ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

J&P Αβαξ: Προς «ανεξαρτητοποίηση» από την J&P Overseas

Εκτακτη γενική συνέλευση για αλλαγή επωνυμίας της εταιρείας.

Kathimerini.gr

Τον «ομφάλιο λώρο» με τη μητρική J&P Overseas επιχειρεί πλέον να κόψει οριστικά η J&P Αβαξ, προκειμένου να μη συσχετίζεται με τον πάλαι ποτέ κραταιό κατασκευαστικό όμιλο που πτώχευσε. Ετσι ερμηνεύεται η κίνηση για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την 25η Φεβρουαρίου, στην οποία οι μέτοχοι θα κληθούν να αποφασίσουν για την αλλαγή της επωνυμίας της εισηγμένης εταιρείας. Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, προκειμένου να πληρωθούν ομολογιακά δάνεια (4,7 εκατ. ευρώ), να μειωθούν βραχυπρόθεσμες υπο χρεώσεις (5 εκατ. ευρώ) και να χρηματοδοτηθούν άλλες δραστηριότητες, όπως η ανάπτυξη αιολικού πάρκου στο Κουρομάντρι-Ριγανόλακκα Ναυπακτίας της κατά 100% θυγατρικής Volterra. Πάντως, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου διαφέρει από την προηγούμενη, στο ότι κατ’ αρχάς δεν θα γίνει μόνο υπέρ των παλαιών μετόχων, αλλά με δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους της.

Ενα άλλο στοιχείο είναι ότι μετά και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που προηγήθηκε κατά το ποσό των 21 εκατ. ευρώ (για την κεφαλαιοποίηση ζημιών), η νέα αύξηση θα γίνει σε χαμηλότερη τιμή (0,3 ευρώ/μετοχή, από 0,45 ευρώ/μετοχή), ενώ θα εκδοθούν περισσότερες μετοχές (66,6 εκατ. έναντι 44,4 εκατ. μετοχών).

Υπενθυμίζεται ότι οι εσωτερικές έριδες των μελών της οικογένειας Παρασκευαΐδη έπληξαν εντέλει τη βιωσιμότητα του ομίλου J&P Overseas, ο οποίος συσσώρευσε χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καταθέσει τον περασμένο Οκτώβριο αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές του. Ομιλος J&P Overseas είχε βρεθεί την τελευταία διετία στη δίνη εσωτερικών τριβών μεταξύ των μετόχων της J&P Overseas, δηλαδή της οικογένειας Ιωάννου και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, εξέλιξη που είχε προκαλέσει σημαντική εσωστρέφεια, με αποκορύφωμα την επεξεργασία έως και σχεδίου για τη διάσπαση του ομίλου και τον διαχωρισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων του μεταξύ των μετόχων, όπως μετέδιδαν προ μηνών κυπριακά μέσα. Εντέλει, φαίνεται πως η υφιστάμενη διοίκηση απώλεσε την εμπιστοσύνη των πιστωτών, που απαίτησαν την τοποθέτηση του ειδικού διαχειριστή μέχρι νεωτέρας.

Το θετικό στην περίπτωση της J&P Αβαξ ήταν ότι είχε διατηρήσει πλήρως αυτόνομο ρόλο εντός του ευρύτερου ομίλου, με αποτέλεσμα να αποφύγει τυχόν «κραδασμούς» από την παραπάνω εξέλιξη. Παράλληλα, εκτιμάται πως η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα ενισχύσει τον ρόλο της οικογένειας Ιωάννου στην εισηγμένη, καθώς αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό της από το σημερινό 5% σε πάνω από 23%, αποκτώντας μέρος της συμμετοχής της J&P Investments, της οποίας το ποσοστό αντίστοιχα θα υποχωρήσει από το 41,59% σε περίπου 28%.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση