ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Apple μετέφερε 128 δισ. δολάρια στη Νήσο Υερσέη

Αποκομίζει σχεδόν το 70% των κερδών της σε διεθνή κλίμακα από τις υπεράκτιες δραστηριότητές της

Kathimerini.gr

THE NEW YORK TIMES

Πριν από τέσσερα χρόνια, εξοργισμένος ο Τιμ Κουκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, δήλωνε ενώπιον των μελών της αμερικανικής Γερουσίας ότι ουδέποτε η εταιρεία του απέφυγε να πληρώνει φόρους και δεν μετέφερε τα κέρδη της σε εξωτικά νησιά της Καραϊβικής. Οντως, δεν έλεγε ψέματα ο Τιμ Κουκ, μιας και τα κέρδη αυτά τα είχε μεταφέρει στα νησιά της Μάγχης, όπως αποδείχθηκε από τα Paradise Papers.

Τι είχε συμβεί, όμως, τον Μάιο του 2013; Μία υποεπιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας είχε κάνει μακρόχρονη έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Apple είχε κατορθώσει να αποφύγει να καταβάλει στις αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες φόρους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταφέροντας τα κέρδη της σε ιρλανδικές θυγατρικές της. Η υποεπιτροπή τις αποκαλούσε «εταιρείες-φαντάσματα». Σαφώς δυσαρεστημένος, ο Τιμ Κουκ διεμήνυε στην κατάθεσή του ενώπιον των μελών της υποεπιτροπής ότι «η Apple πληρώνει τα οφειλόμενα μέχρι και το τελευταίο σεντ και δεν καταφεύγει σε τεχνάσματα».

Πέντε μήνες αργότερα, οι ιρλανδικές αρχές κατήργησαν τις ρυθμίσεις που έδιναν τη δυνατότητα στην Apple να μεταφέρει κέρδη σε θυγατρικές της στη χώρα. Σύμφωνα με τα Paradise Papers, εν συνεχεία η Apple, με τη βοήθεια νομικών εταιρειών ειδικευμένων σε υπεράκτιους παραδείσους, αναζήτησε εναλλακτικές και έπειτα από διάφορες επιλογές κατέληξε στη Νήσο Υερσέη. Εκεί τα εταιρικά κέρδη ουσιαστικά δεν υπόκεινται σε φορολόγηση. Στη διάρκεια των τελευταίων δέκα χρόνων, o αμερικανικός όμιλος συγκέντρωσε κέρδη 128 δισ. δολαρίων, τα οποία τοποθέτησε σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Κατά πάσα πιθανότατα ξεπερνούν κατά πολύ όσα φορολογούνται στις ΗΠΑ ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, που δημοσιοποίησε τα Paradise Papers, οι πολυεθνικές εκμεταλλεύονται στο έπακρον κάθε απόκλιση μεταξύ των εθνικών φορολογικών συστημάτων. Λόγου χάρη, μεταφέρουν σε άλλες χώρες τα εμπορικά τους σήματα και τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, αποφεύγοντας την υψηλή φορολόγηση. «Οι αμερικανικοί πολυεθνικοί όμιλοι είναι αριστοτέχνες στη φοροαποφυγή, η οποία στερεί πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία των ΗΠΑ και των άλλων μεγάλων οικονομιών», επισημαίνει ο καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, Εντουαρντ Κλάινμπαρντ. Ο κ. Κλάινμπαρντ στο παρελθόν είχε εργασθεί ως φοροτεχνικός σύμβουλος σε μεγάλες εταιρείες. Σήμερα στις ΗΠΑ διεξάγεται συζήτηση για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των εταιρικών κερδών στο 20% από το 35%. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από τα Paradise Papers, οι αμερικανικοί κολοσσοί επινοούν δημιουργικούς τρόπους για να πληρώνουν πολύ λιγότερα από το 35%. Η Apple αποκομίζει σχεδόν το 70% των κερδών της σε διεθνή κλίμακα από τις υπεράκτιες δραστηριότητές της. Εκπρόσωπός της, πάντως, δήλωσε ότι «η εταιρεία ακολουθεί τους νόμους κάθε χώρας και, αν αυτοί αλλάξουν, προσαρμόζεται».

Τον Μάιο του 2013, η αρμόδια υποεπιτροπή ερευνών της Γερουσίας είχε διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο η Apple μετέφερε κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις ιρλανδικές θυγατρικές της, οι οποίες δεν υπόκεινταν σε κανένα φορολογικό σύστημα πουθενά στον κόσμο. Η νομοθεσία της Ιρλανδίας επιτρέπει σε εταιρείες να αποφεύγουν τη φορολόγηση των εσόδων τους, αν κατορθώσουν και πείσουν τις οικονομικές υπηρεσίες ότι «διοικούνται και ελέγχονται» από το εξωτερικό. Η Αpple, λοιπόν, φαινόταν ότι «διοικεί και ελέγχει» τις ιρλανδικές θυγατρικές της από τα κεντρικά της στην Καλιφόρνια. Παράλληλα, σύμφωνα με τη νομοθεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι θυγατρικές των αμερικανικών πολυεθνικών φορολογούνταν στις ΗΠΑ μόνον αν ήταν εγγεγραμμένες εκεί. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα να αναβάλλεται επ’ αόριστον η φορολόγηση των εκτός συνόρων κερδών των πολυεθνικών για όσα χρόνια παραμένουν σε ξένο έδαφος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X