ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ακτινογραφία της Airbnb στην Κύπρο

Γεμίζουν πιο εύκολα τα καταλύματα στη Λάρνακα, περισσότεροι οι οικοδεσπότες στην Πάφο

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μειωμένες καταγράφονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία, με την μείωση να κυμαίνεται από 5-10%. Απώλειες οι οποίες αποδίδονται από πλευράς ξενοδόχων στην ολοένα και αυξανόμενη ροή τουριστών σε καταλύματα τύπου Airbnb και κατεχόμενα από την μια, και από την άλλη στην αύξηση των κλινών των ξενοδοχείων κατά 8-10 χιλιάδες παγκύπρια, είτε λόγω νέων μονάδων, είτε επεκτάσεων σε υφιστάμενες. Στην περίπτωση των καταλυμάτων τύπου Airbnb ο αριθμός των τουριστικών επαύλεων και κατοικιών, ανέρχεται στις είκοσι χιλιάδες, εκ των οποίων μόλις οι 108 είναι αδειούχες. Σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας το 2017 στην Κύπρο καταγράφηκαν 120,000 αφίξεις επισκεπτών, και στα 2.900 δολάρια ήταν ο μέσος όρος εισοδήματος ενός οικοδεσπότη. Πρώτη σε ποσοστά πληρότητας των διαθέσιμων καταλυμάτων είναι η Λάρνακα (77%), ακολουθεί η Λεμεσός (73%), η Πάφος (66%), και τέλος η Λευκωσία και το Παραλίμνι (62%).

Ακριβότερη η Λεμεσός

Ακριβότερη πόλη και σε αυτή την περίπτωση η Λεμεσός με μέση ημερήσια τιμή να ανέρχεται στα 83 δολάρια, ωστόσο τα καταλύματα της πλατφόρμας έχουν μεγάλη ζήτηση στην πόλη της Λεμεσού. Πιο συγκεκριμένα, η χαμηλότερη μέση ημερήσια τιμή καταγράφεται τον Νοέμβριο με 68 δολάρια και η ψηλότερη μέση τιμή τον Ιούλιο με 85 δολάρια. Σύμφωνα με το AIRDNA, τον Φεβρουάριο η πληρότητα κυμαίνεται στο 42% ενώ τον Σεπτέμβριο στο 79%. Το εισόδημα από τις ενοικιάσεις καταλυμάτων Airbnb ενός οικοδεσπότη της πλατφόρμας κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 1,336 δολάρια τον μήνα. Το ψηλότερο σκορ καταγράφεται τον Αύγουστο με 1,462 δολάρια ενώ το χαμηλότερο τον Φεβρουάριο με 703 δολάρια. Τα στοιχεία προκύπτουν από στοιχεία 497 ενεργών ενοικιάσεων σε διάρκεια 24 μηνών τάσης της αγοράς. Εκπληκτική είναι η πορεία της αύξησης των ενοικιάσεων, με ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 92%.

Περισσότερα στην Πάφο

Πέραν των 1200 καταλυμάτων αναλογούν για την Πάφο, όπου δραστηριοποιούνται 480 ενεργοί οικοδεσπότες και παρουσιάζεται η πόλη με τον μεγαλύτερο αριθμό καταλυμάτων παγκύπρια. Φθηνότερη από την Λεμεσό με την μέση ημερήσια τιμή να ανέρχεται στα 64 δολάρια. Πιο ακριβά κοστίζει η διαμονή μέσα στον Αύγουστο όπου και οι πληρότητες σκαρφαλώνουν στο 80% με 65 δολάρια την μέρα, και χαμηλότερη τον Δεκέμβρη με 44 δολάρια. Σε ό, τι αφορά το εισόδημα ο μέσος όρος αυτού κυμαίνεται στα 1,033 δολάρια. Τον Αύγουστο φτάνει μέχρι 1,203 δολάρια, ενώ τον Ιανουάριο στα 354 δολάρια. Στην περίπτωση της Πάφου, η ετήσια αύξηση των ενοικιάσεων καταλυμάτων τύπου Airbnb, ανέρχεται στο 88%.

Ανάποδα στη Λευκωσία

Την εξαίρεση σε σχέση με τις παραθαλάσσιες πόλεις αποτελεί η Λευκωσία με τις κρατήσεις στα Airbnb καταλύματα να πέφτουν στο 41% τον Αύγουστο, ενώ πιο δυνατός της μήνας είναι ο Οκτώβριος. Η μέση τιμή των καταλυμάτων κυμαίνεται στα 59 δολάρια ημερησίως, ενώ κοστίζει λιγότερο για όσους επιλέξουν να διανυχτερεύσουν τον Ιούνη σε σχέση με τον Μάρτιο, μήνας όπου καταγράφεται η υψηλότερη μέση τιμή με 65 δολάρια ημερησίως. Τα στοιχεία αφορούν 264 ενεργές ενοικιάσεις σε περίοδο 34 μηνών μελέτης της τάσης της αγοράς. Το μηνιαίο έσοδο ανέρχεται στα 739 δολάρια με πιο ψηλό τον Απρίλιο που φτάνει στα 1,017 δολάρια και χαμηλότερο τον Ιούλιο με 614 δολάρια. Η τάση της ανάπτυξης σε ετήσια βάση ανέρχεται στο 65%, ενώ υπάρχουν 170 ενεργοί οικοδεσπότες.

