ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Bank of Cyprus: Το «Κοινό Κυπρίων» σε μια παράλληλη πορεία με την ιστορία της Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου μέσα από τη διαχρονική πορεία των 120 χρόνων επιβεβαιώνει πως παραμένει μια σταθερή αξία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τράπεζα Κύπρου. «Κοινό Κυπρίων». Ελάχιστοι είναι οι οργανισμοί που συνυπάρχουν, αναπτύσσονται και επεκτείνονται παράλληλα με την κοινωνία και την ιστορία ενός τόπου. Μια Τράπεζα που δημιουργήθηκε από τις ανάγκες του κόσμου, επεκτάθηκε στο νησί και άνοιξε τα φτερά της στο εξωτερικό, εκεί όπου υπήρχε κυπριακός ελληνισμός. Γιγαντώθηκε μέσα από τη δουλειά των ανθρώπων της, τη στήριξη των πελατών της και την υποστήριξη των μετόχων της.

Το 1899 είναι χρόνος-σταθμός στην ιστορία του νησιού, τότε που μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Τράπεζας των Κυπρίων, της Τράπεζας Κύπρου.

Το νησί βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία. Οι φορολογίες δυσβάστακτες. Οι κάτοικοι του νησιού, στην πλειοψηφία τους αγρότες, παλεύουν για τη γη τους εναντίον των τοκογλύφων που τους απομυζούν τον κόπο και τον ιδρώτα τους.

Το όραμα που γίνεται πράξη

Μια ομάδα διορατικών ανθρώπων, με πρωτεργάτη τον Ιωάννη Οικονομίδη, ενστερνίζονται την ιδέα της αποταμίευσης και του Συνεργατισμού και αποφασίζουν να προχωρήσουν σε ένα μεγάλο πρωτοποριακό για την εποχή τους εγχείρημα. Η νέα εποχή αρχίζει την πρωτοχρονιά του 1899 με την ίδρυση του Ταμιευτηρίου «Η Λευκωσία». Η πρώτη γενική συνέλευσή του πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 1900 και το 1912 οι μέτοχοι υπογράφουν συμβόλαιο σύμφωνα με το οποίο το «Ταμιευτήριο» μετατρέπεται σε «ανώνυμον εταιρείαν υπό την επωνυμία Τράπεζα Κύπρου». Το 1943 η Τράπεζα Κύπρου με μια πρωτοποριακή κίνηση για την εποχή επιτυγχάνει τη συγχώνευσή της με τραπεζικά ιδρύματα άλλων πόλεων, φέρνοντας αλλαγές στη δομή του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.

Επέκταση, αναδιοργάνωση και αυτοματοποίηση

Το 1955 η Τράπεζα Κύπρου επιχειρεί το μεγάλο της βήμα εκτός Κύπρου με το άνοιγμα καταστήματος στο Λονδίνο, ακολουθώντας τους Κυπρίους μετανάστες στην αποικιακή μητρόπολη. Το 1960 ιδρύεται η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία βρίσκει την Τράπεζα Κύπρου έτοιμη να συνεχίσει να επενδύει στο μέλλον του τόπου. Τη δεκαετία του 1970 το Συγκρότημα αναδιοργανώνεται με την ίδρυση της εταιρείας Τράπεζα Κύπρου (επενδύσεις), η οποία εξαγοράζει τις μετοχές της Τράπεζας και όλων των εξαρτημένων εταιρειών της, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς.

Η ανοικοδόμηση της χώρας

Η τουρκική εισβολή του 1974 βρίσκει την Τράπεζα δίπλα στον κυπριακό λαό. Προσφέρει 50.000 λίρες στο Ταμείο Ανακουφίσεως Παθόντων, προχωρεί σε πλήρη απόσβεση χρεών και αποσύρει αγωγές που είχαν κινηθεί κατά πελατών της. Στηρίζει την οικονομία, χρηματοδοτεί επιχειρήσεις, φροντίζει για το προσωπικό της κ.ά. Τη δεκαετία του 1980 η Τράπεζα Κύπρου εξαγοράζει τη Chartered Bank στην Κύπρο.

