ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο ΔΣ της Cyta

Ο διορισμός Γ. Κρεμμού στο Συμβούλιο του ημικρατικού οργανισμού ενδεχομένως να παγώσει την διαδικασία επιλογής νέου CEO

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ενώπιον του ισχυρού ενδεχομένου η διαδικασία επιλογής νέου CEO να μην ολοκληρωθεί ποτέ, βρίσκεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Cyta. Οι αλλαγές που συντελέσθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στην κορυφή του ημικρατικού οργανισμού, μετά τη φυγή Γιάννου Σταυρινίδη από το ΔΣ και τον διορισμό νέου μέλους, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στον οργανισμό. Ο διορισμός από το Υπουργικό Συμβούλιου του Γιάννου Κρεμμού, στη θέση του Γιάννου Σταυρινίδη, φαίνεται να προκαλεί τους πρώτους κλυδωνισμούς από πλευράς ισορροπιών με ενδεχόμενη επίδραση, πρώτα και κύρια, στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον νέο Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή. Μια διαδικασία που βρίσκεται στην τελική της φάση, κόλλησε ένεκα του ζητήματος που προέκυψε με το Γιάννο Σταυρινίδη, μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και που οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο να τον αφήσει εκτός μετά την ομαδική παραίτηση και επαναδιορισμό του υπόλοιπου ΔΣ της Cyta. Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην ανακοίνωση του νέου CEO εκτιμάται ότι έχει άμεση σχέση με τα όσα διαδραματίσθηκαν τελευταία στην κορυφή της ηγεσίας και όχι μόνο. Οι απόψεις που εκφράζονται θεωρούν βέβαιο πως ο οργανισμός θα εισέλθει σε περιπέτειες, εάν το ΔΣ προχωρήσει και ολοκληρώσει την διαδικασία, μιας και όπως λέγεται ο Γενικός Εισαγγελέας με τη γνωμάτευσή του, δημιουργεί το υπόβαθρο η όποια επιλογή νέου CEO, στην παρούσα φάση να καταστεί ευάλωτη εάν προσβληθεί δικαστικώς. Ένας δεύτερος λόγος που προβάλλεται έχει να κάνει με τις νέες ισορροπίες, που όπως όλα δείχνουν δημιουργούνται εντός του ΔΣ όπου ο Συναγερμός χάνει την οριακή πλειοψηφία που διέθετε, με τον διορισμό του κ. Κρεμμού. Επί πλέον η πλευρά που υποστηρίζει το πάγωμα ή και ακύρωση της διαδικασίας, επικαλείται μια άτυπη πρακτική που ακολουθείται στον Οργανισμό τα ΔΣ να μην λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις, μερικούς μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία τους. Ο κύκλος του παρόντος ΔΣ ολοκληρώνεται στις 18 Ιανουαρίου 2019.

Το παρασκήνιο

Πίσω από την επιλογή και διορισμό του Γιάννου Κρεμμού στο ΔΣ της Cyta, τρεις μήνες πριν εκπνεύσει η θητεία του νυν Συμβουλίου, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, πως πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτισε το κομματικό παρασκήνιο, με πόλους τον Συναγερμό και το ΔΗΚΟ. Οι πληροφορίες που έχει στην διάθεσή της η «Κ» θέλουν ως αφετηρία των όσων φαίνεται να διημείφθησαν, πρόσωπα μέσα από τον οργανισμό για την απουσία εκπροσώπου του ΔΗΚΟ, στο ΔΣ του οργανισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιλογή Γιάννου Κρεμμού προέκυψε μετά από επαφές των προέδρων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου.   Το νέο μέλος του ΔΣ της Cyta είναι γιος, του για αρκετά χρόνια προέδρου της Cyta Σταύρου Κρεμμού, και προέρχεται από το ΔΗΚΟ. Αυτό που ωστόσο προκαλεί εντύπωση από τη συγκεκριμένη επιλογή είναι πως η αποχώρηση Σταυρινίδη και ο διορισμός Κρεμμού αλλάζει τις κομματικές ισορροπίες εντός του οργανισμού με τον Συναγερμό να χάνει την οριακή πλειοψηφία του 5-4 που διέθετε μέχρι πρότινος. Πηγές με γνώση τον όσων διαδραματίζονται εκτιμούν πως η κίνηση του ΔΗΣΥ να μεταβάλει τους συσχετισμούς ουσιαστικά αποτελεί μια κίνηση τακτικής, χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα με αντίκτυπο στην διοικητική δομή του οργανισμού. Όπως πιστεύεται, τους επόμενους τρεις μήνες οι αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει το ΔΣ της Cyta δεν θα τεθούν σε δοκιμασία από τις νέες ισορροπίες. Σκεπτικό που ενισχύει τις απόψεις εκείνες που υποστηρίζουν πως ο νέος CEO θα πρέπει να επιλεγεί από το επόμενο ΔΣ.

Ο Αχιλλέως

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός της Cyta με τον νέο CEO σε συνάρτηση με τα όποια διοικητικά ζητήματα προέκυψαν ή ενδεχομένως να ανακύψουν εάν προχωρήσει το θέμα του νέου CEO προκαλεί ανησυχίες στους εργαζόμενους για αναβίωση φαινομένων αναταραχής του παρελθόντος στην κορυφή του οργανισμού. Σε μια προσπάθεια αποφυγής των όποιων αναταράξεων, το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκε προσπάθεια το όλο ζήτημα να διευθετηθεί συναινετικά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» στο τραπέζι έπεσε η πρόταση όπως η παρούσα διαδικασία ακυρωθεί και τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή να καλυφθεί από τον Αναπληρωτή Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Μιχάλη Αχιλλέως που ασκεί καθήκοντα CEO.

Οι μνηστήρες

Για το θέμα του CEO στην τελική φάση έχουν περάσει τέσσερις υποψήφιοι. Οι Θεράπων Θεράποντος, Ανδρέας Νεοκλέους, Σπύρος Νικολάου και Νέστορας Νεστορίδης. Ο Θεράπων Θεράποντος επαγγελματικά προέρχεται από την εταιρεία Logicom, της οποίας υπήρξε διευθύνων σύμβουλος πριν από δυο χρόνια. Ο Ανδρέας Νεοκλέους εργάστηκε ως διευθυντής της MTN Business. Ο τρίτος υποψήφιος Σπύρος Νικολάου προέρχεται από την Ericsson Hellas, ενώ ο Νέστορας Νέστορος εργάσθηκε παλαιότερα στη Cyta και στη Velister. Από τους τέσσερις σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» τα «φαβορί» είναι δυο : οι Θεράπων Θεράποντος και Ανδρέας Νεοκλέους Νέστορος. Πηγές εντός του Οργανισμού επιμένουν πως η «μάχη» για τη θέση του CEO θα δοθεί μεταξύ των Θεράποντος και Νεοκλέους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Το Εδιμβούργο προειδοποιεί τον Τζόνσον με νέο δημοψήφισμα

«Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας θα μπορούσε να το πει λακωνικά και Ελληνικότατα "Έσσεται Ήμαρ"»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:01

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X