ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:14
 

Οι φθηνότερες και ακριβότερες υπεραγορές παγκύπρια

Φθηνότερη επαρχία η Λευκωσία, ακριβότερη η Πάφος

Newsroom K

Τα αποτελέσματα της έρευνας για τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης που ίσχυαν στις 16.07.2018 ανακοίνωσε η υπρηεσία προστασίας του καταναλωτή.  Όπως προκύπτει, η φθηνότερη επαρχία φαίνεται να είναι η Λευκωσία , και η πιο ακριβή η Πάφος. 

Συγκεκριμένα για τη Λευκωσία για 104 κοινά προϊόντα το ελάχιστο συνολικό κόστος ανέρχεται στα € 302,26. Το μέγιστο κόστος για τα ίδια προϊόντα είναι τα € 355,47.

Στη Λεμεσό το ελάχιστο συνολικό κόστος για 108 προϊόντα είναι τα € 356,83, ενώ το μέγιστο κόστος τα € 397,68 .

Στην Επαρχία Λάρνακας, στο σύνολο 103 κοινών προϊόντων ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει από € 324,83 μέχρι € 374,53.

Στην περίπτωση της Πάφου, ο αριθμός κοινών προϊόντων είναι 148 και για αυτά το σύνολο του κόστους στις υπεραγορές είναι από € € 561,13 μέχρι € € 596,98.

Για την Αμμόχωστο, το παρατηρητήριο εντόπισε 146 κοινά προϊόντα με ελάχιστο συνολικό κόστος τα € 502,93 και μέγιστο τα € 511,34 .

Δείτε το παρατηρητήριο ΕΔΩ

Το νέο Παρατηρητήριο Τιμών Μεγάλων Υπεραγορών βασίζεται σε νέα, βελτιωμένη μεθοδολογία η οποία έχει εφαρμοστεί από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή και η οποία μεταξύ άλλων:

  • αφορά στη λήψη τιμών προϊόντων λαμβάνοντας υπόψη τον γραμματικό κωδικό (barcode) του κάθε προϊόντος, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο το ενδεχόμενο σύγκρισης ανομοιογενών προϊόντων (πχ. παράλληλες εισαγωγές),
    εξαιρεί από το «καλάθι κοινών προϊόντων» προϊόντα τα οποία ήταν σε τιμή προσφοράς, σε οποιαδήποτε υπεραγορά, κατά την ημερομηνία λήψης των τιμών.
  • Το Παρατηρητήριο βασίζεται στη συλλογή στοιχείων για 300 βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Για τη συγκριτική αξιολόγηση των υπεραγορών σε επαρχιακό επίπεδο, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, έχει επιλέξει από το Παρατηρητήριο των βασικών καταναλωτικών προϊόντων, τα κοινά προϊόντα. Κοινά προϊόντα καθορίζονται αυτά που πωλούνται ταυτόχρονα στις μεγάλες υπεραγορές που παρακολουθεί η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ανά επαρχία.
  • Από τη βάση δεδομένων με τις τιμές των κοινών προϊόντων στις 16.07.2018 προκύπτουν τα συγκριτικά αποτελέσματα που παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

Σημειώνεται ότι τα κοινά προϊόντα του Παρατηρητηρίου Τιμών διαφέρουν τόσο μεταξύ των επαρχιών όσο και με τα κοινά προϊόντα των Παρατηρητηρίων προηγούμενων ημερομηνιών. Ως εκ τούτου, η οποιαδήποτε σύγκριση του συνολικού κόστους των κοινών προϊόντων ενός Παρατηρητηρίου Τιμών με προηγούμενα ή και μεταξύ των επαρχιών, πρέπει να αποφεύγεται.

Για τη σωστή αξιολόγηση των πληροφοριών οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο το Δείκτη Τιμών, όσο και τον αριθμό των προϊόντων και κατηγοριών που παρουσιάζεται φθηνότερη η κάθε υπεραγορά. Η πιο πάνω σύγκριση αποτελεί χρήσιμο εργαλείο ενημέρωσ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Με προβλήματα η πρεμιέρα ΓεΣΥ για τους πολίτες

«Ορθογραφία άρθρου...μεγάλη ντροπή!»
Ο Κριτικός  |  23:31

Επετειακό γραμματόσημο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γλαύκου Κληρίδη

«Τα όσα πρέσβευε ο Γλαύκος Κληρίδης! Ο ενταφιαστής των ιδεών Γκάλι και ίσως της πιο σοβαρής προσπάθειας ...»
Giannos  |  14:35

Ο Αναστασιάδης διόρισε τον Λεωνίδα Παντελίδη ως Ε/κ μέλος στη ΔΕΑ

«Σοβαρότητα μηδέν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη η οποια φαίνεται ξέχασε πως έγινε η φονική έκρηξη στο ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Την άρση των απομονώσεων ζητά από τον ΟΗΕ ο Ακιντζί

«O κ. Ακιντζί ακόμη να αντιληφθεί ότι κανείς δεν τον λαμβάνει σοβαρά υπόψη. »
ΑΚΑ  |  09:35

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση

X