ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 09:16
 

Κατεβάζουν ρολά στην ΑΗΚ οι συντεχνίες

Δίωρη στάση εργασίας μέχρι τις 9.30 το πρωί – δεν επηρεάζεται η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Με ένα πακέτο αιτημάτων που αφορούν τον ίδιο τον Οργανισμό αλλά και τα εργασιακά των υπαλλήλων, οι τέσσερις συντεχνίες κάνουν πράξη την προειδοποίηση για απεργιακά μέτρα στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Από τις 7.30 το πρωί της Πέμπτης έως και τις 9.30 θα νεκρώσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ημικρατικού Οργανισμού με εξαίρεση κάποιες υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δίωρη στάση εργασίας ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο οι συντεχνίες προχώρησαν σε αναβολή μιας εβδομάδας προκειμένου να συναντηθούν με την υπουργό Εργασίας η οποία απουσίαζε στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Σώτος Σάββα με δηλώσεις του στην «Κ» ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στην ΑΗΚ αντιδρούν με απεργιακά μέτρα και για τα μεγάλα ζητήματα στρατηγικής που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του Οργανισμού. «Ευελπιστούμε πως οι εκκλήσεις μας θα εισακουστούν, οι αρμόδιοι θα ευαισθητοποιηθούν για να δώσουν λύσεις στα προβλήματά μας».

Το τι ακριβώς διεκδικούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ και τις έχει οδηγήσει στην εξαγγελία απεργιακών μέτρων, περιγράφεται σε κοινή επιστολή τους

Οι ρυθμίσεις

Με βάση τις διευθετήσεις που έχουν γίνει συμμετοχή στα απεργιακά μέτρα δεν θα έχουν: Οι βάρδιες σε όλες τις επαρχίες, με τα συνεργεία για βλάβες να εργάζονται κανονικά. Ο υπεύθυνος μηχανικός θα εργάζεται κανονικά. Εάν και εφόσον παρουσιασθεί βλάβη στο σύστημα παραγωγής ή το δίκτυο που χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης, υπάρχει η δυνατότητα να δοθούν εξαιρέσεις στα συνεργεία προκειμένου να επέμβουν. Οι συντεχνίες διαβεβαιώνουν ότι δεν θα επηρεασθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μιας και το προσωπικό εκεί θα εργάζεται κανονικά. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα τηλεφωνικά κέντρα για τις βλάβες, το 1800 καθώς και για τους λογαριασμούς το 1818. Το υπόλοιπο προσωπικό θα συμμετέχει στα δίωρα απεργιακά μέτρα.

Τα αιτήματα

Το τι ακριβώς διεκδικούν οι συντεχνίες της ΑΗΚ και τις έχει οδηγήσει στην εξαγγελία απεργιακών μέτρων, περιγράφεται σε κοινή επιστολή τους, του περασμένου Ιουλίου στην ηγεσία του ημικρατικού οργανισμού. Στην επιστολή οι συντεχνίες θέτουν επτά θέματα που αφορούν την ΑΗΚ. Το πρώτο έχει να κάνει με τη μερισματική πολιτική, μέσω κυβερνητικού νομοσχεδίου. Οι συντεχνίες θεωρούν πως οι πρόνοιες του νομοσχεδίου αποτελούν ξεκάθαρη έμμεση φορολογία του καταναλωτή και πως πάγια θέση των εργαζομένων στον Οργανισμό είναι πως «τα όποια αποθεματικά, πέρα των αναγκαίων για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της ΑΗΚ, θα πρέπει να επιστρέφονται στους καταναλωτές μέσω της μείωσης της τιμής της κιλοβατώρας».

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την τοποθέτηση αντιρρυπαντικών συστημάτων στις μονάδες στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού. Οι συντεχνίες επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση για την επιλογή ενοικίασης κινητών μονάδων, με πρόσθετο κόστος 50 εκατ. ευρώ. Και εδώ το κόστος, όπως υποστηρίζεται, θα το επωμισθούν οι καταναλωτές. Οι συντεχνίες εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην πολιτική που ακολουθεί η ΑΗΚ στα φωτοβολταϊκά πάρκα. Υποστηρίζουν την αυτόνομη επενδυτική δραστηριότητα του Οργανισμού για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι συντεχνίες θεωρούν πως η σύμπραξη της ΑΗΚ με ιδιώτες, εκφεύγει του χαρακτήρα και αποστολής του Οργανισμού. Αγκάθι στις σχέσεις με την ηγεσία της ΑΗΚΑ αλλά και την κυβέρνηση αποτελεί το θέμα του Ταμείου Υγείας των εργαζομένων καθώς και η απαίτηση των συντεχνιών να παραμείνει σε λειτουργία παράλληλα με το ΓεΣΥ.

Περικοπές

Στην επιστολή τίθεται και το θέμα με τις μισθολογικές περικοπές, στον απόηχο δικαστικών αποφάσεων. Οι συντεχνίες χαρακτηρίζουν παράνομη τη μη συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις, ζητώντας τον σεβασμό της Δικαστικής Εξουσίας. Στην επιστολή γίνονται υποδείξεις για την διατήρηση της εργασιακής ειρήνης στον Οργανισμό που για τις συντεχνίες είναι πρωταρχικής σημασίας. Καλούν την ηγεσία της ΑΗΚ να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειας «προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων τόσο για την ΑΗΚ όσο και για την οικονομία του τόπου. Σε διαφορετική περίπτωση, η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά εσάς», καταλήγει η επιστολή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

Η Κίνα παραμένει στην κορυφή του πιο πρόσφατου Δείκτη, κυρίως λόγω του μεγέθους των επενδύσεων που γίνονται στην περιοχή.

EY: Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μόνο μέρος της λύσης για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές αερίων

Για να υλοποιηθεί το σενάριο του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
X