ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επίτιμο διδακτορικό στον τέως Γενικό Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη από το Πανεπιστήμιο Central Lancashire

Υποστήριξε έμπρακτα και ενεργά τη νομική εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus), με μεγάλη τιμή ανακοινώνει ότι έχει αποφασιστεί από το Πανεπιστήμιο όπως απονεμηθεί Επίτιμο Διδακτορικό (Honorary Doctorate) στον έντιμο τέως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και πρώην Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Κώστα Κληρίδη, εις αναγνώριση της σημαντικής του συνεισφοράς στην κοινωνία, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στη νομική επιστήμη.

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας του COVID-19, η απονομή αυτού του τιμητικού διδακτορικού θα πραγματοποιηθεί στο εύθετο μέλλον. Το Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus) έχει ενημερώσει τον κ. Κληρίδη για την απόφαση απονομής του τιμητικού αυτού τίτλου, ο οποίος και την έχει αποδεχθεί.

Ο κ. Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1952, στην τότε Βρετανική αποικία της Κύπρου. Μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1970, δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηρέτησε για δύο χρόνια στην Εθνική Φρουρά ως έφεδρος αξιωματικός. Στη συνέχεια, σπούδασε Νομική στο Λονδίνο και αναγορεύθηκε σε Barrister at Law από το Middle Temple Inn of Court.

Με την επιστροφή του από το Λονδίνο στην Κυπριακή Δημοκρατία, άσκησε για 10 χρόνια το επάγγελμα του δικηγόρου στο δικηγορικό γραφείο Λεύκος Κληρίδης & Υιοί, το οποίο ιδρύθηκε από τον πατέρα του, έναν άλλο διακεκριμένο δικηγόρο, μιας προηγούμενης γενιάς.

Σε ένδειξη της προσήλωσής του στο καθήκον, ο κ. Κληρίδης εξελέγη στην επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας, στην οποία υπηρέτησε για αρκετά χρόνια. Επιπλέον, εξελέγη εκτελεστκός Γραμματέας του ίδιου Συλλόγου. Δημοσίευσε άρθρα για μια σειρά νομικών και κοινωνικών θεμάτων.

Μετέπειτα, ο κ. Κληρίδης εισήλθε για πρώτη φορά στο δικαστικό σώμα ως Επαρχιακός Δικαστής το 1988. Το 1996, προήχθη στη θέση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή και προήχθη περαιτέρω στη θέση Προέδρου Επαρχιακού Δικαστηρίου το 1997. Μεταξύ των άλλων ρόλων του, διετέλεσε Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών Κύπρου, Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας-Αμμοχώστου, Διοικητικός Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας-Κερύνειας και Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Λεμεσού.

Η νομική του σταδιοδρομία έφτασε στο αποκορύφωμά της με τον διορισμό του ως Δικαστού του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου το 2009 και ως Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας κατά το 2013. Υπηρέτησε ως Γενικός Εισαγγελέας από το 2013 έως τη συνταξιοδότησή του το 2020.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Κληρίδης προσπάθησε εμφανώς να υποστηρίξει το κράτος δικαίου, τη σωστή απονομή της δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και την ανεξαρτησία της συνταγματικής του εξουσίας. Το έπραξε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, εμφανίστηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε διάφορες νομικές διαδικασίες ζωτικής σημασίας εξ ονόματος της Δημοκρατίας ή του Προέδρου της Δημοκρατίας και εκπροσώπησε την Κύπρο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) στη Χάγη και του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου ICSID στο Παρίσι. Από το 2015 είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Νέαρχος Κληρίδης και από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.

Επιπλέον, υποστήριξε έμπρακτα και ενεργά τη νομική εκπαίδευση στα πανεπιστήμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus), ο κ. Κληρίδης παρευρισκόταν τακτικά στην ετήσια διάλεξη και στο δείπνο της Σχολής Νομικής του Πανεπιστημίου. Παρέδωσε δε την εναρκτήρια διάλεξη στο ετήσιο δείπνο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στο θέμα «Ο ρόλος και οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα στην Κύπρο».

Περαιτέρω, ο κ. Κληρίδης παρέδωσε την εναρκτήρια ομιλία, με θέμα «Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα κράτη μέλη», σε σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία προς τιμήν του κύριου ομιλητή, καθηγητή Koen Lenaerts, Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Central Lancashire Cyprus (UCLan Cyprus). Ο κ. Κληρίδης ανέλαβε το καθήκον της παρουσίασης του κύριου ομιλητή αλλά και των βασικών σημείων του θέματος και τόνισε τη σημασία του στο νομικό σύστημα της Κύπρου.

Για αυτούς και για άλλους λόγους που θα περιληφθούν στην Αναφορά που θα αναγνωστεί στην προσεχή Τελετή Αποφοίτησης, το Πανεπιστήμιο Central Lancashire έκρινε σκόπιμο όπως τα επιτεύγματα του έντιμου κ. Κώστα Κληρίδη, αναγνωριστούν μέσω της απονομής προς αυτόν του Επίτιμου Διδακτορικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση