ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:34
 

Νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις ανοίγει η Cyta

Ο Γιάννης Κουλίας, Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών, μιλάει τη διεύρυνση του νέου δικτύου οπτικών ινών

Της Μαρίας Ηρακλέους

Από τον Μάιο είχε ανακοινωθεί η επένδυση της Cyta για το νέο εθνικό δίκτυο πρόσβασης σταθερής επικοινωνίας, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική οπτικής ίνας μέχρι τα υποστατικά του πελάτη, γνωστό διεθνώς ως FTTH, και ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ. ευρώ. Ήδη τέσσερις μήνες μετά, υλοποιήθηκαν με επιτυχία από τη Cyta οι πρώτες συνδέσεις καταναλωτών και επιχειρήσεων στο νέο δίκτυο, που περιλαμβάνουν και λιανικούς πελάτες άλλων αδειοδοτημένων παροχέων, οι οποίοι αγοράζουν υπηρεσίες από τη Cyta, σε χονδρική βάση. Σε συνέντευξη του στην «Κ» ο Γιάννης Κουλίας, Ανώτερος Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών της Cyta, μιλάει για τα πλάνα του Οργανισμού όσον αφορά στη διεύρυνση του νέου δικτύου οπτικών ινών σε βάθος δεκαετίας, επεξηγώντας τη μεγάλη σημασία του για τη μετάβαση της χώρας στην εποχή της νέας ψηφιακής επικοινωνίας. Επισημαίνει παράλληλα ότι «στόχος της Cyta είναι να διαμορφωθεί μια προσιτή τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα προς τους πελάτες για να μεταβούν στο νέο δίκτυο, διατηρώντας τη στρατηγική του Οργανισμού να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το μέσο μετάδοσης και το δίκτυο πρόσβασης που θα χρησιμοποιείται».

–Ποια είναι η διαδικασία ώστε το νέο δίκτυο Fiber να μπει στον τελικό καταναλωτή, σπίτι ή επιχείρηση; Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Ήδη οι πρώτοι καταναλωτικοί και επιχειρηματικοί πελάτες έχουν συνδεθεί σε πιλοτική βάση με το νέο εθνικό δίκτυο πρόσβασης σταθερής επικοινωνίας, που βασίζεται στην αρχιτεκτονική οπτικής ίνας μέχρι τα υποστατικά του πελάτη, γνωστό διεθνώς ως Fiber-To-The-Home (FTTH), απολαμβάνοντας αναβαθμισμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες, σε πραγματικές συνθήκες. Η μαζική διείσδυση οπτικών ινών στο τοπικό συνδρομητικό δίκτυο, άρχισε πριν από μερικές εβδομάδες από επιλεγμένες αστικές περιοχές σε όλες τις επαρχίες, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση πελατών και σταδιακά θα επεκτείνεται να καλύψει περισσότερες περιοχές, σε πανεθνική κλίμακα με ορίζοντα δεκαετίας. Σε κάθε περιοχή που ενεργοποιείται, το Κέντρο Τηλεξυπηρέτησης καλεί όλους τους πελάτες της Cyta, προτείνοντας τους μετάβαση στο νέο δίκτυο FTTH. Εντός της πρώτης τετραετίας, αναμένεται να διασυνδεθούν περίπου 200 χιλιάδες υποστατικά, καλύπτοντας στις αστικές περιοχές, εκτός από τους καταναλωτικούς πελάτες, εγκαταστάσεις μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, όπως μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια κτίρια και κοινωφελή ιδρύματα. Οι υπερυψηλές ταχύτητες που θα προσφέρονται από τα οπτικά δίκτυα πρόσβασης στις κύριες αστικές περιοχές, θα ανέρχονται μέχρι 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) για τους καταναλωτικούς πελάτες και μέχρι 10 Gbps για τους επιχειρηματικούς πελάτες. Παράλληλα όμως, θα αναβαθμίζεται και το υφιστάμενο εκτεταμένο χάλκινο ευρυζωνικό δίκτυο με τεχνολογίες αιχμής «vectoring» και «bonding», έτσι ώστε να προσφέρεται αμέσως ικανοποιητική κάλυψη και στις υπόλοιπες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών περιοχών, με υψηλές ταχύτητες σύνδεσης που φτάνουν μέχρι και τα 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps).

–Πώς θα αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων η χρήση του δικτύου Fiber;

Πρώτα από όλα, πρόκειται για μία αξιόπιστη μέθοδο μετάδοσης μέσω οπτικής ίνας μέχρι τον τελικό χρήστη, που μπορεί να προσφέρει πολλαπλές ευρυζωνικές υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και εικόνας, μέσω προτυποποιημένων διεπαφών. Τα πανεθνικό δίκτυο FTTH θα είναι αξιόπιστο, ασφαλές και ανθεκτικό στο χρόνο και στις αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες ενώ, θα μπορεί να αναβαθμιστεί εύκολα για τις νέες εφαρμογές που θα απαιτούν μεγάλο εύρος ζώνης, επιτρέποντας υπερυψηλές ταχύτητες και χαμηλή καθυστέρηση μεταφοράς δεδομένων (low latency), με προφανή πλεονεκτήματα στην αποστολή και λήψη μεγάλων αρχείων, μεταφοράς φωνής και εικόνας, καθώς και στην αξιοποίηση σύγχρονων επιχειρηματικών εφαρμογών δικτύωσης και πληροφορικής. Επαναπροσδιορίζοντας τα όρια του χώρου και του χρόνου στην επικοινωνία, θα βελτιωθεί σημαντικά η εμπειρία πελάτη και θα αυξηθεί κατακόρυφα η παραγωγικότητα και αποδοτικότητα των επιχειρήσεων ενώ, θα επιτευχθεί σταδιακά η διασύνδεση όλων των προσωπικών έξυπνων συσκευών και συστημάτων, σε ένα ενιαίο ψηφιακό οικοσύστημα. Με ταχύτητες σε προηγμένες υπηρεσίες πληροφοριών και επικοινωνίας, που για πρώτη φορά θα προσφέρονται στην Κύπρο, και με δυνατότητες πρωτόγνωρες για τους τελικούς χρήστες. Προσφέροντας συνεχώς νέες ενοποιημένες υπηρεσίες και εξειδικευμένα προϊόντα για την επιχείρηση, με τη δύναμη ασφάλειας, αξιοπιστίας και πρωτοπορίας της Cyta. Το σημαντικό αυτό έργο, με επενδύσεις της τάξης 120 εκατομμυρίων ευρώ, που καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τη Cyta, θα καταστήσει εφικτή την εμπορική διάθεση πρωτοποριακών προϊόντων νέας γενιάς, όπως των υπηρεσιών νέφους (cloud) και Internet of Things (IoT), δηλαδή του «διαδικτύου των πραγμάτων», σε ένα ευρύ φάσμα δικτυωμένων συσκευών, συστημάτων και αισθητήρων, δημιουργώντας σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην προσωπική, κοινωνική και οικονομική ζωή, και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

–Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αγορά χονδρικών υπηρεσιών από άλλους παρόχους;

Η ανάπτυξη και υλοποίηση των έργων εθνικών και διεθνών υποδομών μέσω της ορθής στρατηγικής μπορεί, συνδυαζόμενη με τις κατάλληλες ενέργειες για ενθάρρυνση της χρήσης καινοτόμων υπηρεσιών, να επιφέρει σημαντική ώθηση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Η Cyta πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια ενώ, παράλληλα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στη διαχείριση, αξιοποίηση και εμπορία των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, προσφέρει υψηλής ποιότητας χονδρικά προϊόντα και υπηρεσίες στους αδειοδοτημένους παροχείς τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο, που περιλαμβάνουν την πρόσβαση, διασύνδεση και εκμίσθωση των εθνικών υποδομών, σύμφωνα με το ρυθμιστικό πλαίσιο και τις αρχές της διαφάνειας, της μη-διάκρισης και της κοστοστρέφειας, επιτρέποντας την ανάπτυξη αξιόπιστων δικτύων για εξυπηρέτηση των δικών τους λιανικών πελατών. Ως αναμένετο, όλοι οι πάροχοι επέδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το νέο πανεθνικό δίκτυο FTTH και ήδη έχουν υλοποιηθεί οι πρώτες συνδέσεις λιανικών πελατών τους.

–Αποτελεί το δίκτυο Fiber ένα βήμα για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή;

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα εθνικά δίκτυα οπτικών ινών, αλλά και της κινητής επικοινωνίας 4ης και 5ης γενιάς, με πρόσβαση προς τους τελικούς χρήστες, θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας για τη μετάβαση μας στη νέα ψηφιακή επικοινωνία. Ειδικότερα όμως, καθώς απαιτούνται μεταδόσεις μέσω του διαδικτύου, η ταχύτητα της διατερματικής σύνδεσης επηρεάζει άμεσα την εμπειρία πελάτη και συνεπώς τα εθνικά δίκτυα υψίρρυθμης μετάδοσης, αλλά και οι αντίστοιχες προεκτάσεις τους με τα διεθνή δίκτυα μετάδοσης μεγάλης χωρητικότητας προς τις διεθνείς θύρες διαδικτύου, θα αποτελέσουν το σημαντικότερο ίσως, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των τηλεπικοινωνιακών οργανισμών.

Η δυναμική πορεία της Cyta είναι αποτέλεσμα μακράς εμπειρίας και καλά μελετημένων επιχειρηματικών κινήσεων. Η Cyta θα συνεχίσει να επενδύει στην εξέλιξη και ανάπτυξη του νευραλγικού τομέα των εθνικών δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς ενώ, παράλληλα θα επενδύει σε έργα καινοτομίας, τα οποία θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων αλλά, και της καθημερινής ζωής των λιανικών και χονδρικών πελατών της. Βασικό συστατικό της αναπτυξιακής κατεύθυνσης της Cyta, αποτελεί και η στρατηγική ενίσχυση του ρόλου της, ως διεθνούς τηλεπικοινωνιακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιδιώκοντας, την ολική τεχνολογική εξέλιξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας, θα αναβαθμίζονται σε αντιστοιχία και οι απαραίτητες διεθνείς προεκτάσεις των εθνικών δικτύων, με υποθαλάσσιες οπτικές ζεύξεις μεγάλης χωρητικότητας προς τα παγκόσμια δίκτυα κορμού του διαδικτύου. Η τεχνολογική υπεροχή των εθνικών και διεθνών δικτυακών υποδομών της Cyta, διαφοροποιεί και κατατάσσει την Κύπρο στην ομάδα των ολίγων, επίλεκτων κρατών, που διαθέτουν ήδη την απαραίτητη ψηφιακή διατερματική συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων για τη μετάβαση στην κοινωνία του Gigabit.

–Ποιο αναμένεται να είναι το κόστος χρήσης για τους καταναλωτές δεδομένου ότι πρόκειται για προηγμένο δίκτυο με αναμενόμενο αυξημένο κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας του; Μπορείτε να δώσετε συγκεκριμένες τιμές;

Το Υπόδειγμα Παροχής Υπηρεσίας έχει ήδη δημοσιευθεί από το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ), καθορίζοντας τα χονδρικά τέλη για τους εναλλακτικούς αδειοδοτημένους παροχείς ενώ έχουν δημοσιευτεί και τα λιανικά τέλη της Cyta. Σε κάθε περίπτωση. όμως, ο στόχος της Cyta είναι να διαμορφωθεί μια προσιτή τιμολογιακή πολιτική με κίνητρα που να προσελκύουν τους πελάτες να μεταβούν στο νέο δίκτυο οπτικών ινών FTTH, ενώ παράλληλα να διατηρηθεί η στρατηγική του Οργανισμού να παρέχει τις ευρυζωνικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το μέσο μετάδοσης και το δίκτυο πρόσβασης που θα χρησιμοποιείται. Η επιτυχής ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας απαιτεί, βιώσιμη εθνική οικονομία, ορθή ρύθμιση της αγοράς, υγιή συνεργατικό ανταγωνισμό και ώθηση της ζήτησης από τους καταναλωτικούς και επιχειρηματικούς πελάτες που θα διαμορφώσουν τελικά την ανταγωνιστική τιμολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η Cyta είναι έτοιμη να διεκδικήσει σημαντικό ρόλο στο νέο ψηφιακό οικοσύστημα που δημιουργείται. Πιστή στην πολιτική συμπόρευσης με τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, θα συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της για μια ακμάζουσα ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίας Ηρακλέους

Σχόλια αναγνωστών

Επίσημη επίσκεψη Δ. Συλλούρη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

«Kλείει και εμπορικές συμφωνίες με γνωστό δικηγορικό γραφείο???»
ΑΚΑ  |  10:55

Δύο ακόμη σημαντικές εκδόσεις στην πλατφόρμα Read

«Kala re leventes mou giati den mas lete kai pou na tin vroume tin vivliothiki!!»
PS  |  21:07

Ποιος φταίει για τις κακές καιρικές συνθήκες στην οδική ασφάλεια;

«Επιτέλους ένα άρθρο που ‘έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.’ Χωρίς αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση ...»
Λευκωσιατης  |  09:27

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη πεις

«ΑΡΧΙΚΗ ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ για την εύρυθμη λειτουργία του ΓεΣΥ ήταν πως τα Δημόσια Νοσηλευτήρια θα ...»
YIANNOULIS  |  13:46

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X