβάσεων, της λειτουργίας πολλών ΣΠΙ που ήταν δραστηριοποιημένα στις κοινότητες, του παλαιού καθεστώτος του Συνεργατισμού, και της οικονομικής ευφορίας που επικρατούσε, δίνονταν πολλά δάνεια, μεταξύ των οποίων και ορισμένα για τα οποία δεν υπήρχαν επαρκείς εξασφαλίσεις. Επίσης παλαιότερα ακολουθείτο μία πρακτική, σύμφωνα με την οποία ο εκάστοτε κοινοτάρχης μιας κοινότητας ήταν ταυτόχρονα και ο γ.γ. του ΣΠΙ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα στα χέρια μη ειδικών να συμβούν γεγονότα τα οποία αμαύρωσαν τη φήμη του Συνεργατισμού.

Ανοδική πορεία
Ο Συνεργατισμός βέβαια πλέον βρίσκεται κατά 99% κάτω από κρατικό έλεγχο, δηλαδή το κράτος είναι ο μεγάλος μέτοχός του και ο φορολογούμενος κύπριος πολίτης έδωσε συνολικά 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη του. Ταυτόχρονα, η Τράπεζα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρώτη αξιολόγηση της ΣΚΤ από τους Moody’s που έγινε προ τριών εβδομάδων. Τονίστηκε ότι αποτελεί σημαντικό σταθμό στον στρατηγικό προγραμματισμό του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «διασφαλίζεται η διαφάνεια αλλά και η συγκρισιμότητα με τις άλλες κυπριακές και ευρωπαϊκές τράπεζες, θέμα ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει της προγραμματισμένης εισόδου των μετοχών της ΣΚΤ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εντός του 2017.

«H αξιολόγηση από τον Οίκο Moody’s, των μακροπρόθεσμων καταθέσεων της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) σε εγχώριο και ξένο νόμισμα, στη διαβάθμιση Caa2, αποδεικνύει τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον Συνεργατισμό την περίοδο από το 2014 και εντεύθεν, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα. Ο Οίκος αξιολόγησης Moody’s έχει μακροχρόνια εμπλοκή στα κυπριακά τραπεζικά δρώμενα αξιολογώντας διαχρονικά όλα τα άλλα συστημικά τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας», κατέληγε η ανακοίνωση.

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει ο Συνεργατισμός όσον αφορά την εφαρμογή των σχεδίων αναδιάρθρωσής του, υπογράμμισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τόνισε, επίσης, ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, πρόκληση για τον Όμιλο του Συνεργατισμού αποτελούν οι περαιτέρω προσπάθειες αναδιάρθρωσης και, τελικά, η επιστροφή σε μια βιώσιμη πορεία.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού, όπως υπογράμμισε η Κομισιόν, πρέπει να εφαρμοστεί πιο δυναμικά ούτως ώστε, μεταξύ άλλων, να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση και για την εισαγωγή του πιστωτικού ιδρύματος στο χρηματιστήριο. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο Συνεργατισμός έχει πετύχει ένα βασικό ορόσημο με την μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Τόνισε, ωστόσο, ότι ο Συνεργατισμός καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 100 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο όρο του τραπεζικού κλάδου στην Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση