ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαβήματα για την Τύμβου και στην Skyscanner

Το Υπουργείο Μεταφορών ενημερώνει την πλατφόρμα ότι πρόκειται για παράνομο αεροδρόμιο και θέτει θέματα ασφάλειας των πτήσεων

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η υπόθεση με τις αποσκευές επιβάτη ο οποίος έφτασε στο αεροδρόμιο της Πάφου αλλά η αποσκευή του κατέληξε στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, επανέφερε στην επιφάνεια το ζήτημα με την λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου καθώς και τα προβλήματα που προκαλεί η λειτουργία του στα αεροδρόμια της κυπριακής Δημοκρατίας. Σχετική επιστολή στην οποία αναλύεται το καθεστώς της παράνομης λειτουργίας του αεροδρομίου έχει σταλεί από το Υπουργείο Μεταφορών στην εταιρεία Εasyjet  ζητώντας την διερεύνηση του περιστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η περίπτωση της Easyjet δεν είναι η μοναδική στην οποία το Υπουργείο Μεταφορών έχει κάνει διαβήματα σε σχέση με το αεροδρόμιο Τύμβου. Το προηγούμενο διάστημα, έστειλε επιστολή στην πλατφόρμα αεροπορικών εισιτηρίων Skyscanner και παρακολούθησης της αεροπορικής κίνησης Flightrader24 .

Οι δύο επιστολές έχουν κοινό περιεχόμενο. Πέραν του πολιτικού ζητήματος, υπογραμμίζεται το ζήτημα ασφαλείας που εγείρεται για τους επιβάτες εφόσον το αεροδρόμιο δεν υπόκειται σε επιθεωρήσεις ασφάλειας και προστασίας από τις αρμόδιες αρχές της κυπριακής Δημοκρατίας, δεν είναι μέλος του Ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια των πτήσεων, Eurocontrol, ούτε συνεργάζεται με τον διεθνή οργανισμό IATA. 

Εξηγεί ότι το αεροδρόμιο «Ερκάν» είναι παράνομο, και δεν περιλαμβάνεται στο διεθνές οργανισμό της πολιτικής αεροπορίας, ούτε υπόκειται σε διεθνή νομοθεσία και πρακτικές.

Στην επιστολή το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι το 36,2% της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό, από την τουρκική εισβολή του 1974. Τονίζει ότι «η ούτω καλούμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία έχει μονομερώς ανακηρυχθεί το 1983 στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου, έχει καταδικαστεί ως παράνομη από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών 541 και 550 τα οποία ζητούν την κατάργηση του. Αυτά τα ψηφίσματα απευθύνονται επίσης στην διεθνή κοινότητα καλώντας την να μην αναγνωρίσει καμιά άλλη κατάσταση στην Κύπρο πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην βοηθήσει καμία αποσχιστική οντότητα με οποιοδήποτε τρόπο. Σύμφωνα με τη θέση της διεθνούς κοινότητας, κανένα κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την παράνομη οντότητα του ψευδοκράτους, πέραν της Τουρκίας». 

Καταληκτικά οι επιστολές αναφέρουν ότι η πραγματοποίηση πτήσεων προς το παράνομο αεροδρόμιο «Ερκάν», ειδικότερα όταν οι πτήσεις έχουν αφετηρία κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μείζον θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία, ανεξάρτητα αν αυτές οι πτήσεις είναι απευθείας ή εκτελούνται μέσω ενδιάμεσου σταθμού στην Τουρκία. Καλεί δε και τις δύο ιστοσελίδες να αποσύρουν το αεροδρόμιο της Τύμβου, ως επιλογή αεροδρομίου στην Κύπρο 

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα αποτελέσματα αναζήτησης στις σελίδες δείχνουν ότι η επιλογή για το αεροδρόμιο της Τύμβου στα αποτελέσματα αναζήτησης, εξακολουθεί να υπάρχει.

Φυσικά οι μοναδικές εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το παράνομο αεροδρόμιο είναι οι τουρκικές αερογραμμές Pegasus και οι Turkish Airlines. Δημιουργεί προβληματισμό το γεγονός ότι και οι δύο αερογραμμές συνδέουν το αεροδρόμιο Τύμβου με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.  Αν και φυσικά, δεν πρόκειται για απευθείας πτήση, αλλά πτήση με ενδιάμεση στάση το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση