ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρειάζονται 1100 ημέρες για επίλυση μιας δικαστικής εμπορικής υπόθεσης

Αργεί η απόδοση δικαιοσύνης για επιχειρηματικά ζητήματα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Της Αριάνας Χαριλάου

Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσεται η Κύπρος σε σχέση με την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης για υποθέσεις επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η Κύπρος βρίσκεται στην 179η θέση μεταξύ των 190 χωρών. Κατά μέσο όρο, απαιτούνται γύρω στα τρία χρόνια ή 1100 ημέρες για να επιλυθεί μια δικαστική εμπορική υπόθεση, σύμφωνα με τον δείκτη Enforcing Contracts Indicator της τελευταίας έρευνας Doing Business 2017. Ο δείκτης δείχνει την Ελλάδα τέσσερις θέσεις πριν απο το τέλος με 1.580 ημέρες, την ώρα που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος αντίστοιχος χρόνος είναι 485,9 ημέρες και στις χώρες του ΟΟΣΑ 553 ημέρες.Η καθυστέρηση μιας δικαστικής υπόθεσης έχει τεράστιο αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία και το κόστος είναι ανυπολόγιστο.

Σε δηλώσεις του στη «Κ», ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών  και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ) Μιχάλης Αντωνίου εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις επιδόσεις της Κύπρου, αναφέροντας πως η κατάταξη αυτή παίρνει πολύ πίσω τη χώρα. Δημιουργείται τεράστιο κόστος στην οικονομία και χάνονται σημαντικά έσοδα από ενδεχόμενες επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι επιδόσεις της Κύπρου αξιολογούνται από τους οίκους που μετρούν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μιας χώρας και ταυτόχρονα εξετάζονται και από τους επενδυτές, οι οποίοι επιθυμούν να προωθήσουν τις επιχειρήσεις τους στις χώρες αυτές. Η ΟΕΒ, σημείωσε, εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιλύσει τα προβλήματα που την κρατάνε πίσω ώστε να βελτιωθεί η Κύπρος στους συγκεκριμένους δείκτες.

Κόστος στην οικονομία

Κληθείς να σχολιάσει τις πραγματικές ζημιές που προκαλεί η αργή ταχύτητα επίλυσης των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν τις επιχειρήσεις, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ υπογράμμισε πως το κόστος είναι ανυπολόγιστο, εάν το προσμετρήσουμε σε χρήματα, προσθέτοντας πως το κόστος είναι τεράστιο. «Το πρόβλημα αυτό, το οποίο έθιξε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, συζητήθηκε ενώπιον της Νομοθετικής Εξουσίας πριν από ένα μήνα. Εάν βελτιωθεί η ταχύτητα στις δικαστικές υποθέσεις, τότε η Κύπρος θα μπορεί να προσελκύει όσο το δυνατόν καλύτερες και περισσότερες επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αντωνίου, καταδεικνύοντας πως υπάρχουν και περιπτώσεις εταιρειών που καταπονούνται τόσο πολύ από την καθυστέρηση των υποθέσεών τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πτώχευση. Το πρόβλημα αυτό επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που ματαιώνουν τις επιχειρηματικές τους πρωτοβουλίες.

Ερωτηθείς για το εάν η καθυστέρηση που παρουσιάζεται στις δικαστικές διαμάχες παρουσιάζεται λόγω του ίδιου του δικαστικού μας συστήματος, ο πρόεδρος της ΟΕΒ σημείωσε πως αν και το δικαστικό και νομικό σύστημα της χώρας μας είναι ένα από τα καλύτερα ανά το παγκόσμιο, εμφανίζει προβλήματα στην επαρκή στελέχωση των δικαστηρίων αλλά και στην τεχνολογική του υποστηρικτική λειτουργία. Λόγω του μικρού αριθμού των δικαστών, ανέφερε, συσσωρεύεται ο όγκος εργασίας την ώρα που σε άλλες χώρες υπάρχουν τα εξειδικευμένα δικαστήρια, τα οποία αντιμετωπίζουν με πιο απλό και ταχύ τρόπο τις εκδόσεις αποφάσεων.

Προτάσεις και εισηγήσεις

Ένας τρόπος για τη γρήγορη έκδοση αποφάσεων είναι η προώθηση και υλοποίηση των εμποροδικείων, τόνισε ο κ. Αντωνίου, λέγοντας πως αυτός ο πυλώνας, τον οποίο εξάγγειλε προ ενός έτους ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου και τον οποίο υποδέχθηκε με πολύ ενθουσιασμό η ΟΕΒ, είναι ένας τρόπος ώστε να αποφασίζονται γρήγορα οι δικαστικές διαμάχες. Ταυτόχρονα, εκτός από τα εμποροδικεία, ένας άλλο πυλώνας που μελετά η ΟΕΒ ως εισήγηση είναι τα δικαστήρια μικρών ποσών σε διαφορές. «Αυτή την περίοδο επεξεργαζόμαστε το αγγλικό σύστημα, λόγω και της ομοιότητας που έχει με το δικό μας σύστημα, για να μελετήσουμε εάν τα δικαστήρια μικρών διαφορών μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των υποθέσεων», είπε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις που έφερε η ίδρυση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η οποία αποφόρτισε τουλάχιστον το Ανώτατο από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους και του όγκου εργασίας. «Μετά από την ίδρυση του διοικητικού δικαστηρίου, το Ανώτατο περιορίζεται στα πιο ουσιαστικά του καθήκοντα. Η ΟΕΒ μελετά και κάποιες άλλες εισηγήσεις, εκτός του Εμποροδικείου και του δικαστηρίου μικροδιαφορών, οι οποίες ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και αφορούν την πιθανότητα σύστασης τεχνικού δικαστηρίου, το οποίο θα έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με θέματα κατασκευών αλλά και εξειδικευμένων δικαστηρίων που θα στελεχώνεται από άτομα που μπορούν να συμβάλλουν στη διεκπεραίωση των υποθέσεων με πιο απλούς κανόνες. «Η σύσταση του τεχνικού δικαστηρίου βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο, από εκεί και πέρα μελετούμε και άλλους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, οι εισηγήσεις και οι  προτάσεις των ίδιων των δικαστών είναι ευπρόσδεκτες, όπως επίσης και του άλλου βραχίονα της δικαιοσύνης, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. «Πιστεύω ότι οι προτάσεις τους θα είναι στοχευμένες και σε συνδυασμό με τις δικές μας εισηγήσεις, όλοι μαζί θα μελετήσουμε πώς θα επιταχύνουμε τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης. Όπως είπε και ο Πρόεδρος του Ανωτάτου η καθυστερημένη απονομή δικαιοσύνης, κατά κανόνα είναι μη απόδοση δικαιοσύνης».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X