Λάρνακα και Παραλίμνι

Αν ένας επισκέπτης επιλέξει κατάλυμα στην Λάρνακα τότε η μέση τιμή που θα κληθεί να πληρώσει είναι τα 70 δολάρια ανά ημέρα. Τα στοιχεία για την ζήτηση των καταλυμάτων τύπου Airbnb στην Λάρνακα αφορούν περίοδο μελέτης της τάσης της αγοράς 34 μηνών, 734 ενεργών ενοικιάσεων και 363 ενεργών οικοδεσποτών. Όπως καταγράφεται, η τάση για τις ενοικιάσεις έχει και εδώ άνοδο της τάξης του 72% σε ετήσια βάση.

Μόλις 10% είναι οι πληρότητες Νοεμβρίου στα καταλύματα Παραλιμνίου ενώ οι ψηλότερες καταγράφονται φυσιολογικά τον Αύγουστο. Η μέση ημερήσια τιμή κυμαίνεται στα 68 δολάρια. Αυτό προκύπτει μετά από μελέτη της τάσης της αγοράς για περίοδο 23 μηνών. Στην προκειμένη περίπτωση η ετήσια αύξηση των ενοικιάσεων ανέρχεται στο 65%, ενώ οι ενεργοί οικοδεσπότες στους 45. Στο Παραλίμνι οι ενεργές ενοικιάσεις καταλυμάτων της πλατφόρμας Airbnb ανέρχονται στις 60, το 93% των οποίων αφορούν ολόκληρες κατοικίες και το 7% ιδιωτικά δωμάτια.

Σε ό, τι αφορά το εισόδημα, ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 900 δολάρια ενώ ο μήνας με τα ψηλότερα εισοδήματα είναι ο Αύγουστος με 1,443 δολάρια και χαμηλότερος ο Νοέμβριος με 220 δολάρια. Σημειώνεται ότι συγκριτικά με όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται οικοδεσπότες της πλατφόρμας, τα ψηλότερα εισοδήματα καταγράφονται στην περιοχή Aphrodite Hills με μέσο μηνιαίο εισόδημα τα 2,632 δολάρια, και υψηλότερο τα 4,100 δολάρια τον Αύγουστο και στην Πέγεια με μέσο ετήσιο εισόδημα τα 2,120 δολάρια, και ψηλότερο μήνα τον Αύγουστο με 3,569 δολάρια.

Ζητούν νέα έρευνα από τον ΚΟΤ οι ξενοδόχοι

Βλέποντας στο σκηνικό που διαμορφώνεται στην κατανομή των τουριστών, οι ξενοδόχοι κάνουν εκ νέου λόγο για συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού κατά της έννομης βιομηχανίας και κινδύνους που εγκυμονεί η διαμονή σε τέτοια καταλύματα αφού αυτά δεν ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. Ήδη ο ΠΑΣΥΞΕ έχει έρθει σε συνεννόηση με τον ΚΟΤ ώστε να γίνει μια εις βάθος έρευνα και να διαπιστωθεί το μέγεθος της διαρροής του τουριστικού ρεύματος τόσο προς τα κατεχόμενα όσο και στα μη αδειούχα καταλύματα στις ελεύθερες περιοχές. Αναμένουν παράλληλα την επανέναρξη των εργασιών της βουλής ώστε να προχωρήσει η θεσμοθέτηση μητρώου για εγγραφή των καταλυμάτων σε ειδικό μητρώο. Κατ αυτόν τον τρόπο η κάθε κράτηση που γίνεται θα διαθέτει αριθμό εγγραφής και θα ελέγχεται ενισχύοντας την εισπρακτική ικανότητα του κράτους με την καταβολή φορολογιών και τελών προς τις τοπικές αρχές.

Η αυξανόμενη τάση των τουριστών προς τέτοιου είδους καταλύματα έχει προκαλέσει ένα ανασκούμπωμα για έλεγχο όχι μόνο σε επίπεδο κρατών όπως ξεκίνησε στην Ελλάδα και πρόσφατα στην Κύπρο, αλλά και ευρωπαϊκό. Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τραβά το αυτί της δημοφιλούς πλατφόρμας, δίνοντας της προθεσμία μέχρι το τέλος του Αυγούστου ώστε να εναρμονίσει τους όρους χρήσης της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να καταστήσει διαφανείς τις τιμές της, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση