ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνδυνο για ιό δυτικού Νείλου φέρνουν μαζί τους οι κροκόδειλοι

Παράνομη η εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο βάσει διατάγματος αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, διαφωνούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες

Της Μαρίας Ηρακλέους

Της Μαρίας Ηρακλέους

Η θέση της εκπροσώπου του μονάδας επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας  Μαρίας Κολιού για το ζήτημα που προκύπτει σε σχέση με την εισαγωγή κροκοδείλων για την επένδυση στο Δασάκι Άχνας, θα πρέπει να θεωρείται κλειδί για την εξέλιξη της υπόθεσης και τις όποιες αποφάσεις ληφθούν για το συγκεκριμένο θέμα το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και αντιγνωμίες εντός της κοινότητας της Άχνας.

Βάσει αυτής, ο κίνδυνος τα ζώα να μεταφέρουν τον ιό δυτικού Νείλου στην Κύπρο ελλοχεύει ενώ παρά την εκτίμηση ότι είναι σπάνιο να υπάρξουν περιστατικά εγκεφαλίτιδας λόγω του ιού, σύμφωνα με την κα Κολιού, σίγουρα με την εισαγωγή κροκοδείλων ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε, άτομα άνω των πενήντα με χρόνια προβλήματα υγείας είναι πιο επιρρεπείς στο να προσβληθούν από τον ιό και να παρουσιάσουν εγκεφαλίτιδα. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ανέφερε ότι οι κροκόδειλοι σε αντίθεση με κάποια άλλα ζώα μπορούν να μεταφέρουν τον ιό λόγω υψηλής ιαιμίας (όγκος ιού που υπάρχει στο αίμα του), ενώ με τη σειρά τους τα κουνούπια μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στον άνθρωπο.

Τα χαμηλά ποσοστά εκδήλωσης του συγκεκριμένου ιού αποτελούσε ένα πλεονέκτημα για την Κύπρο έναντι των χωρών της περιοχής από άποψη τουρισμού ανέφερε η κα Κολιού, καθώς η Κύπρος είχε μόνο ένα περιστατικό  πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο ανέφερε ότι αυτό το πλεονέκτημα μπορεί να ανατραπεί στην περίπτωση που αποφασιστεί τελικά η εισαγωγή των κροκοδείλων.

Ογδόντα τόνοι νερού την μέρα

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση για τις ανάγκες λειτουργίας του πάρκου θα χρειάζονται 80 τόνοι νεροί την μέρα, κι αυτό είναι το δεύτερο βασικό ζήτημα το οποίο εγείρεται για την δημιουργία του πάρκου όπως αναφέρθηκε από το σύνολο των αγροτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες παραβρέθηκαν στην σημερινή συνεδρία της επιτροπής Περιβάλλοντος. Όπως αναφέρθηκε, συζητούμε για ένα πάρκο το οποίο χρειάζεται πέραν των 29 χιλιάδων τόνων νερού ετησίως σε μια χώρα με προβλήματα λειψυδρίας, και την ώρα που η κυβέρνηση σταματά το νερό στους αγρότες και παρέχει μόνο το 25% στις μόνιμες φυτείες. Θέση την οποία υιοθετεί και η συντονιστική επιτροπή αγώνα ενάντια στην δημιουργία πάρκου. 

Χωρίς τεχνογνωσία

Ζήτημα έλλειψης τεχνογνωσίας έθεσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου η οποία ανέφερε ότι δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εθνικά πρότυπα θα πρέπει να εκδοθεί ένα συγκεκριμένο διάταγμα από τον Υπουργό αλλά είναι ιδιαίτερα τολμηρό λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας. Δεν είναι όμως μόνο θέμα μελετών, όσο αφορά τις ανάγκες του ζώου.

Παράλληλα επικαλέστηκε διάταγμα του τέως υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη βάσει του οποίου δεν επιτρέπεται η εισαγωγή κροκοδείλων στην Κύπρο. «Δεν καταλαβαίνω γιατί να μπουν σε συζήτηση για κάτι το οποίο απαγορεύεται» ανέφερε η κα Παναγιώτου. Θέση την οποία αντέκρουσε ο διευθυντής των Κτηιαντρικών Υπηρεσιών Χριστόδουλος Πίπης, ο οποίος ανέφερε ότι . το διάταγμα δεν αφορά τα πάρκα αλλά παρά μόνο αυτούς που εισάγουν και εκτρέφουν για σκοπούς εμπορίας των ζώων, άρα το διάταγμα δεν περιορίζει την εν λόγω ανάπτυξη.

Οι εκ των έσω αντιδράσεις

Η σχετική θετική απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου για την δημιουργία πάρκου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις μέσα στην κοινότητα οι οποίες εκφράστηκαν σε υψηλούς τόνους στην παγκοινοτική συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής.

Ενώπιον της επιτροπής Περιβάλλοντος σήμερα, η εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής αγώνας ενάντια στη δημιουργία πάρκου, κα Μαρία Ματαθίου Σουρουλλά απαρίθμησε μια σειρά από λόγους στους οποίους οφείλεται η διαφωνία τους.

Επικαλέστηκε μεταξύ άλλων το απαγορευτικό διάταγμα του Υπουργού Γεωργίας, καθώς και το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε δημόσια διαβούλευση μεταξύ κοινοτικού συμβουλίου και των κατοίκων της Άχνας πριν την έκδοση της απόφασης. Έθιξε παράλληλα ζητήματα κινδύνου για την δημόσια υγεία, ασφάλεια και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Κάλεσε δε την επιτροπή Περιβάλλοντος να απορρίψει την αίτηση για δημιουργία του πάρκου.

Πάντως από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Δάσους Άχνας Νίκος Βάσιλας, ανέφερε ότι η απόφαση έχει ληφθεί ώστε η κοινότητα να προσελκύσει τουρισμό και να καταστεί κέντρο αγροτουρισμού εκμεταλλευόμενη και το φράγμα της Άχνας. Ωστόσο μετά το τέλος της συζήτησης στην επιτροπή ανέφερε ότι αν τίθεται θέμα για την δημόσια υγεία και δοθούν οι απαραίτητες διαβεβαιώσεις, τότε και το κοινοτικό συμβούλιο θα ταχθεί εναντίον.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση