ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μήπως βρήκε αγοραστή η Εθνική Τράπεζα της Κύπρου;

Η Ουγγρική OTP ετοιμάζεται να εξαγοράσει άμεσα τις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας σε Σερβία και Ρουμανία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο 64χρονος Σάντορ Τσάνι είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας ΟΤΡ, μιας δυναμικά αναπτυσσόμενης τράπεζας της Ουγγαρίας η οποία ετοιμάζεται να εξαγοράσει άμεσα τις θυγατρικές της Εθνικής Τράπεζας στη Σερβία και στη Ρουμανία. Το 2017 ολοκλήρωσε την εξαγορά της κροατικής Splitska Banka, θυγατρικής της Société Générale στην Κροατία, καθώς η τράπεζά του επεκτείνεται, εκμεταλλευόμενη τη συγκέντρωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης. Ερώτημα λοιπόν γεννάται κατά πόσο μπορεί να «καλοβλέπει» και την Εθνική Τράπεζα της Κύπρου, μιας τράπεζας που είναι προς πώληση για παραπάνω από ένα χρόνο. Η δράση του πάντως, εστιάζεται στα βαλκάνια σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα.

Υπενθυμίζεται πως η Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners ήταν ο μόνος επενδυτής που έχει υποβάλει πρόταση για εξαγορά της Εθνικής, αλλά δεν έχει γίνει δεκτή.

«Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εξαγοράσουμε τουλάχιστον πέντε τράπεζες», δηλώνει στο Bloomberg ο Ούγγρος τραπεζίτης και προσθέτει «ότι περιμέναμε επί 20 χρόνια το κύμα συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου που συμβαίνει τώρα».

Ο Σάντορ Τσάνι βρίσκεται στο τιμόνι της ΟΤΡ επί 25 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έχει καταστήσει ισχυρή την ουγγρική τράπεζα. Το κατόρθωσε ενώ μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος δεν έχει πλέον το μονοπώλιο που είχε, επειδή η ουγγρική αγορά άνοιξε στον ανταγωνισμό από τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης. Ο ίδιος αποδίδει στην «ιδιαιτέρως συντηρητική» προσέγγισή του την επιτυχία να κρατήσει στη ζωή και σε καλή οικονομική κατάσταση την τράπεζά του, η οποία πέρασε διά πυρός και σιδήρου. Η εν λόγω ουγγρική τράπεζα έχει όντως περάσει πολλές δοκιμασίες και όμως παραμένει η μεγαλύτερη επιχείρηση της Ουγγαρίας, καθώς έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 9 δισ. ευρώ.

Μία από τις δοκιμασίες ήταν η κρίση που γνώρισε όταν χρειάστηκε να μετατρέψει στο εθνικό νόμισμα της Ουγγαρίας, το φιορίνι, τα τοξικά δάνεια που είχαν εκδοθεί σε ελβετικά φράγκα και η αποπληρωμή τους είχε γίνει δυσβάστακτη για τους Ούγγρους με την ανατίμηση του φράγκου. Μία άλλη ήταν η φορολογία που επέβαλε η κυβέρνηση Ορμπαν στις τραπεζικές συναλλαγές και είχε προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στην Ε.Ε.

Και όμως κατόρθωσε να βγει από όλες αυτές τις δοκιμασίες αρκετά ισχυρή, ώστε να αναζητεί ευκαιρίες για να εξαγοράσει άλλες τράπεζες. Οπως τονίζει ο Τσάνι, η τράπεζά του εκτιμά ότι, χάρη στις εξαγορές άλλων τραπεζών στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, το μερίδιο των εσόδων της που προέρχονται από τις θυγατρικές της και τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό θα αυξηθεί στο 70% από το 45%, όπου ανέρχεται αυτήν τη στιγμή. Εν ολίγοις, ενώ πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις νέες και διαρκώς αυστηρότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας, η ΟΤΡ συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές τράπεζες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια. Είναι έτσι σε θέση να χρησιμοποιεί κεφάλαια 85 εκατ. ευρώ για να επεκτείνει την παρουσία της στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, εξαγοράζοντας ανταγωνίστριές της από τη Βουλγαρία μέχρι τη Λευκορωσία. Στη διάρκεια του περασμένου έτους έκλεισε συμφωνίες για την εξαγορά τριών τραπεζών. Οι εξαγορές της ΟΤΡ έχουν δώσει ώθηση στις μετοχές της, που πριν από έναν μήνα εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 μηνών. Χθες σημείωσαν νέα άνοδο κατά 1%, φθάνοντας στα 9.990 ουγγρικά φιορίνια, ποσό αντίστοιχο περίπου με 32 ευρώ. Από την αρχή του 2017 έχει, άλλωστε, ανατιμηθεί συνολικά κατά 19%, ενώ χθες την αναβάθμισαν αναλυτές της πολωνικής τράπεζας MBank SA.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση