ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:21
 

Κινδυνεύουν λόγω ρεύματος οι επιχειρήσεις

Περιορίζονται οι επενδύσεις, ενώ απειλείται και η βιωσιμότητά τους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Μόλις πριν από ένα μήνα ο Σύνδεσμος Μεγάλων Καταναλωτών Ηλεκτρικής Ενέργειας έθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής το θέμα των διατιμήσεων και της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από το 2016. Ο σύνδεσμος υπογράμμιζε ότι ενώ η αύξηση του κόστους καυσίμων δεν μπορεί να ελεγχθεί, θα μπορούσε να μειωθούν στο 10% τα τέλη ΑΠΕ& ΕΞΕ και των ΥΔΩ τα οποία επωμίζονται οι βιομηχανίες. Ο σύνδεσμος εκπροσωπεί τους 625 μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από βιομηχανίες μεταποίησης μέχρι ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία επικαλείται ο σύνδεσμος στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Άγγελο Βότση, από το 2016 το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 18% με τις προβλέψεις να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις. Όπως πληροφορείται η «Κ» το θέμα δεν έχει εγγραφεί ακόμα στην επιτροπή και δεν αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς η ατζέντα της επιτροπής είναι κλειστή με άλλα θέματα τις επόμενες συνεδρίες. Στο μεταξύ η ΑΗΚ έχει ήδη ανακοινώσει νέες αυξήσεις της τάξης του 4%. Αυξήσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν και στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η κατανάλωση των οποίων έφτασε για το 2017, στους 20.158 κιλοβατώρες για τους εμπορικούς καταναλωτές, ενώ για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, έφτασε τους 87.748 κιλοβατώρες.

Στην Κύπρο οι ψηλότερες αυξήσεις

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου του 2016 και του 2ου εξαμήνου του 2017, η Κύπρος καταγράφει τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Το ποσοστό αύξησης για την Κύπρο ανέρχεται στο 7,5% και στην περίπτωση της Ελλάδας στο 6,7%. Την ίδια ώρα οι τιμές μειώνονται σε 16 χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνει η Νορβηγία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Ιταλία. Μείωση κατέγραψαν και μικρότερες χώρες όπως η Μάλτα και η Εσθονία. Τα στοιχεία αφορούν την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας για τους μη οικιακούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων όλων των μην ανακτήσιμων φόρων και εισφορών.

Κίνδυνος βιωσιμότητας

Η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν καίει μόνο τα νοικοκυριά. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων η ανοδική τάση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ κτυπά καμπανάκι για μειώσεις σε κερδοφορία, περιορίζει ενδεχόμενα νέα ανοίγματα και επενδύσεις, ενώ δεν αποκλείεται το κόστος να αποβεί μοιραίο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Ακόμα και σε πιο σθεναρές βιομηχανίες, το κόστος της ενέργειας αποτελεί ένα από τους κυριότερους κινδύνους, κάτι που παρατηρείται στην περίπτωση της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού, η οποία βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Όπως αναφέρει στην εξαμηνιαία έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων της Τσιμεντοποιίας, οι τιμές ενέργειας είναι βασικός κίνδυνος για τα εισοδήματα και τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου. Μάλιστα, ήδη έχει καταγραφεί αρνητική επίδραση στην παραγωγή, λόγω του κόστους των καυσίμων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακόμα και παρά το γεγονός ότι η επίδραση του αυξανόμενου κόστους των συμβατικών καυσίμων μετριάσθηκε με την χρήση εναλλακτικών μη ορυκτών καυσίμων. Όπως αναφέρει στην «Κ» ο Ανδρέας Ανδρέου διευθυντής τμήματος βιομηχανίας ΚΕΒΕ, τα πράγματα για τις επιχειρήσεις είναι πολύ πιο δύσκολα, καθώς το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στις επιχειρήσεις. «Ως ΚΕΒΕ θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει να δώσει πολύ σοβαρά κίνητρα στις ΑΠΕ, ώστε να δώσει ευκαιρία στις επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας που να μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι το μεγαλύτερο και το πιο ανελαστικό έξοδο που μπορεί να έχουν» υπογραμμίζεται από το ΚΕΒΕ. Το θέμα έχει συζητηθεί στο παρελθόν στη Βουλή αναφέρει ο Ανδρέου, επισημαίνοντας ότι πλέον αναμένεται η φιλελευθεροποίηση της αγοράς ηλεκτρισμού από το 2019 κάτι που αναμένεται ότι θα μειώσει τις υφιστάμενες τιμές. Στο παρόν στάδιο το μόνο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρήσεις είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για ιδίαν χρήση.

