ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκτη τροποποίηση ευρωπαϊκής οδηγίας διοικητικής εργασίας

Η ηρεμία πριν την καταιγίδα

Δελτίο Τύπου

Είναι γνωστό ότι πριν από μια καταιγίδα πάντα προηγείται μια παράξενη ηρεμία. Αυτό θα μπορούσε να είναι η τέλεια περιγραφή αυτού που πρόκειται να συμβεί ως αποτέλεσμα των τελευταίων αλλαγών που εγκρίθηκαν στις 25 Μαΐου φέτος από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αλλαγές έρχονται υπό την μορφή τροποποιήσεων στην Οδηγία Διοικητικής Συνεργασίας (DAC) όσον αφορά την Υποχρεωτική Ανταλλαγή Πληροφοριών (MDR’s) αναφορικά με δυνητικά επιθετικές διασυνοριακές συναλλαγές. Εν συντομία, οι διαμεσολαβητές (intermediaries) και οι φορολογούμενοι θα έχουν επιπλέον υποχρέωση να αναφέρουν στις αντίστοιχες φορολογικές αρχές όλες τις διασυνοριακές συναλλαγές που εμπίπτουν στις ευρέως καθορισμένες κατηγορίες συναλλαγών (αποκαλούμενες Hallmarks), που περιέχουν ένα ή περισσότερα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φοροδιαφυγή.    

Η εξέλιξη αυτή είναι άμεσο επακόλουθο του Σημείου Δράσης 12 του Σχεδίου δράσης για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μεταφορά κερδών (BEPS) που ο ΟΟΣΑ σχεδίασε υπό τις άμεσες οδηγίες και την πολιτική υποστήριξη των G20. Η υποχρέωση να δηλωθούν οι εν λόγω συναλλαγές είναι πιθανό να δημιουργήσει χάος, λόγω της αναδρομικής εφαρμογής που ξεκινά από τις 25 Ιούνιου 2018, παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η Οδηγία είναι η 1η Ιουλίου 2020! Με απλά λόγια συναλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει να είναι διαθέσιμες προς εφαρμογή ή έχουν εφαρμοστεί από τις 25 Ιουνίου 2018 και μετά, πρέπει να δηλωθούν αναδρομικά στις φορολογικές αρχές μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020 αν εμπίπτουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες. Οι πληροφορίες αυτές γνωστοποιούνται στις φορολογικές αρχές του αντίστοιχου κράτους μέλους, οι οποίες στη συνέχεια ανταλλάσσουν αυτομάτως αυτές τις πληροφορίες κάθε τρίμηνο, μέσω κεντρικού καταλόγου, μεταξύ των φορολογικών αρχών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Οι δηλωτέες διασυνοριακές συναλλαγές που παρουσιάζουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά πιθανής φοροδιαφυγής, χωρίζονται σε πέντε ξεχωριστές κατηγορίες (Hallmarks). Παρόλο που σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να εμβαθύνει στις τεχνικές λεπτομέρειες που περιβάλλουν κάθε κατηγορία, θεωρούμε πως είναι απαραίτητο να περιγραφεί τουλάχιστο η βασική φιλοσοφία της καθεμίας.

Κύριες Κατηγορίες:

Η πρώτη κατηγορία καλύπτει συναλλαγές που απαιτούν από τον φορολογούμενο να συμμορφώνεται με ρήτρες εμπιστευτικότητας και να μην αποκαλύπτει τέτοιες πληροφορίες στις Φορολογικές Αρχές ή σε περιπτώσεις όπου καταβάλλεται αμοιβή στον διαμεσολαβητή (intermediary) με βάση το ύψος του φορολογικού οφέλους που θα προκύψει για τον φορολογούμενο. Επίσης καλύπτει περιπτώσεις όπου έχει ολοκληρωθεί η τυποποιημένη τεκμηρίωση με στόχο την εφαρμογή της χωρίς ουσιαστική εξειδίκευση από πλευράς του φορολογούμενου.

Η δεύτερη κατηγορία καλύπτει τις συναλλαγές που αποσκοπούν στη χρησιμοποίηση ζημιών που υπό κανονικές συνθήκες μία εταιρεία δεν θα δικαιούνταν, ή μετατρέποντας τα έσοδα από εμπορικές συναλλαγές σε κεφαλαιουχικό κέρδος ή δωρεές, μεταβάλλοντας έτσι τη φύση της συναλλαγής και επιτυγχάνοντας χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Επίσης, καλύπτει περιπτώσεις δημιουργίας κυκλικών συναλλαγών που οδηγούν στη κυκλική διαδρομή κεφαλαίων για την επίτευξη χαμηλότερου επιπέδου οφειλόμενου φόρου.

Η τρίτη κατηγορία καλύπτει συναλλαγές που αποσκοπούν στη μετατόπιση των κερδών σε χαμηλές ή μηδενικές φορολογικές δικαιοδοσίες που καταβάλλονται σε εταιρείες που δεν έχουν φορολογική κατοικία ή επωφελούνται από κάποιο προνομιακό φορολογικό καθεστώς όπως φορολογική μείωση για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ή ειδικές οικονομικές ζώνες (special economic zones).

Η τέταρτη κατηγορία στοχεύει σε συναλλαγές που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών ή απόκρυψη της ταυτότητας του πραγματικού δικαιούχου του εισοδήματος.

Τέλος, η πέμπτη κατηγορία σχετίζεται με τις τιμές μεταβίβασης (transfer pricing) και καλύπτει συναλλαγές που χρησιμοποιούν μονομερείς κανόνες ασφαλούς καταφυγίου (safe harbor rules), δύσκολης αποτίμησης άυλα περιουσιακά στοιχεία ή συμμετέχουν στη μετακίνηση υπηρεσιών, ανάληψης κινδύνου και περιουσιακών στοιχείων εντός ενός ομίλου για να επιτύχουν χαμηλότερο αποτελεσματικό φορολογικό συντελεστή για τον όμιλο ως σύνολο.

Ημερομηνίες Κοινοποίησης:

Η 1η Ιουλίου 2020 είναι η πρώτη μέρα για δήλωση τέτοιων συναλλαγών στις φορολογικές αρχές εντός προθεσμίας 30 ημερών. Η παραπάνω προθεσμία δεν πρέπει να συγχέεται με τις συναλλαγές που θα πρέπει να δηλωθούν στις φορολογικές αρχές και που εμπίπτουν στην αναδρομική προθεσμία υποβολής στοιχείων, που είναι η 31η Αυγούστου 2020.

Η K. Treppides & Co Ltd, είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία, με εδραιωμένη διεθνή παρουσία και γραφεία στο Λονδίνο και τη Μάλτα, προσφέρει ένα πλήρες φάσμα νομικών, φορολογικών, λογιστικών, συμβουλευτικών και οικονομικών συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διεθνείς επενδυτές που δραστηριοποιούνται σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς. Η εταιρεία διαθέτει πολλά χρόνια εμπειρίας και μια ομάδα έμπειρων στελεχών που παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν άτομα και επιχειρήσεις σε όλη τη διάρκεια της επενδυτικής διαδικασίας, στην Κύπρο.

Μαριλένα Νικολάου

Ανώτερο Διοικητικό Στέλεχος

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση