ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατεβάζουν ρολά στην ΑΗΚ οι συντεχνίες

Δίωρη στάση εργασίας μέχρι τις 9.30 το πρωί – δεν επηρεάζεται η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ένα πακέτο αιτημάτων που αφορούν τον ίδιο τον Οργανισμό αλλά και τα εργασιακά των υπαλλήλων, οι τέσσερις συντεχνίες κάνουν πράξη την προειδοποίηση για απεργιακά μέτρα στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Από τις 7.30 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 9.30 θα νεκρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ημικρατικού Οργανισμού με εξαίρεση κάποιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δίωρη στάση εργασίας ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο οι συντεχνίες προχώρησαν σε αναβολή μιας εβδομάδας προκειμένου να συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας η οποία απουσίαζε στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα με δηλώσεις του στην «Κ» ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ αντιδρούν με απεργιακά μέτρα και για τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του Οργανισμού. «Ευελπιστούμε πως οι εκκλήσεις μας θα εισακουστούν, οι αρμόδιοι θα ευαισθητοποιηθούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας».

Οι ρυθμίσεις

Με βάση τις διευθετήσεις που έχουν γίνει συμμετοχή στα απεργιακά μέτρα δεν θα έχουν: Οι βάρδιες σε όλες τις επαρχίες, με τα συνεργεία για βλάβες να εργάζονται κανονικά. Ο υπεύθυνος μηχανικός θα εργάζεται κανονικά. Εάν και εφόσον παρουσιασθεί βλάβη στο σύστημα παραγωγής ή το δίκτυο που χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν εξαιρέσεις στα συνεργεία προκειμένου να επέμβουν. Οι συντεχνίες διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεασθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μιας και το προσωπικό εκεί θα εργάζεται κανονικά. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα τηλεφωνικά κέντρα για τις βλάβες, το 1800 καθώς και για τους λογαριασμούς το 1818. Το υπόλοιπο προσωπικό θα συμμετέχει στα δίωρα απεργιακά μέτρα.

Τα αιτήματα

Το τι ακριβώς διεκδικούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ και τις έχει οδηγήσει στην εξαγγελία απεργιακών μέτρων, περιγράφεται σε κοινή επιστολή τους, του περασμένου Ιουλίου στην ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού. Στην επιστολή οι συντεχνίες θέτουν επτά θέματα που αφορούν την ΑΗΚ. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μερισματική πολιτική, μέσω κυβερνητικού νομοσχεδίου. Οι συντεχνίες θεωρούν πως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου αποτελούν ξεκάθαρη έμμεση φορολογία του καταναλωτή και πως πάγια θέση των εργαζομένων στον Οργανισμό είναι πως «τα όποια αποθεματικά, πέρα των αναγκαίων για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ, θα πρέπει να επιστρέφονται στους καταναλωτές μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας».

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την τοποθέτηση αντιρρυπαντικών συστημάτων στις μονάδες στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Οι συντεχνίες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή ενοικίασης κινητών μονάδων, με πρόσθετο κόστος 50 εκατ. ευρώ. Και εδώ το κόστος, όπως υποστηρίζεται, θα το επωμισθούν οι καταναλωτές. Οι συντεχνίες εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Υποστηρίζουν την αυτόνομη επενδυτική δραστηριότητα του Οργανισμού για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συντεχνίες θεωρούν πως η σύμπραξη της ΑΗΚ με ιδιώτες, εκφεύγει του χαρακτήρα και αποστολής του Οργανισμού. Αγκάθι στις σχέσεις με την ηγεσία της ΑΗΚΑ αλλά και την κυβέρνηση αποτελεί το θέμα του Ταμείου Υγείας των εργαζομένων καθώς και η απαίτηση των συντεχνιών να παραμείνει σε λειτουργία παράλληλα με το ΓεΣΥ.

Περικοπές

Στην επιστολή τίθεται και το θέμα με τις μισθολογικές περικοπές, στον απόηχο δικαστικών αποφάσεων. Οι συντεχνίες χαρακτηρίζουν παράνομη τη μη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, ζητώντας τον σεβασμό της Δικαστικής Εξουσίας. Στην επιστολή γίνονται υποδείξεις για την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον Οργανισμό που για τις συντεχνίες είναι πρωταρχικής σημασίας. Καλούν την ηγεσία της ΑΗΚ να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειας «προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων τόσο για την ΑΗΚ όσο και για την οικονομία του τόπου. Σε διαφορετική περίπτωση, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς», καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει στόχο, τόσο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τους νοσούντες και τις οικογένειές τους, όσο και για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Με χρηματική δωρεά στη Στέγη Ευγηρίας «ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ» τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, η φαρμακοβιομηχανία Remedica

Η εταιρεία θα συνεχίσει να έχει ενεργό ρόλο στην κοινωνία και να βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας αλλά και των ευάλωτων ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X