Η περίπτωση της Medochemie

Η ανταγωνιστικότητα της εταιρείας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος αναφέρει στην «Κ» ο δρ Ανδρέας Πίττας, ο οποίος συγκρίνει μια φαρμακοβιομηχανία στην Κύπρο, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία, χώρες στις οποίες το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ανέρχεται στο 1/3 της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο. Ως εκ τούτου οι γαλλικές και βουλγάρικες βιομηχανίες παράγουν φαρμακευτικά προϊόντα πολύ φθηνότερα σε σχέση με την κυπριακή Medochemie, και κατά συνέπεια μειώνεται η ανταγωνιστικότητα των κυπριακών.

Στην περίπτωση της Medochemie, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2017 ανήλθε στα €2 εκατ. ενώ για το 2018 το ποσό αυτό εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα €3 εκατ. Κι αν στην περίπτωση μιας μεγάλης εταιρείας όπως η Medochemie η αύξηση μπορεί να απορροφηθεί χωρίς να κλυδωνίσει την εταιρεία, σε περιπτώσεις μικρότερων εταιρειών, η αύξηση του κόστους, μπορεί να τις οδηγήσει σε λουκέτο. Ωστόσο, δεν μπορεί να υπάρχει υπολογισμός για το ποσοστό στο σύνολο του κόστους των επιχειρήσεων, καθώς αυτό διαφέρει αναλόγως του είδους της επιχείρησης. Είναι σαφές ότι το ποσό είναι μικρότερο για τα γραφεία των επιχειρήσεων παρά για εταιρείες όπως αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία, αλλαντοποιεία, τυροκομεία ή βιομηχανίες.

€19 εκατ. έχει να παίρνει ΑΗΚ

Από την πλευρά της η ΑΗΚ, επισημαίνει ότι η Αρχή προβαίνει σε ευκολίες πληρωμής όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες οικιακών καταναλωτών αλλά και στους εμπορικούς. Η πρακτική της ΑΗΚ αναπτύχθηκε μετά το 2013, περίοδος κατά την οποία μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων παρουσίασε σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, λοιπόν, προσφέρεται σχέδιο εξόφλησης των λογαριασμών σε δόσεις, είτε μηνιαίως, είτε σε δεκαπενθήμερη βάση, το οποίο διαμορφώνεται ανάλογα με το συσσωρευμένο ποσό, το προφίλ τη δυνατότητα αποπληρωμής και το ιστορικό του πελάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί προς την ΑΗΚ έφτασαν τα €19 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό περίπου €14 εκατομμύρια αφορά εταιρείες, οι οποίες έχουν πτωχεύσει, ενώ τα υπόλοιπα €5 εκατ. αφορούν ως επί το πλείστο οικιακούς κακοπληρωτές, ή καταναλωτές που δεν μπορούν να πληρώσουν, ενώ μέρος του ποσού αφορά δήμους και κοινότητες.

Στην περίπτωση των κλειστών λογαριασμών (ποσά που εκκρεμούν από εταιρείες σε πτώχευση) βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία εξασφάλισης των ποσών. Μιλώντας στην «Κ» η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου αναφέρει ότι η αρχή αγοράζει καύσιμα με συχνότητα κάθε δεκαπέντε μέρες, με την τιμή να διαμορφώνεται αναλόγως της ζήτησης και της χρήσης του καυσίμου, την ισοτιμία συναλλάγματος τη μέρα της αγοράς και το είδος καυσίμου. Εξηγεί παράλληλα ότι οι λογαριασμοί Νοεμβρίου θα είναι αυξημένοι κατά 4% σε σχέση με τους λογαριασμούς Οκτωβρίου, ενώ η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί μικρή μείωση της τάξης του 0,66%.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Νέο Audi Q7 TFSI e quattro: plug-in hybrid με πολυτέλεια και χώρους

«Γίνεται να κάνετε παρουσίαση με μια μόνο φωτο? Τί σας εμποδίζει αφού το κάνετε, να το κάνετε σωστά?»
Tony  |  07:59

Η τρίτη επιλογή της Λευκωσίας

«Εξαιρετικό το άρθρο σας. Μακάρι να το διαβάσουν οι σημερινές πολιτικές ηγεσίες του τόπου!»
Σάββας Σάββα  |  17:10

Όχημα αναποδογυρίστηκε στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού

«Καλό είναι να ελεγχούμε τις πηγές μας, πριν βάζουμε τις ειδήσεις. Δεν απεγκλωβίστηκε ο οδηγός, αλλά ...»
Κ  |  11:17

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X