ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:18
 

Επίσημη πρώτη σήμερα για το Nicosia Mall

Έτοιμο το 92% των καταστημάτων του, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει και ο Αθηαινίτης

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η συγκυρία δεν ήταν καθόλου τυχαία. Δυο μέρες πριν από το Black Friday και μια ανάσα πριν την χριστουγεννιάτικη περίοδο το Nicosia Mall ανοίγει τις πόρτες του στους καταναλωτές και μέσα στα χρονοδιαγράμματα τα οποία είχαν τεθεί και που έκαναν λόγο για άνοιγμα περί τα τέλη του 2018. Με αυτό τον τρόπο, το νέο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας θεωρείται ότι μπαίνει με το δεξί στο παιχνίδι του λιανικού εμπορίου και είναι έτοιμο να κερδίσει σοβαρά ποσοστά μερίδας των καταναλωτών.

Οι πρώτοι εξ αυτών θα περάσουν τις πόρτες τους στις δέκα το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι και την τελευταία στιγμή οι προετοιμασίες και οι εργασίες από συνεργεία και υπαλλήλους καταστημάτων συνεχίστηκαν με πυρετώδεις ρυθμούς σε όλη την έκταση του. Στο σύνολο της 82.000 τ.μ. στα οποία χωροθετούνται 1700 χώροι στάθμευσης και στεγάζονται 150 καταστήματα τα οποία μοιράζονται σε ισόγειο και πρώτο όροφο.

Από αυτά, 34 είναι καταστήματα μόδας διεθνών brands, τέσσερα εστιατόρια, δέκα καταστήματα fast food, hair spa, καταστήματα τεχνολογίας, είδη ταξιδίου, παιδικά, έντεκα καταστήματα καλλυντικών, ομορφιάς και υγείας, δύο καταστήματα αξεσουάρ και τσάντες, εννέα καταστήματα αθλητικών ειδών, δώδεκα καταστήματα ειδών υπόδησης καθώς και υπηρεσίες όπως η Τράπεζα Κύπρου, το GAP Akis Express και το Time Consept. Στον χώρο φιλοξενείται επίσης ο κινηματογράφος ΡΙΟ, και η υπεραγορά Αθηαινίτης.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Yoram Kedem, τον Απρίλιο έρχεται νέο κατάστημα μεγάλου διεθνούς brand.

Δεν ανοίγει το 8%

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Nicosia Mall Holdings Μάριο Καλοχωρίτη, την πρώτη μέρα λειτουργίας του, είναι έτοιμα γύρω στο 92% των 150 καταστημάτων του εμπορικού κέντρου. Όσον αφορά το υπόλοιπο 8% αυτό θα ανοίξει τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Στην περίπτωση της υπεραγοράς Αθηαινίτης, το άνοιγμα στο καταναλωτικό κοινό θα γίνει σταδιακά μέχρι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά. Δηλαδή, αρχικά θα λειτουργήσουν όλα τα ράφια της υπεραγοράς ενώ σταδιακά θα λειτουργήσουν το κρεοπωλείο και το αρτοποιείο της υπεραγοράς. Στην περίπτωση του κινηματογράφου RIOCINEMAS, η πρεμιέρα του τοποθετείται χρονικά στις 14 Φεβρουαρίου.

Πρωταπριλιάτικη έκπληξη

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόσο ο γενικός διευθυντής του Nicosia Mall Yoram Kedem, όσο και ο πρόεδρος του Nicosia Mall Holdings Μάριος Καλοχωρίτης, αναφέρθηκαν σε ένα κατάστημα έκπληξη, το οποίο θα έρθει να προστεθεί στο δυναμικό του Nicosia Mall τον ερχόμενο Απρίλιο. Θέλησαν να κρατήσουν τα χαρτιά τους κλειστά για το όνομα του καταστήματος ωστόσο ανέφεραν ότι πρόκειται για διεθνές brand με πέραν των 2.800 καταστημάτων παγκοσμίως. Την ίδια ώρα ο κ. Kedem αναφέρθηκε σε μεγάλο ενδιαφέρον από καταστήματα για να στεγαστούν στον χώρο του Μall.

Mall 150 εκατομμυρίων

Το κόστος της ανέγερσης του mall αγγίζει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Βασικός μέτοχος του έργου είναι η Τράπεζα Κύπρου η οποία έχει χρηματοδοτήσει τον περασμένο Οκτώβριο το Μall με 35 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την ολοκλήρωση του έργου η Τράπεζα θα είναι ανοικτή για συμφωνία με επίδοξους αγοραστές, στη βάση του ότι σε καμία περίπτωση μια τράπεζα δεν θέλει να είναι ιδιοκτήτης ενός εμπορικού κέντρου.

Είναι πάντως σαφές πως η Τράπεζα θα το κρατήσει μέχρι την στιγμή που θα είναι σίγουρη για την επιτυχή λειτουργία του.

Υπενθυμίζεται ότι το 64% του Nicosia Mall ανήκει στην NCMH Nicosia Mall Holdings Ltd της Τράπεζας Κύπρου, η οποία με την ένεση 35 εκατομμυρίων ευρώ επέτρεψε την αποπεράτωση του έργου μετά από αδιέξοδο στο οποίο είχε κολλήσει το έργο λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης. Ο όμιλος Αθηαινίτη κατέχει πλέον το 36%.

Οι νέες ισορροπίες που φέρνει το Nicosia Mall

Είναι δεδομένο ότι με το άνοιγμα του νέου Μall αλλάζουν οι ισορροπίες στο λιανικό εμπόριο της Λευκωσίας, με τους καταναλωτές να έχουν πλέον να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία εμπορικά κέντρα, τα οποία διαφέρουν σε προφίλ, διαρρύθμιση και γεωγραφική θέση. Αυτό που εκτιμάται είναι ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα λειτουργίας του, το Nicosia Mall θα «κλέψει» μερίδια αγοράς από το Mall of Cyprus και το Mall of Egkomi. Στην περίπτωση του Mall of Cyprus, είναι γνωστό ότι τους τελευταίους μήνες τρέχει με την σειρά του για επέκταση του ώστε να φιλοξενήσει νέα καταστήματα, τριάντα στο σύνολο τους, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό. Την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις και για αναβάθμιση του Mall of Egkomi, χωρίς να υπάρχουν επί του παρόντος επίσημες ανακοινώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όταν αυξάνεται ο ανταγωνισμός, ο μόνος κερδισμένος στο τέλος της ημέρας είναι ο καταναλωτής, σημειώνει ο Μάριος Αντωνίου, γ.γ. του παγκύπριου συνδέσμου λιανικού εμπορίου σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται.

Από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι η λειτουργία του Nicosia Mall στα όρια της Λακατάμειας, αποτελεί τονωτική ένεση σε μια περιοχή η οποία ήταν μέχρι πρότινος αποκομμένη από τα μεγάλα δίκτυα λιανικής αγοράς, κάτι που δεν ισχύει για περιοχές όπως τα Λατσιά με το Mall of Cyprus, την Έγκωμη με το Mall of Egkomiκαι την πληθώρα άλλων επιλογών που προσφέρουν τα καταστήματα επί της λεωφόρου 28ης Οκτωβρίου, και την κεντρική Λευκωσία με την λεωφόρο Μακαρίου η οποία αν και δεν γνωρίζει τις δόξες του παρελθόντος έχει τους δικούς της θαμώνες, και τον εμπορικό δρόμο της Λήδρας, ο οποίος έχει ενισχυθεί σημαντικά με την λειτουργία καταστημάτων όπως το H&M. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέραν του Nicosia Mall, η περιοχή της Λακατάμειας έχει αποτελέσει το τελευταίο διάστημα την επιλογή για μεγάλους παίκτες του λιανικού εμπορίου όπως είναι η αλυσίδα υπεραγορών ΑΛΦΑΜΕΓΑ αλλά και η μαλτέζικη αλυσίδα DIY Homemate, η οποία πήρε την θέση του Έλληνας DIY και θα συστηθεί για πρώτη φορά στο κυπριακό κοινό στις 28 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για εξελίξεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι τα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο είναι εξαιρετικά θετικά, η αξία του οποίου σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ήταν αυξημένη κατά 5,9% σε επίπεδο οκταμηνίαςτου 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Απογοήτευση λόγω χαμηλών μέσων όρων στις Παγκύπριες

«Η ανομοιογένεια και οι πολλοι ξενογλωσσοι που εισερχονται στην παιδεια χωρις κατατακτηριες εξετασεις ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  18:05

Υπ. Μεταφορών: Ένα κράτος δεν μπορεί να παρέμβει για να καθορίσει τις τιμές των ναύλων

«…και τις μπούρδες περί ανταγωνισμού, που θα φέρει μείωση των τιμών, πού να τις βάλουμε;»
Ai Em  |  10:41

Ο μυστικός δείπνος

«Ο νυν πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, θα γίνει γνωστός στην ιστορία ως ο ενταφιαστής της λύσης του Κυπριακού ...»
Yiannos  |  10:21

ΟΕΒ: Η Δημόσια Αργία της 25ης Ιουνίου δεν αφορά τον ιδιωτικό τομέα

«Αλλού σε τρώει τζιε αλλού κνίθεσαι ρε ...ΑΚΑ»
Χριστοσ Α.  |  11:07

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X