Στα χρόνια που ακολουθούν επεκτείνει το δίκτυό της και κτίζει ένα διεθνές προφίλ ενδυναμώνοντας παράλληλα την ισχύ και την οικονομική της εμβέλεια. Το 1991 εγκαινιάζει το πρώτο της κατάστημα στην Ελλάδα και το 2000 εισάγει τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τέσσερα χρόνια μετά συγχωνεύονται οι εργασίες της θυγατρικής εταιρείας Τράπεζα Κύπρου (Λονδίνο) με εκείνες του καταστήματος της Τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007 εγκαινιάζονται οι εργασίες στη Ρωσία και τη Ρουμανία και το 2008 αρχίζει να παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες στην Ουκρανία εξαγοράζοντας την AvtoZAZbank. Την ίδια χρονιά εξαγοράζει το 80% του κεφαλαίου της Uniastrum Bank στη Ρωσία.

Η χρηματοοικονομική κρίση και η ανάκαμψη

Τον Μάρτιο του 2013 το Eurogroup αποφασίζει «διάσωση με ίδια μέσα» (bail-in), γνωστό ως κούρεμα καταθέσεων, με τη διαδικασία εξυγίανσης για την Τράπεζα Κύπρου να διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2013. Οι μέτοχοι και οι καταθέτες της Τράπεζας επωμίζονται το κόστος της «ανακεφαλαιοποίησης με ίδια μέσα». Με το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας τον Μάρτιο 2013, οι ασφαλισμένες καταθέσεις και η πλειοψηφία των περιουσιακών της στοιχείων και δανείων μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου. Τέσσερα χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2017, η Τράπεζα αποπληρώνει πλήρως τη χρηματοδότησή της από τον ELA. Τον ίδιο μήνα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές με την έκδοση Δευτεροβάθμιου Κεφαλαίου (Tier 2) ύψους 250 εκατ. ευρώ. Η σημαντική πρόοδος, με τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού, επιτρέπει την εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, τον ίδιο χρόνο.

Ένα με την κοινωνία

Η Τράπεζα αφήνει το κοινωνικό της αποτύπωμα στον πολιτισμό και την υγεία. Σταθμοί ορόσημο στην πορεία της αποτελεί η ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου (1984) και το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου (1996). Το 2020 η πανδημία του Covid-19 χτυπά ολόκληρο τον πλανήτη. Με υψηλό το αίσθημα ευθύνης και σε συνεργασία με 86 εταιρείες, η Τράπεζα Κύπρου μαζί με τον ΜΚΟ Reaction δημιουργεί το Δίκτυο υποστήριξης #SupportCY για στήριξη ανθρώπων και υπηρεσιών της πρώτης γραμμής στη μάχη κατά της πανδημίας. Ένα δίκτυο που εξελίσσεται σε κληροδότημα προς τον κυπριακό λαό.

Πρωταγωνίστρια στην ψηφιακή εποχή

Η Τράπεζα Κύπρου ηγείται των ψηφιακών εξελίξεων και στο πλαίσιο της φιλοσοφίας Cyprus ON (CYON) εμπλουτίζει συνεχώς την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών της, καλλιεργώντας παράλληλα την ψηφιακή κουλτούρα στο προσωπικό και στους πελάτες της. Σ’ αυτήν τη νέα εποχή, κοιτάζει το μέλλον με ανοιχτό μυαλό, δίνει χώρο στην αλλαγή και με σταθερό σημείο αναφοράς το «Κοινό Κυπρίων» γίνεται ο φορέας για την ομαλή μετάβαση της χώρας στην ψηφιακή εποχή.

Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης

Στασίνου 51, Στρόβολος 2002
Τ.Θ 21472 | 1599 Λευκωσία

www.bankofcyprus.com | 22122100

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση