ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντώνης Πολεμίτης: Το Metaverse και οι ευκαιρίες για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη

Η επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί τη σημαντικότερη τάση που θα καθορίσει την ερχόμενη δεκαετία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η επιτάχυνση των τεχνολογικών εξελίξεων αποτελεί τη σημαντικότερη τάση που θα καθορίσει την ερχόμενη δεκαετία. Η τάση αυτή θα μετασχηματίσει οικονομίες, εταιρείες, οργανισμούς και κοινωνίες. Εκείνα τα άτομα, οργανισμοί και χώρες που θα εναρμονιστούν με την τάση αυτή, θα έχουν εξασφαλισμένα πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε όλες τις διαστάσεις της δραστηριότητάς τους, σε σχέση με όσους δεν καταφέρουν να το πράξουν.

Η ψηφιοποίηση υπήρξε ένα ολοένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της ζωής μας κατά τις περασμένες δεκαετίες. Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία της προσωπικής και επαγγελματικής δραστηριότητας προκύπτει μέσα από τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή οθόνης τηλεφώνου, σε ψηφιακή μορφή. Μέσα στην επόμενη δεκαετία, αυτή η ψηφιακή πτυχή της ζωής μας θα αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, παίρνοντας τη μορφή αυτού που έχει γίνει γνωστό ως metaverse. Το metaverse μπορεί να γίνει αντιληπτό ως ένας συνδυασμός πολλαπλών και επίμονων ψηφιακών πραγματικοτήτων, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζονται ως εικονικές πραγματικότητες, επαυξημένες πραγματικότητες και ως πραγματικότητες βασισμένες στο διαδίκτυο που διαδρούν με τη φυσική μας πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, μέχρι το τέλος της δεκαετίας η καθιερωμένη μας πραγματικότητα θα καταστεί ένα αδιάλειπτο αμάλγαμα ψηφιακής και φυσικής πραγματικότητας.

Το metaverse θα παρέχει άνευ προηγουμένου ευκαιρίες για καινοτομία και οικονομική ανάπτυξη. Οι άνθρωποι και οι κοινωνίες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν σε παγκόσμια βάση πάνω σε οικονομικούς και κοινωνικούς στόχους. Υφιστάμενοι περιορισμοί που οφείλονται στη φυσική γεωγραφία θα καταστούν λιγότερο σημαντικοί. Για την Κύπρο, η οποία είναι μία μικρή χώρα και νησί απομονωμένο γεωγραφικά, αυτό συνεπάγεται μία θαυμάσια ευκαιρία για συμμετοχή επί ίσοις όροις σε κορυφαίες εξελίξεις στον κόσμο.

Για να επωφεληθεί η Κύπρος από αυτή την ευκαιρία, θα πρέπει να επικεντρωθεί και να αναπτυχθεί σε πολλαπλούς τομείς. Αρχικά, ο ψηφιακός γραμματισμός και αναβάθμιση είναι αναγκαίο να βελτιωθούν σε κάθε άτομο και οργανισμό που δραστηριοποιείται στη χώρα. Δευτερευόντως, θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού Νόμος του 2021», βελτιώνοντας τη νομοθεσία εκεί που χρειάζεται, καθώς το Blochchain και τα κρυπτοστοιχεία θα είναι ενσωματωμένα σε πολλές από τις εφαρμογές που θα αποτελούν το metaverse, αφού επιτρέπουν τη διασφάλιση της ιδιοκτησίας ψηφιακών στοιχείων. Τρίτον, η Κύπρος χρειάζεται να συνεχίσει την καλή δουλειά που έχει γίνει μέχρι στιγμής για την υλοποίηση του δικτύου 5G, ούτως ώστε να διασφαλίσει υψηλά επίπεδα συνδεσιμότητας, που είναι αναγκαία για τη χρήση εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ακολουθώντας την τάση που θα στιγματίσει τα επόμενα χρόνια και αξιοποιώντας μια σχεδόν δεκαετή πορεία ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογίας Blockchain, έχει ανακοινώσει την πρωτοβουλία UNIC Open Metaverse Initiative. Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, το Πανεπιστήμιο θα επικεντρωθεί σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα, στην υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων NFT/metaverse, αλλά και σε ζητήματα χάραξης πολιτικής που σχετίζονται με τα ανοικτά και αποκεντρωμένα συστήματα και πρότυπα για το metaverse.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάμεσα στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου (#601-800 στον κόσμο, #201-250 στην ΕΕ, και #1 Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα), σύμφωνα με τις πανεπιστημιακές κατατάξεις του Times Higher Education. Θεωρείται ευρέως ηγέτης σε θέματα κρυπτοστοιχείων ενεργητικού και Blockchain σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση