ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:57
 

Απέρριψαν τα νομοσχέδια διακυβέρνησης για τον ΟΧΣ

Το πρώτο νομοσχέδιο καταψήφισε η Βουλή με 15 υπέρ και 26 κατά, ενώ το δεύτερο με 14 ψήφους υπέρ και 27 κατά

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η Βουλή καταψήφισε δύο νομοσχέδια σχετικά για την εσωτερική διακυβέρνηση του Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης (ΟΧΣ).

Το πρώτο νομοσχέδιο που καταψήφισε η Βουλή (15 υπέρ με 26 εναντίον) αφορούσε ρυθμίσεις θεμάτων εσωτερικής διακυβέρνησης του ΟΧΣ έτσι ώστε να συνάδουν προς τις διατάξεις του περί εργασιών πιστωτικών ιδρυμάτων νόμου και των οδηγιών που εκδίδονται από την Κεντρική τράπεζα και προς τις διατάξεις του περί της σύστασης και λειτουργίας μονάδας διαχείρισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ιδιοκτησιακή δομή πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο επιδιωκόταν η τροποποίηση του παραρτήματος του περί ορισμένων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου νόμου, όσον αφορά τα θέματα διορισμού διοικητικών συμβουλίων και διαγραφή από το παράρτημα του νόμου που διέπει τη λειτουργία του ΟΧΣ και καταψηφίστηκε με 14 ψήφους υπέρ και 27 εναντίον.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για το πρώτο νομοσχέδιο, ο ΟΧΣ οφείλει να εφαρμόζει και να ακολουθεί τους ίδιους σχετικούς νόμους και τις οδηγίες της Κεντρικής που διέπουν τις εργασίες όλων των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, τη στιγμή που ο οργανισμός δε λειτουργεί υπό το ίδιο καθεστώς με τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα.

Το νομοσχέδιο αφορούσε μεταξύ άλλων, δημιουργία θέσης αναπληρωτή γενικού διευθυντή και συμμετοχή δύο εκτελεστικών μελών, δηλαδή του γενικού και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΧΣ.

Επίσης, το νομοσχέδιο προνοούσε για το διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΧΣ και σημειωνόταν ότι μέχρι τη λήξη της θητείας του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου, τον Ιούλιο του 2019, ο αριθμός των μελών θα ανέρχεται στα έντεκα (11), συμπεριλαμβανομένων των δύο (2) εκτελεστικών μελών.

Παράλληλα, αφορούσε την τήρηση των κριτηρίων ικανότητας και καταλληλότητας που τίθενται από τη Μονάδα Διαχείρισης, καθώς και των κριτηρίων που καθορίζονται στον περί Εργασιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων Νόμο και στις οδηγίες της ΚΤΚ για το διορισμό όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Επιπρόσθετα, με το πρώτο νομοσχέδιο γινόταν προνοιών βάσει των οποίων ρυθμίζεται η διαδικασία διορισμού των μελών του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, ο οποίος διενεργείται τελικά από το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως αξιολογηθεί και εγκριθεί η ικανότητα και καταλληλότητα των υποψηφίων τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από την ΚΤΚ.

Με το δεύτερο νομοσχέδιο επιδιωκόταν η διαγραφή του Οργανισμού από το παράρτημα του περί Ορισμένων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Διορισμός Διοικητικών Συμβουλίων) Νόμου, βάσει του οποίου ρυθμίζονται θέματα διορισμού διοικητικών συμβουλίων οργανισμών δημόσιου δικαίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αξιόγραφοι: Θέλουν συνάντηση με τον νέο CEO της Τρ. Κύπρου

«Έλεος, κανένα ορθογραφημένο πανό δεν υπήρχε να βάλετε φωτογραφία...δικαιοσύνη με ωμέγα; σε πιάνει πονοκέφαλος ...»
Γιάννης  |  01:05

Διασωληνωμένος ο Δημήτρης Χριστόφιας

«Ευχομαστε περαστικα. Πρεπει ομως να πουμε οτι, εν καιρω εκλογων, το ακελ θα εκμεταλευτει στο επακρο ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  21:18

Κυπριανού: Άλλοι πρόδωσαν την Κύπρο το '74

«Έχουν όνομα και ταυτότητα οι "2" που μας προασβάλλουν το ήθος και τον πατριωτισμό μας: (α) ο Υπαρχηγός ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:36

Δεν ανήκει στην Καίτη Κληρίδου το άρθρο ψήφου προς Νιαζί

«Τελικά η ανάληψη πολιτικών ευθυνών είναι είδος που εξέλιπεν στην Κύπρο Των Σαλταδόρων Πολιτικών της ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  10:24

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X