ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Frederick - Συμβάλλει στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, που είναι στο επίκεντρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Σημαντική συμβολή της Μονάδας Διατήρησης της Φύσης στο έργο «Πανδώτειρα»

Δελτίο Τύπου

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης και της δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, με σύνθημα «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση». Η διασφάλιση της προστασίας των κυπριακών οικοσυστημάτων, που αναγνωρίζεται ως περιβαλλοντική προτεραιότητα, είναι ακριβώς ο κύριος στόχος του μακρόπνοου έργου LIFE «Πανδώτειρα» στο οποίο συμμετέχει η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης (ΜΔΦ) του Πανεπιστημίου Frederick.

«Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος συμβαδίζει απόλυτα με τους στόχους του έργου ‘Πανδώτειρα’», αναφέρει ο Δρ Κωνσταντίνος Κουνναμάς, Διευθυντής της ΜΔΦ και μέλος της ομάδας διαχείρισης του έργου. «Η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης του Πανεπιστημίου Frederick μετρά φέτος 16 χρόνια λειτουργίας και η μελέτη, παρακολούθηση και διατήρηση της κυπριακής βιοποικιλότητας βρίσκεται στον πυρήνα της έρευνάς μας όλα αυτά τα χρόνια. Η συμμετοχή μας στο έργο ‘Πανδώτειρα’ είναι φυσικό επακόλουθο της πορείας και της δράσης μας, που διαχρονικά εστιάζει στην προστασία των ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων ειδών, στη διατήρηση και διαχείριση των κυπριακών οικοτόπων και στη διαχείριση περιοχών με ιδιαίτερη οικολογική σημασία.»


Εκτός από την ΜΔΦ του Πανεπιστημίου Frederick, στο έργο LIFE «Πανδώτειρα» συμβάλλουν ακόμη 13 φορείς, με συντονιστή το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά σε δράσεις που έχουν ως στόχο τη διατήρηση και διαχείριση του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000. Το Δίκτυο περιλαμβάνει προστατευόμενες φυσικές περιοχές για είδη χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικοτόπων. Απώτερος στόχος του έργου «Πανδώτειρα» είναι μέσα από τη θέσπιση πολιτικών και δράσεων, να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, εντός αλλά κυρίως εκτός δασικών περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Οι δράσεις του έργου πραγματοποιούνται σε πολλαπλά επίπεδα και είναι αλληλένδετες με στόχο την επίτευξη μιας ολιστικής προσέγγισης στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Οι τρεις κύριοι άξονες του έργου αφορούν:
• στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα βιοποικιλότητας και περιβάλλοντος,
• στην εισαγωγή θεσμικών αλλαγών που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των πολιτικών διαχείρισης των περιβαλλοντικών θεμάτων,
• στην υιοθέτηση δράσεων για τη διατήρηση και βιωσιμότητα των ειδών χλωρίδας, πανίδας, πτηνών και οικότοπων στις περιοχές Natura 2000.

Η ΜΔΦ του Πανεπιστημίου Frederick συμβάλλει σημαντικά στο έργο «Πανδώτειρα» χάρη στην πολύχρονη ειδίκευσή της σε θέματα βιοποικιλότητας, διαχείρισης και διατήρησης φυσικών πόρων και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, αγωγής και εκπαίδευσης. Μέσα από το πολυδιάστατο ερευνητικό της έργο, η ΜΔΦ έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 160 οργανισμούς σε 38 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, συμμετέχοντας σε περισσότερα από 50 έργα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ΜΔΦ του Πανεπιστημίου Frederick συμμετέχει στο έργο «Πανδώτειρα» ως εταίρος μαζί με τους φορείς, Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) και εταιρείες: Τμήμα Περιβάλλοντος (συντονιστής), Τμήμα Δασών, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, Terra Cypria (ΜΚΟ), Birdlife Cyprus (ΜΚΟ), Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Atlantis Consulting Cyprus, I.A.C.O. Environmental & Water Consultants και AP Marine Environmental Consultancy Ltd.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση