ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Ιρλανδία εισέπραξε φόρους 14,3 δισ. ευρώ από την Apple

Mετά την απόφαση της Κομισιόν ότι το Δουβλίνο παρείχε έμμεση κρατική βοήθεια στον τεχνολογικό κολοσσό, λόγω της χαμηλής φορολογίας που του είχε επιβάλει.

Kathimerini.gr

Η Apple πλήρωσε φόρους 14,3 δισ. ευρώ στην κυβέρνηση της Ιρλανδίας, δύο και πλέον χρόνια μετά την απόφαση της Κομισιόν ότι το Δουβλίνο παρείχε έμμεση κρατική βοήθεια στον τεχνολογικό κολοσσό, λόγω της χαμηλής φορολογίας που του είχε επιβάλει. Το χρηματικό ποσό θα παραμένει δεσμευμένο μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχει ασκήσει το ιρλανδικό κράτος. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόνοχοου, «η κυβέρνησή μας διαφωνεί με τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο σκεπτικό της απόφασης της Κομισιόν ότι πρόκειται περί κρατικής βοήθειας». Ανάλογη ήταν και η θέση της Apple.

Η επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2016 ότι η φορολογική συμφωνία της Apple με το ιρλανδικό κράτος αντιβαίνει στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την παροχή κρατικής βοήθειας. Γεγονός είναι ότι η Apple πληρώνει φόρους στην Ιρλανδία με ποσοστό χαμηλότερο του 1%.

Η κεφαλαιοποίηση της κατασκευάστριας εταιρείας του εμβληματικού iPhone ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια στις αρχές Αυγούστου, ενώ έχει συγκεντρώσει 252 δισ. δολάρια σε ρευστό, χάρη στους χαμηλούς φόρους που πληρώνει επί σειράν ετών. Συγκαταλέγεται στους τεχνολογικούς κολοσσούς που διατηρούν την έδρα τους σε φορολογικούς παραδείσους και έτσι αποφεύγουν την υψηλή φορολογία. Σύμφωνα με τον Guardian, η Apple πλήρωσε φόρους 2 δισ. δολαρίων το 2016 για κέρδη 41 δισ. δολαρίων που πραγματοποίησε εκτός ΗΠΑ.

Στη φορολογική μεταρρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη του 2017 περιέχονται φορολογικά κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων από φορολογικούς παραδείσους. Ομως είναι ακόμη αβέβαιο κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικά αυτά τα κίνητρα. Στο επίκεντρο της φορολογικής μεταρρύθμισης Τραμπ βρίσκεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση